ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Λινό παντελόνι, λινό πουκάμισο και kitten heels
 

Πώς η Stella McCartney έγινε η βασίλισσα της sustainable μόδας

Αν και μεγαλωμένη στην ''αυλή της ροκ αριστοκρατίας του ’70'' η Stella McCartney δεν περιορίστηκε στον τίτλο ''της κόρης του Paul''

Δέσποινα Άσπρου

Όταν στις 13 Σεπτεμβρίου του 1971 ο Paul και η Linda McCartney καλωσόρισαν το δεύτερο παιδάκι τους στον κόσμο, αποφάσισαν να του δώσουν το όνομα Stella Nina που σύμφωνα με τον πετυχημένο τραγουδιστή των Beatles- που την περίοδο εκείνη μόλις είχαν διαλυθεί- σημαίνει ''κορίτσι- άστρο''. Πενήντα περίπου χρόνια μετά και παρακολουθώντας τα όσα πέτυχε η διάσημη σχεδιάστρια μόδας, αναγνωρίζουμε πως οι γονείς της δεν θα μπορούσαν να πάρουν καλύτερη απόφαση σχετικά με το όνομά της. Πιστή στα ''πιστεύω'' της, η Stella McCartney μετρά σήμερα πάνω από πενήντα πέντε καταστήματα σε όλο τον κόσμο και γιορτάζει φέτος είκοσι χρόνια από την ημέρα που λάνσαρε το εμπορικό της σήμα – κάνοντάς μας να αντιληφθούμε πως τίποτα σε αυτή τη ζωή δεν είναι τυχαίο.

Μια αρχή με ροκ γονίδια και vegan αισθητική

Κόντρα στην πεποίθηση που θέλει τα παιδιά των επωνύμων να μεγαλώνουν μέσα στη χλιδή και στη δημοσιότητα, ο τραγουδιστής των Beatles και η γνωστή Αμερικανίδα φωτογράφος πήραν από νωρίς την απόφαση να πάνε κόντρα στο ''κατεστημένο'' και να χαρίσουν μια απόλυτα φυσιολογική ζωή στην οικογένειά τους. Παρά, λοιπόν, τη φήμη που έφερε το όνομα του πατέρα της, η Stella μαζί με τα τρία της αδέρφια – την Heather, κόρη της Linda από προηγούμενο γάμο της και τα δίδυμα Mary και James- μεγάλωσε ήσυχα στην εξοχή, σε μια φάρμα του Sussex, όπου έτρεφαν άλογα και καλλιεργούσαν λαχανικά.

Από την πρώτη στιγμή ορκίζεται πως όσο δελεαστική και αν είναι μια πρόταση, δεν πρόκειται να απαρνηθεί την eco-friendly οπτική της


Η Stella σε βρεφική ηλικία, με την οικογένεια της, το 1974 (Φωτογραφία: Bettmann Archives)

Η ίδια, όπως και τα αδέρφια της, πήγαν σε δημόσιο σχολείο και, σύμφωνα με τα λεγόμενά της το 2009 στην Guardian, μεγάλωσαν με την ιδέα ότι όλοι έχουμε ίσα δικαιώματα σ’ αυτόν τον πλανήτη. Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής της, κληρονόμησε το πάθος για τα δικαιώματα των ζώων, την προστασία του πλανήτη και ορκίστηκε vegetarian. Χρόνια μετά, δεν μάς κάνει εντύπωση πως ολόκληρη η ιδεολογία του brand της στηρίχθηκε στην άποψη αυτή. Επειδή όμως η ζωή έχει αντιφάσεις, η σχεδιάστρια θυμάται πως ουκ ολίγες φορές ως παιδί ήταν περιτριγυρισμένη από ''διακόσιες χιλιάδες ανθρώπους'' και ζούσε τη celebrity πλευρά των γονιών της. Από τα δώδεκα κιόλας χρόνια της, η έφηβη τότε Stella ήξερε πως το μόνο πράγμα με το οποίο ήθελε να ασχοληθεί ήταν το σχέδιο μόδας. Δεν θα ξεχάσει ποτέ πως την περίοδο εκείνη, κατά τη διάρκεια μιας αεροπορικής πτήσης μαζί με τη μητέρα της, συνάντησαν τον Erte και μετά από προτροπή της Linda, κάθισε δίπλα του και τον ''τρέλανε'' στις ερωτήσεις. Ήταν τότε μάλλον που ήρθε η απόλυτη συνειδητοποίηση για το μέλλον της. Λίγα χρόνια μετά βρέθηκε ασκούμενή του, ενώ ο γνωστός σχεδιαστής αποτέλεσε τη βασικότερη έμπνευσή της για τη συλλογή F/W 2020. Στην ηλικία των δεκατριών σχεδίασε το πρώτο της jacket και στα δεκαπέντε της έκανε ήδη την πρακτική της στον Christian Lacroix. Όπως θυμούνται όσοι δούλεψαν μαζί της την περίοδο εκείνη, η νεαρή Stella φαινόταν απόλυτα αποφασισμένη και γι’ αυτό, χωρίς απαιτήσεις, έκανε πάντα ό,τι της ανέθεταν. Με την αποφοίτηση από το σχολείο ακολούθησε σπουδές design και επικοινωνίας στο Ravensbourne University London, ενώ στη συνέχεια, το 1995 αποφοίτησε από το Central Saint Martins με σπουδές στο σχέδιο μόδας. Αν και καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησής της φαινόταν ιδιαίτερα υποσχόμενη, απογειώθηκε στην παρουσίαση που οργάνωσε για την αποφοίτησή της αφού εντυπωσίασε με τις σπάνιες για τα δεδομένα της εποχής vegan δημιουργίες της και στην πασαρέλα περπάτησαν οι Kate Moss και Naomi Campbell.

Οι πρώτες συνεργασίες και η καταξίωση

Το 1997 αποτέλεσε χρονιά-σταθμό για τη σχεδιάστρια μόδας, αφού εντάχθηκε στο δυναμικό της Chloe και εργάστηκε ως Creative Director του οίκου για τέσσερα χρόνια. Η πρώτη της κολεξιόν ήρθε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους σε μια αίθουσα όπερας στο Παρίσι και αποτέλεσε μια ωδή στη θηλυκότητα και τον ανδρισμό εμπνευσμένη από τη μητέρα της που εκείνη την εποχή πάλευε με τον καρκίνο του μαστού και η οποία «έφυγε» ένα περίπου χρόνο μετά. Σήμερα, η σχεδιάστρια μόδας προσπαθεί υπό την αιγίδα του Stella McCartney Cares Foundation να βοηθάει με τον δικό της τρόπο όσες γυναίκες παλεύουν με τη νόσο. Επιστρέφοντας πίσω στον χρόνο, στα τέλη των ‘90s βρίσκουμε τον Tom Ford ως καλλιτεχνικό διευθυντή του ομίλου Gucci να προτείνει στη Stella McCartney να συνεργαστούν. Λόγω της άρνησής της να ακολουθήσει τα ιδανικά του οίκου και να αποκηρύξει την eco-friendly οπτική της, λαμβάνεται η απόφαση το 2001 σε συνεργασία με το kering Group -γνωστό τότε ως Gucci Group- να λανσάρει τη δική της επωνυμία. Από την πρώτη κιόλας μέρα ίδρυσης του brand της, η Stella ορκίστηκε πως δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ της αληθινό δέρμα, φτερά, γούνα ή οποιοδήποτε άλλο υλικό προερχόταν από ζωντανούς οργανισμούς.

Το ανατρεπτικό σόου του οίκου στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι το 2020.

Αυτόν τον όρκο τον τηρεί πιστά μέχρι και σήμερα. Δύο χρόνια μετά, η McCartney λανσάρει το πρώτο της άρωμα και έπειτα, το 2004 ξεκινά την πετυχημένη συνεργασία της με την Adidas. Θέλοντας να αποκτήσει ακόμη περισσότερη δημοτικότητα, το 2005 λανσάρει μια limited συλλογή ρούχων και αξεσουάρ σε συνεργασία με το H&M και δύο χρόνια μετά εισχωρεί στον κόσμο της ομορφιάς με τη δική της σειρά καλλυντικών με οργανικά προϊόντα. Στη συνέχεια, ασχολείται με την παιδική ένδυση, λανσάρει τη δική της σειρά οικολογικών γυαλιών το 2011, επιλέγεται για να σχεδιάσει τα ρούχα των αθλητών της αγγλικής ομάδας στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2012 και περίπου πέντε χρόνια μετά ξεκινά τη δική της σειρά αντρικών ρούχων. Το 2016 λανσάρει τη δική της γραμμή μαγιό και το ίδιο έτος, αναλαμβάνει ξανά μαζί με την Adidas τη δημιουργία των ρούχων των αθλητών της βρετανικής ομάδας στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της χρονιάς που πραγματοποιούνται στο Ρίο.


Με την πρώτη vegan συλλογή παπουτσιών, σε συνεργασία με την Adidas.

Το 2018 δημιουργεί το πρώτο vegan «Stan Smith» που γίνεται ανάρπαστο, ενώ σχεδιάζει και το πολυσυζητημένο νυφικό της Meghan Markle στον γάμο της με τον πρίγκιπα Harry. Την ίδια χρονιά αποκτά τον πλήρη ιδιοκτησιακό έλεγχο του οίκου μόδας που φέρει το όνομά της και ένα περίπου χρόνο μετά γίνεται η προσωπική σύμβουλος του ιδιοκτήτη του οίκου LVMH, Bernard Arnault, με στόχο της να «ξυπνήσει» τον κόσμο και να διασώσει τον πλανήτη. Μέσα στα χρόνια η Βρετανίδα σχεδιάστρια καταφέρνει να κερδίσει πολλές διακρίσεις και βραβεία, μεταξύ αυτών το βραβείο OΒΕ της Βρετανικής Αυτοκρατορίας που έλαβε από τη βασίλισσα Ελισάβετ το 2013 στο Buckingham Palace.

Οικογενειακή ζωή και επαγγελματική ισορροπία

Σήμερα, η Stella ζει με τον μεγάλο έρωτα της ζωής της και σύζυγό της Alasdhair Willis (πρώην εκδότη του «Wallpaper» και ιδρυτή της εταιρείας βρετανικού design Established&Sons) και τα τέσσερά τους παιδιά, μεταξύ του δυτικού Λονδίνου και της εξοχικής κατοικίας που διαθέτουν στο Γκλοστερσάιρ. Αν και από τις 30 Αυγούστου του 2003 που παντρεύτηκε με τον σύζυγό της σε μια ιδιωτική αλλά σούπερ χλιδάτη τελετή στο Bute της Σκωτίας με λαμπερούς καλεσμένους έχουν περάσει περίπου δεκαοχτώ χρόνια, οι δυο τους φαίνονται απόλυτα δεμένοι και ερωτευμένοι. Ποιος άλλωστε μπορεί να ξεχάσει την επική της δήλωση στην «Daily Mail» δέκα περίπου χρόνια μετά από τον γάμο τους «Αν θέλετε να κάνετε κάτι στη ζωή σας, βρείτε έναν καλό σύζυγο. Ξεχάστε την επιθυμία να γίνετε επιτυχημένη επιχειρηματίας, απλώς βρείτε έναν καλό άνδρα, γιατί αυτός θα σας βοηθήσει σε όλα». Και ενώ η ίδια αναγνωρίζει τη σημασία του γάμου και της οικογένειας, φαίνεται πως έχει βρει το μυστικό της ισορροπίας. «Η οικογένειά μου έρχεται πάντα πρώτη. Αλλά η δουλειά μου είναι η δεύτερη οικογένειά μου. Όταν είμαι με τον άντρα μου και τα παιδιά μου, έχω τον νου μου και στη δουλειά μου. Και το αντίθετο συμβαίνει όταν είμαι στη δουλειά» παραδέχεται.


Το σκίτσο για το νυφικό φόρεμα της Meghan Markle.

To μανιφέστο της Stella

Αν και, όπως εξομολογείται, τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του brand της ήταν αρκετά δύσκολα και η ίδια ήταν έτοιμη να παραδεχτεί την ήττα της λόγω του ότι οι τσάντες και τα παπούτσια έμεναν απούλητα στα ράφια των καταστημάτων και οι καταναλωτές δεν ανταποκρίνονταν στην οπτική της, με την πάροδο του χρόνου τα πράγματα άλλαξαν και η ίδια, σήμερα, δίκαια θεωρείται μια από τις κορυφαίες και πιο πετυχημένες σχεδιάστριες μόδας των τελευταίων χρόνων. Είκοσι περίπου χρόνια μετά την πρώτη μέρα, μέσα από την συλλογή της S/S ‘21, αποκαλύπτει το μανιφέστο της και ανοίγει -για άλλη μια φορά- τον διάλογο για τη διαχρονικότητα και σαφώς, τη βιωσιμότητα. Για τη δημιουργία της νέας της κολεξιόν, χρειάστηκε η συνεργασία είκοσι έξι διαφορετικών καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο: ο καθένας πήρε από ένα γράμμα και συνέθεσε τη δική του οπτική ιστορία σχετικά με τις εμπειρίες του και έχοντας στο μυαλό του τη μόδα, την αισθητική και το sustainability. Μέσα στα χρόνια και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η Stella απέδειξε πως για να πετύχει κανείς δεν χρειάζεται να κάνει εκπτώσεις. Όσον αφορά την επόμενη μέρα, προσγειωμένη αλλά και γεμάτη αισιοδοξία εύχεται να ενωθεί ο κόσμος της μόδας και να αποδείξει ότι μια επιχείρηση με ηθική συνείδηση μπορεί να είναι ταυτόχρονα υγιής και επικερδής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

FASHION NEWS: Τελευταία Ενημέρωση