ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: midi στενό φόρεμα και μποτάκια
 

Η εφαρμογή που προσθέτει χρόνια και ρυτίδες μάλλον δεν είναι τόσο αθώα όσο νομίζουμε

Δέσποινα Άσπρου

Η νέα τάση στα social media ακούει στο όνομα face app και έχει βαλθεί να γεράσει όλο τον πληθυσμό. Ο λόγος βέβαια για την εφαρμογή που δείχνει τα μελλοντικά, γερασμένα μας πρόσωπα, λειτουργώντας σαν μια χρονομηχανή. Όπως θα έχετε εμπεδώσει με τις εικόνες που αναρτήθηκαν στο χρονολόγιο των social media σας, μικροί, μεγάλοι, επώνυμοι και μη, όλοι, μπήκαν στον πειρασμό να πειραματστούν με την εφαρμογή. Μέχρι εδώ όλα καλά. Να που όμως τα πράγματα -μάλλον- δεν είναι τόσο αθώα όσο νομίζουμε και οι ειδικοί προειδοποιούν πως απειλούνται τα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2017 από τη ρωσική εταιρία Wireless Lab. Η ανανεωμένη, όμως, έκδοση του λογισμικού προσφέρει πολύ πιο ρεαλιστικά αποτελέσματα στις φωτογραφίες των χρηστών, γεγονός που οφείλεται στην πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης. Διαθέσιμη σε iOS και Android, η εφαρμογή παρέχει ποικιλία φίλτρων, πολλά εκ των οποίων είναι επί πληρωμή. Ωστόσο, το φίλτρο «ηλικία» είναι εντελώς δωρεάν. Τα φίλτρα αυτά εφαρμόζονται ακόμη και σε φωτογραφίες που έχουν ήδη υποστεί κάποια επεξεργασία.

Τι ισχύει όμως σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων των εκατομμυρίων χρηστών που χρησιμοποιούν την εφαρμογή; Οι ειδικοί ανησυχούν για μια αμφισβητήσιμη ρήτρα στην εφαρμογή, χάρη στην οποία αυτή μπορεί να έχει πρόσβαση, να αποθηκεύει και να χρησιμοποιεί της εικόνες σας, χωρίς την άδειά σας. Αναλυτικότερα, στους όρους χρήσης του FaceApp αναφέρεται ρητά ότι ο χρήστης παραχωρεί στην εταιρεία την άδεια για τη χρήση, αναπαραγωγή, τροποποίηση, προσαρμογή, δημοσίευση μετάφραση κ.λπ. του περιεχομένου χρήστη και οποιουδήποτε ονόματος ή ονόματος χρήστη παρέχεται σε σχέση με το εν λόγω περιεχόμενο, σε όλες τις μορφές media και όλα τα κανάλια που είναι ήδη γνωστά ή θα αναπτυχθούν στο μέλλον, χωρίς υποχρέωση αποζημίωσής του. Με πιο απλά λόγια, όπως φαίνεται η Wireless Labs, μητρική εταιρεία της FaceApp, μπορεί να χρησιμοποιήσει τη φωτογραφία που αποστέλλεις στην εφαρμογή, τροποποιημένη ή μη, για διαφημιστικούς λόγους, για την εκπαίδευση άλλων προγραμματιστών ή για σκοπούς που δεν τους βάζει καν το μυαλό σου.

Λίγο μετά από την έκταση που πήρε το γεγονός, ο CEO της FaceApp, Yaroslav Goncharov, δήλωσε στην Guardian ότι μόνο η φωτογραφία που επιλέγει ο χρήστης στο τηλέφωνό του προς τροποποίηση αποστέλλεται στην εταιρεία και ότι η εφαρμογή δεν «κλέβει» όλες τις φωτογραφίες και τα βίντεο της συσκευής, όπως έγραψαν κάποιοι. Όπως επισημαίνει, τα δεδομένα δεν μεταβιβάζονται στη Ρωσία αλλά αποθηκεύονται σε υπηρεσίες cloud που παρέχει η Amazon και η Google και ελέγχονται, κατά συνέπεια, από τις ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

CELEBS: Τελευταία Ενημέρωση