ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: midi στενό φόρεμα και μποτάκια
 

Γιατί το ''Φέρσου αντρίκια'' είναι η πιο fail καμπάνια ever;

Δέσποινα Άσπρου

Τον γύρo του διαδικτύου κάνει η εκστρατεία για καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών με μότο "φέρσου αντρίκια" και όχι για καλό.

Μπορεί μεν η εν λόγω εκστρατεία να δημιουργήθηκε με καλές προθέσεις, ωστόσο κάθε άλλο παρά τον σκοπό της πέτυχε. Ο λόγος; Εναντιώνεται σε ότι προσπαθεί να υποστηρίξει... και αυτό αν μη τι άλλο είναι αδιανόητο!

Και ποιο είναι το τραγικότερο όλης της υπόθεσης; Ότι η εκστρατεία αυτή υποστηρίζεται από κρατικούς οργανισμούς και πιο συγκεκριμένα από τα Υπουργεία Άμυνας, Υγείας και Μεταφορών.

Λίγο μετά από την δημοσιοποίηση της καμπάνια, ακολούθησε χαμός στα κοινωνικά δίκτυα κάτι που δεν μας έκανε καμία εντύπωση. Τα στοιχεία ρατσισμού και σεξισμού είναι όντως έκδηλα. Τι εννοώ; Θα σας εξηγήσω αναλύοντας όσο πιο σύντομα την καμπάνια.

"Φέρσου αντρίκια" λέει το βασικό σλόγκαν. Δηλαδή; Υπάρχει διαχωρισμός; Υπάρχει όντως αντρίκιος και γυναικείς τρόπος για να αντιμετωπίσει κάποιος τις καταστάσεις που βιώνει; Και αν ναι -που σαφώς δεν υπάρχει- αυτός δεν είναι ο λόγος που οι γυναίκες υφίστανται βία; Αδιανόητο λοιπόν να προβάλλεται σε καμπάνια που υπστηρίζει την ισότητα.

“Φέρσου Αντρίκια” για τη μάμα μας, τη γυναίκα μας, την κόρη μας αναγράφεται στο σλόγκαν που κρατάει ο Μπουγιούρης - ο οποίος συμμετείχε στην καμπάνια. Και εδώ τίθεται το ερώτημα: "Δηλαδή αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να αντιληφθείς πως η κακοποίηση των γυναικών είναι λάθος; Και αν δεν έχεις μητέρα, κόρη ή αδερφή; Οι γυναίκες σε αυτή την περίπτωση θα είναι σκουπίδια;" Μέγα λάθος. Και πες ότι έχεις και από τα τρια. Ωραία. Αυτός που το σκέφτηκε εννοεί ότι οι γυναίκες πρέπει να ορίζονται βάση του ρόλου - που ένας άντρας τους δίνει; #ΝΟΤ.Και πάμε παραπέρα.

Εκεί λοιπόν που νομίζαμε πως η "τραγωδία" έχει τελειώσει ήρθε και το αποτελειωτικό κτύπημα! "Γιατί τις γυναίκες, δεν τις χτυπάς ούτε με τριαντάφυλλο". Ω, ναι. Το είδαμε και αυτό! So classic και την ίδια στιγμή βγαλμένο από ένα κόσμο με πατριαρχική δομή. Αυτό τα λέει όλα.

Θα μπορούσα να μιλώ και να αναλύω για ώρες την συγκεκριμένη καμπάνια. Δεν θα το κάνω όμως. Αυτό που προσωπικά θέλω να μάθω είναι ένα: "Κανένας δεν αντιλήφθηκε την τραγικότητα πριν βγει στο φως;" Αλήθεια τώρα, σίγουρα η εκστρατεία έχει περάσει από πολλούς, μα πάρα πολλούς. Δεν βρέθηκε έστω και ένας να αντιληφθεί πως είναι η πιο epic -για να μην πω ever- των τελευταίων χρόνων; Τι να πω... μάλλον όχι.

Και κάπως έτσι καταλήγουμε πως η επιλογή της εν λόγω καμπάνια επιβεβαιώνει ακόμα μια φορά πόσο βαθιά εμπεδωμένα είναι τα στερεότυπα για το ρόλο των φύλων αλλά και οι αντιλήψεις που προκύπτουν από αυτά. Με ποιο τρόπο αυτή η εκστρατεία, η οποία θα διαδοθεί σε νοσοκομεία και στρατόπεδα όπως γνωστοποιήθηκε -που ελπίζουμε να μην- είναι πραγματικά αδιανόητη. Ο άντρας δεν είναι το υπέρτατο ον, ούτε και περιστρέφονται όλα γύρω από αυτόν. Άντρας και γυναίκα είμαστε ίσοι.

Δείτε στην συνέχεια την ανακοίνωση από το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ

Με τίτλο «Φέρσου αντρίκια», εγκαινιάστηκε εκστρατεία η οποία τονίζει στους άντρες ότι δεν πρέπει να προβαίνουν σε βία κατά των γυναικών για χάρη της μητέρας ΤΟΥΣ, της γυναίκας ΤΟΥΣ, της κόρης ΤΟΥΣ. Τα μηνύματα αυτά επισφραγίζονται μάλιστα με τη λέξη «Αξίζει». Κι αναρωτιόμαστε κατά πόσο οι λειτουργοί των υπουργείων που ενέκριναν αυτή την εκστρατεία δεν σκέφτηκαν ότι η φράση «Φέρσου αντρίκια» αναπαράγει τον σεξισμό προάγοντας το στερεότυπο του «άντρα- προστάτη», ο οποίος αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό των ανθρώπων που εκδηλώνουν βία ενάντια στις γυναίκες. Η φράση αυτή άραγε τι καθορίζει ως ανδρισμό; Και γιατί πρέπει να ανατρέξουμε σε αυτά τα αναχρονιστικά στερεότυπα εν έτη 2019 για να καταπολεμήσουμε την έμφυλη βία; Γιατί η ορθή συμπεριφορά είναι η «αντρίκια» και όχι η ανθρώπινη;

Την ίδια στιγμή σκεφτόμαστε, γιατί όσοι επιμελήθηκαν αυτή την εκστρατεία θεώρησαν σωστό να δώσουν το μήνυμα ότι η γυναίκα υπάρχει πάντα σε συνάρτηση με έναν άντρα. Γιατί πρέπει ένας άντρας να σκεφτεί ότι στη θέση της γυναίκας που χτυπά θα μπορούσε να ήταν η μητέρα ΤΟΥ, η γυναίκα ΤΟΥ, η κόρη ΤΟΥ; Οι βίαιες συμπεριφορές ενάντια στις γυναίκες πρέπει να αποφεύγονται στην βάση της ιδιοκτησίας ή είναι αυτονόητη αρχή για κάθε άνθρωπο; Τέλος, τι θέλουν να πουν οι σχεδιαστές της εκστρατείας που ενέκριναν τόσοι κρατικοί φορείς με τη λέξη «Αξίζει»; Αξίζει να μην χτυπάς γυναίκες; Αξίζει η γυναίκα ως οντότητα και ως ύπαρξη; Αυτά δεν είναι αυτονόητα; Τίθενται εν αμφιβόλω;

Η επιλογή της συγκεκριμένης εκστρατείας επιβεβαιώνει ακόμα μια φορά πόσο βαθιά εμπεδωμένα είναι τα στερεότυπα για το ρόλο των φύλων αλλά και οι αντιλήψεις που προκύπτουν από αυτά. Με ποιο τρόπο αυτή η εκστρατεία, η οποία θα διαδοθεί σε νοσοκομεία και στρατόπεδα όπως γνωστοποιήθηκε, θα ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της κοινωνίας ενάντια στη βία κατά των γυναικών; Αναπαράγοντας την υπεροχή των αντρών έναντι των γυναικών και όλα όσα αυτή συνεπάγεται;

Τέλος, η εκστρατεία αναδεικνύει ακόμη μια σοβαρή παράλειψη από πλευράς της Κυβέρνησης. Σε κάθε κριτική για την στάση της Κυβέρνησης απέναντι στις γυναίκες του τόπου, οι Κυβερνώντες απαντούν ότι «πρωτοπόρησαν» με τον διορισμό Επιτρόπου Ισότητας. Εντούτοις καθημερινά αποδεικνύουν ότι αντιμετωπίζουν την Επίτροπο Ισότητας μόνο για διακοσμητικούς σκοπούς εφόσον ούτε για τα πιο απλά ζητήματα όπως η συγκεκριμένη καμπάνια δεν ζητούν έστω και την άποψη της.

Το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ καλεί τους εμπλεκόμενους φορείς να αποσύρουν την συγκεκριμένη εκστρατεία. Την ίδια στιγμή κρίνουμε εξαιρετικά σημαντική την επιμόρφωση των αρμοδίων αλλά και της κοινωνίας ολόκληρης για το φαινόμενο τη βίας κατά των γυναικών, τους παράγοντες που το προκαλούν και τους τρόπους αντιμετώπισης του.

CELEBS: Τελευταία Ενημέρωση