ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

CELEBS

Από την Δανία στην Ελλάδα και την εξορία

Μια γλυκιά και όμορφη πριγκίπισσα μεγαλωμένη στην Δανία, έζησε στην Ελλάδα στο πλάι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου Β’ σε ένα παραμύθι με «δράκους» και διώξεις, που ακόμα και η Disney θα λαχταρούσε να μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη.

Η Άννα-Μαρία είναι η τελευταία βασίλισσα της Ελλάδας. Γεννήθηκε στα ανάκτορα της Κοπεγχάγης στις 30 Αυγούστου 1946 και είναι η μικρότερη κόρη του Βασιλιά Φρειδερίκου Θ΄ και της Βασίλισσας Ίνγκριντ.

Το 1959 σε ηλικία μόλις 13 χρονών γνώρισε για πρώτη φορά τον σύζυγό της, τότε διάδοχο στον θρόνο της Ελλάδας, Κωνσταντίνο, όταν αυτός επισκέφτηκε την Κοπεγχάγη. Το 1961 ο Κωνσταντίνος ανακοίνωσε στην οικογένειά του ότι ήθελε να παντρευτεί την πριγκίπισσα. Ο γοητευτικός Κωνσταντίνος είχε ερωτευτεί την κατά 6 χρόνια μικρότερή του Άννα Μαρία και αποφάσισε να ζητήσει το χέρι της από τον πατέρα της.

Τότε ο Βασιλιάς Φρειδερίκος σοκαρισμένος από την ανακοίνωση του διαδόχου έκανε κάτι απρόσμενο… τον κλείδωσε στην τουαλέτα. Ευτυχώς για καλή του τύχη η βασίλισσα Ίνγκριντ τον έπεισε τελικά να τον αφήσει να βγει και να γιορτάσει το γεγονός ανοίγοντας μια σαμπάνια.

Αρραβωνιάστηκαν το 1963 στα ανάκτορα της Δανίας ενώ ένα χρόνο αργότερα, το 1964, παντρεύτηκαν λίγο μετά τα 18α γενέθλια της Άννας Μαρίας. Αν και ο γάμος ήταν προγραμματισμένος να γίνει το 1965, ο θάνατος του Βασιλιά Παύλου ανέτρεψε τα δεδομένα με τον γάμο να γίνεται νωρίτερα και την Άννα Μαρία να στέφεται η Βασίλισσα της Ελλάδας.

Ο γάμος τους ήταν πραγματικά εντυπωσιακός ενώ ήταν ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας που παντρεύτηκε στην χώρα.

Η τέως βασίλισσα Άννα Μαρία απέκτησε το πρώτο της παιδί, την πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, στις 10 Ιουλίου του 1965. Το 1967 γεννήθηκε και ο διάδοχος Παύλος στο οικογενειακό κτήμα του Τατοΐου.

Την περίοδο της χούντας ο τέως βασιλιάς προσπάθησε να αποκαταστήσει την δημοκρατία, όμως απέτυχε. Έτσι τα ξημερώματα της 14ης Δεκεμβρίου 1967 η βασιλική οικογένεια εγκατέλειψε την Ελλάδα. Η Άννα Μαρία πήρε από το χέρι την μικρή της κόρη και τον νεογέννητο γιο της πήραν τον δρόμο της εξορίας, καταφεύγοντας στην Ιταλία. Μα το χειρότερο που της συνέβη λόγω των δυσκολιών και την ταραχή η τέως βασίλισσα έχασε το παιδί που κυοφορούσε. Το 1969 γεννήθηκε και ο πρίγκιπας Νικόλαος στην Ιταλία όπου έμειναν μέχρι και το 1973.

Μετά το δημοψήφισμα το 1973 που έφερε την αβασίλευτη δημοκρατία στην Ελλάδα, η Άννα Μαρία και η οικογένειά της εγκαταλείπουν την Ιταλία και μετακομίζουν στο Λονδίνο το 1974.

Στην Αγγλία η Άννα Μαρία αποκτάει ακόμα δύο παιδιά, την πριγκίπισσα Θεοδώρα το 1983 και τον πρίγκιπά Φίλιππο το 1986.
Το 1981 η Άννα Μαρία μαζί με την βασιλική οικογένεια επέστρεψαν στην Ελλάδα για λίγες μόνο ώρες έτσι ώστε να κηδεύσουν την μητέρα του Κωνσταντίνου, βασίλισσα Φρειδερίκη, που πέθανε ξαφνικά στην Μαδρίτη.

Αν και η επίσκεψή τους ήταν σύντομη αφού δεν τους επέτρεψαν ούτε την διανυκτέρευση στην χώρα, πλήθος κόσμου υποδέχθηκε την οικογένεια με αγάπη κάτι που συγκίνησε βαθύτατα την Άννα Μαρία, η οποία νιώθει την Ελλάδα πατρίδα της, παρόλο που ήταν βασίλισσα μόνο για 3 χρόνια.

Το 2000 έχασε την μητέρα της, κάτι που όπως αναφέρει την έφερε ακόμα πιο κοντά με τις αδελφές της.

Όταν έληξε η δικαστική διένεξη για την περιουσία της Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας το 2003, η οικογένεια άρχισε να επισκέπτεται πιο συχνά την Ελλάδα. Πλέον η τέως βασίλισσα Άννα Μαρία και ο σύζυγός της ζουν στο Πόρτο Χέλι.

Η ζωή της τέως βασίλισσας της Ελλάδας ήταν γεμάτη ανατροπές. Από την Δανία στην Ελλάδα και την εξορία τους, η ίδια δεν έπαψε ποτέ να αγαπά την χώρα στην οποία υπήρξε βασίλισσα, την πατρίδα της όπως την χαρακτηρίζει. Μάλιστα επιμένει να μιλάει ελληνικά μεταδίδοντας την αγάπη της στα παιδιά και εγγόνια της, τα οποία μιλάνε και εκείνα ελληνικά μαζί της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

SIMILAR

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ