ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

FASHION NEWS

Ριάνα Στυλιανού

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη μέρα από τη σημερινή, για να μοιραστώ μαζί σας την συνάντηση που είχα με την Νatasha Μαρία Θεοδότου, την co-owner του πιο όμορφου vintage καταστήματος στην καρδιά της παλιάς Λευκωσίας, The Collective.

Mε αφορμή την ημέρα της Γης, που είναι σήμερα 22 Απριλίου, θέλησα να δώσω έμφαση στον όρο «βιώσιμη μόδα». Μια έννοια που χρησιμοποιείται πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια, τόσο από τους ανθρώπους του χώρου όσο και από τους καταναλωτές που ενδιαφέρονται για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο που έχουν οι επιλογές τους.

Τι σημαίνει όμως στην ουσία αυτός ο όρος και γιατί τον ακούμε από παντού; Γι’ αυτό το θέμα δεν θα μπορούσε κάνεις άλλος να απαντήσει καλύτερα από την Natasha, η οποία ζέι και αναπνέει για ένα πιο βιώσιμο αύριο.

Τι σημαίνει sustainability για σένα; Είναι κάτι που χαρακτηρίζει τον τρόπο ζωής σου; Αν ναι, πώς.
Νομίζω ότι θα μπορούσα να γράψω ένα ολόκληρο βιβλίο πάνω σε αυτό το θέμα, αλλά με απλούς όρους η βιωσιμότητα σημαίνει να κάνουμε καλές επιλογές. Επιλογές που δεν αντικατοπτρίζουν μόνο τις δικές μας ανάγκες αλλά και τις ανάγκες οποιουδήποτε ή οτιδήποτε θα επηρεαστεί από αυτές. Οι πυλώνες της βιωσιμότητας είναι απλοί: Άνθρωποι, Πλανήτης, Κέρδος. Με άλλα λόγια, αυτό το προϊόν που αγοράζω ωφελεί ή βλάπτει το μέλλον αυτών των 3 πραγμάτων, που τελικά προσδιορίζουν τον κόσμο που θα περάσουμε στις μελλοντικές γενιές. Η βιωσιμότητα είναι σίγουρα κάτι που χαρακτηρίζει τον τρόπο ζωής μου γιατί οι επιλογές που κάνω κάθε μέρα, 365 ημέρες το χρόνο, βασίζονται σε αυτούς τους 3 πυλώνες. Με κάνει να νιώθω πολύ άβολα το να κάνω οποιαδήποτε επιλογή που ξέρω ότι θα συμβάλει αρνητικά σε έναν εργαζόμενο, στο περιβάλλον ή ακόμα και στην τοπική οικονομία της χώρας μου και αυτό αντανακλάται επίσης μέσω της δουλειάς μου και του καταστήματός μου. Ο σκοπός μου μέσω του καταστήματoς είναι να κάνω άλλους ανθρώπους να αμφισβητήσουν τις επιλογές τους και να συνειδητοποιήσουν περισσότερο τι εστί βιωσιμότητα και γιατί είναι τόσο σημαντική στις μέρες μας.

Πώς μπορούν οι καταναλωτές να ψωνίζουν με έναν πιο βιώσιμο τρόπο;
Ως καταναλωτές, επενδύουμε καθημερινά με τα χρήματά μας, για τον κόσμο στον οποίο θέλουμε να ζήσουμε. Για παράδειγμα, όταν αγοράζουμε κάτι, δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο πόσο πολύ το θέλουμε ή πόσο το χρειαζόμαστε, αλλά και τις συνέπειές του. Ποιος θα υποστεί τη ζημία και ποιος θα ωφεληθεί; Επίσης, οι 3 πυλώνες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μαζί και όχι ξεχωριστά, γιατί το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο για να συμβάλουν σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Θα πάρω ένα απλό παράδειγμα, ένα φόρεμα φτιαγμένο από organic cotton, το οποίο παράχθηκε σε ένα εργοστάσιο με άθλιες συνθήκες εργασίας, με υπαλλήλους που δεν πληρώνονται αρκετά. Αυτά τα χαρακτηριστικά κάνουν αυτομάτως το φόρεμα non-sustainable. Οπόταν η συμβουλή μου θα ήταν να κάνουμε την έρευνά μας πρώτου επενδύσουμε σε ένα νέο κομμάτι για την γκαρνταρόμπα μας και να μην αγοράζουμε ό,τι μας παρουσιάζουν. 

Γιατί πιστεύεις πως είναι σημαντικό να επενδύουμε σε vintage ρούχα;
Το motto μου είναι ότι τα πιο βιώσιμα ρούχα είναι αυτά που βρίσκονται ήδη στην ντουλάπα μας (ή στις ντουλάπες άλλων ανθρώπων!). Υπάρχουν ήδη, επομένως αποφεύγουμε όλους τους αρνητικούς παράγοντες που σχετίζονται με την κατασκευή νέων ρούχων και ιδιαίτερα τη γρήγορη μόδα. Επίσης, εάν αγοράζετε vintage ή μεταχειρισμένα ρούχα από ένα τοπικό κατάστημα, τότε βοηθάτε μια μικρή ανεξάρτητη επιχείρηση, επομένως και την τοπική οικονομία, καθώς εξοικονομείτε χιλιάδες ρούχα από τη μετάβαση σε χώρους υγειονομικής ταφής. Εκτός από την περιβαλλοντική και ηθική σημασία του vintage, είναι εξίσου σημαντική η διατήρηση της ιστορίας και των αναμνήσεων που κουβαλά ένα παλιό ρούχο. Το κάθε vintage κομμάτι μπορεί να κρύβει δεκάδες ζωές και χιλιάδες αναμνήσεις, κάτι που δεν μπορείς με τίποτα να έχεις με ένα καινούργιο ρούχο. Επίσης, ακόμα ένας παράγοντας που κάνει σημαντική την επένδυση σε ένα vintage ρούχο, είναι η ποιότητα, τόσο του υφάσματός όσο και της κατασκευής του. Είμαστε σχετικά τυχεροί εδώ στην Κύπρο, γιατί έχουμε μια αρκετά μεγάλη γκάμα από vintage ρούχα, τα οποία έφτιαχναν ράφτες αλλά και απλές νοικοκυρές στο σπίτι τους. Κάθε φορά που ανακαλύπτω ένα ρούχο φτιαγμένο από ντόπιους στο νησί μας, νιώθω μια ιδιαίτερη συγκίνηση αλλά και περηφάνια, πόσο μάλλον όταν το μοιράζομε με τους πελάτες μου.

Από που εισάγεις τα ρούχα που πουλάς στο κατάστημα; Από Κύπρο ή ανά παγκόσμιο
Από παντού! Τον παλιό καλό καιρό, δηλαδή πριν τον κορώνοϊό, συνήθιζα να ταξιδεύω 4 με 5 φορές τον χρόνο σε διάφορους προορισμούς, ούτως ώστε να φέρω πίσω διάφορους “θησαυρούς”, είτε από vintage shops, λαϊκές αγορές ή καταστήματα charity. Αυτό είναι εξάλλου και το αγαπημένο κομμάτι της δουλειάς μου, να ανακαλύπτω νέα ρούχα και πράγματα γενικότερα. Με αφορμή αυτό το obsession μου άνοιξα και το κατάστημα (γέλια). Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό για μένα να “σώζω” ρούχα της κουλτούρας μας, διατηρώντας την ιστορία την κυπριακής βιοτεχνίας και τεχνικής. Επίσης, μέσα από τα χρόνια, κατάφερα να κτίσω μοναδικές σχέσεις με τους πελάτες μου, οι οποίο πλέον μου φέρνουν δικά τους παλιά ρούχα που δεν φοράνε πλέον, έτσι και εγώ με τη σειρά μου τα εντάσσω στο κατάστημά μου για να βρουν ένα νέο σπίτι και να συνεχίσουν το path τους στη γη.

Πώς θα χαρακτήριζες το προσωπικό σου στυλ με 3 λέξεις;
Οκ, αυτή είναι μια αρκετά δύσκολη ερώτηση για να απαντήσω (γέλια). Γενικά δεν μπορώ να χαρακτηρίσω το στυλ μου, γιατί πολύ απλά δεν είναι συγκεκριμένο ή σταθερό. Η μόνη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό είναι το “eclectic”, γιατί παίρνω την έμπνευσή μου από παντού. Μου αρέσουν διάφορα στυλ και με εμπνέουν διάφορες δεκαετίες, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο. Δεν φοράω σχεδόν ποτέ μαύρα ρούχα και λατρεύω τα έντονα prints και το color blocking. To 99% της γκαρνταρόμπας μου αποτελείται εξολοκλήρου από vintage και second hand ρούχα που συνέλλεξα μέσα από τα χρόνια. Ντύνομαι ανάλογα με τη διάθεσή μου... ή μάλλον με τη διάθεση που θέλω να έχω. Αλλά πάνω απ΄ όλα, ντύνομαι για να ευχαριστήσω τον εαυτό μου και κανέναν άλλο. Στην τελική, αυτή είναι η δύναμη του styling, να σε αφήνει να είσαι οποιοσδήποτε, οπουδήποτε ημέρα.

Πες μας 2 αγαπημένες σου τάσεις για αυτή την άνοιξη / καλοκαίρι.
"Να είσαι πάντα η έκδοση πρώτης τάξεως του εαυτού σου, αντί μιας δεύτερης έκδοσης κάποιου άλλου."  (“Always be a first-rate version of yourself, instead of a second-rate version of somebody else.”) Judy Garland. Αναφέρομαι σε αυτό το quote γιατί περιγράφει συνοπτικά την άποψή μου για τις τάσεις. Δεν ακολουθώ καμία τάση της μόδας, για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω καν ποιες είναι οι τάσεις, εκτός και αν συναντήσω τυχαία ένα άρθρο σε ένα περιοδικό ή μια ανάρτηση στο Instagram. Για μένα, η καλή ποιότητα και η διαχρονικότητα μπορούν να “νικήσουν” όλα τα trends. Γι’ αυτό και αγαπώ τόσο πολύ τα vintage ρούχα.

Μερικά κομμάτια “θησαυροί” από το κατάστημα της Natasha Μαρία.

Μερικά από τα αγαπημένα μου pieces

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

SIMILAR

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ