ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

FASHION NEWS

Ριάνα Στυλιανού

Φόρο τιμής από δεκάδες brands

Χωρίς αμφιβολία, η Ελλάδα αποτελεί έμπνευση για πολλούς πολιτισμούς, τόσο στα πολιτικά θέματα όσο και στην κουλτούρα, τη μεσογειακή κουζίνα και τις τέχνες. Η χώρα είναι πλούσια σε αναφορές, και φέτος η πολιτιστική κληρονομιά εμπνέει την εγχώρια μόδα όσο ποτέ άλλοτε.

Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, η επέτειος αυτή σε μια χρονιά όλο προκλήσεις, πρωτόγνωρα γεγονότα και πολύ θλίψη, έρχεται να μας εμπνεύσει για το αύριο, να μας δώσει ελπίδα, θυμίζοντάς μας έννοιες όπως η ελευθερία. Οι ελληνική επανάσταση είναι μια ευκαιρία για όλους μας να κοιτάξουμε πίσω και να αντλήσουμε έμπνευση από τους προγόνους μας. Αυτό το κύμα ενέπνευσε πολλούς Ευρωπαίους καλλιτέχνες και λογοτέχνες της εποχής, αλλά συνεχίζει να εμπνέει και στις μέρες μας, ξεσηκώνοντας ένα πανευρωπαϊκό κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης.

Ο χώρος της μόδας λοιπόν, παίρνει αυτή την επέτειο και την μετατρέπει σε κάτι πανέμορφο. Δεν είναι λίγα τα ονόματα του χώρου που έφεραν εις πέρας δημιουργίες εμπνευσμένες από την Eλληνική Eπανάσταση, και είναι όλες τους τόσο εντυπωσιακές, που προκαλούν συγκίνηση και δέος.

Στοιχεία από τις παραδοσιακές στολές των ηρώων του 1821, αλλά και των τσολιάδων γενικότερα, πολλά στιγμιότυπα μάχης αλλά και αρκετά αξεσουάρ, όπως το φέσι, είχαν ως αποτέλεσμα να εμπνεύσουν τόσο τους Έλληνες σχεδιαστές όσο και τους ξένους.

Τρανό παράδειγμα, ένας από τους πιο εμβληματικούς οίκους της Γαλλίας, Hermès, έρχεται να αποδώσει τον δικό του φόρο τιμής στον αγώνα, με ένα ξεχωριστό μεταξωτό μαντίλι που θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένη έκδοση. Σε σχέδιο του Ηλία Καφούρου, ο οίκος δημιούργησε το μεταξωτό μαντήλι "Ελευθερία", με χρωματισμούς που εντυπωσιάζουν από την πρώτη κιόλας ματιά. Ο Pierre-Αlexis Dumas, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Hermès δήλωσε: "Η ιστορία της Ελλάδας είναι παγκόσμια και ως Ευρωπαίοι, το πεπρωμένο μας συνδέεται με το πεπρωμένο της Ελλάδας", υπογραμμίζοντας την επιθυμία του οίκου να διηγηθεί την ιστορία της ανεξαρτησίας της Ελλάδας. "Βλέπω το μαντίλι σαν βιβλίο, σαν ντοκιμαντέρ, σαν μια ιστορία τυπωμένη σε μετάξι", προσθέτει.

Ακόμα ένα brand που αντλεί την έμπνευσή του από την Επανάσταση, είναι η Ancient Kallos, η οποία δημιούργησε μια νέα capsule συλλογή που εμπνέεται από την εμβληματική ηρωίδα, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. «Η συλλογή "Bouboulina" εγκωμιάζει και εμπνέεται από την φιγούρα της ηρωίδας, τιμώντας την γυναικεία δύναμη και το ένστικτο», αναφέρει η Ancient Kallos. «Ριγέ μοτίβα σε λευκές και μπλε αποχρώσεις της ελληνικής σημαίας, το πορφυρό κόκκινο που παραπέμπει στους αγώνες της ελληνικής επανάστασης, το χαρακτηριστικό ελληνικό μπλε του Αιγαίου και φυσικά το διαυγές λευκό» πρόσθεσε το brand.

Επίσης, οι χειροποίητες τσάντες του ελληνικού luxury brand, Callista που γοητεύει γυναίκες από όλο τον κόσμο, με αφορμή την επέτειο, δημιούργησε το 1821 Pouch που είναι με λίγα λόγια, η φουστανέλα με ένα twist. Η Ελβίρα Παναγιωτοπούλου Creative Director της επωνυμίας αναφέρει: «Με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση αποκωδικοποιώ την παραδοσιακή ελληνική φορεσιά και σχεδιάζω αυτό το πουγκί χρησιμοποιώντας ένα κόκκινο ανάποδο φέσι σαν βάση του και το στολίζω με δερμάτινη φουστανέλα και φούντες του τσαρουχιού».

 

 

Ακόμα ένα ελληνικό brand στο οποίο δεν μπορούσαμε να μην αναφερθούμε, είναι το Grecian Chic, το οποίο συνδυάσει το μετάξι και την κουλτούρα της Ελλάδας, δημιουργώντας μερικά από τα εντυπωσιακότερα σχέδια πάνω σε μοντέρνα scarfs που μπορεί να φορέσει η κάθε γυναίκα, για να δώσει ένα πιο ενδιαφέρον approach στην εμφάνισή της. Το brand εμπνέεται από την καθημερινή ζωή, την ιστορία και τη μυθολογία, έτσι, για την επέτειο των 200 χρόνων, η Grecian Chic μας συστήνει ένα μοναδικό φουλάρι που εμπνεύστηκε πριν επτά χρόνια. Τα «Τσαρούχια» λοιπόν, παίρνουν πιο ζωηρά χρώματα και αφιερώνονται στην ιστορία της Ελλάδας.

Δείτε παρακάτω δημιουργίες εξίσου εντυπωσιακές, εμπνευσμένες φυσικά από την Ελληνική Επανάσταση.

1821 μεταξωτό μαντήλι από Zeus + Δione

 

Εθνικά τσόκαρα από Ancient Greek Sandals

Ολόσωμη φόρμα με κεντήματα από Access Fashion

Αθλητικά με illustration από Superga x Konstantin Kakanias

 

SIMILAR

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ