ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

CELEBS

Στόχος της συνάντησης η εξεύρεση βιώσιμης λύσης για τους μελλοντικούς ρόλους του πρίγκιπα Χάρι και της συζύγου του, Meghan Markle

Θετική έκβαση είχε η ιστορική Διάσκεψη του Σάντριγχαμ, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας στη βασιλική έπαυλη στο Νόρφολκ, όταν η βασίλισσα Ελισάβετ, ο πρωτότοκος γιος της, διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος, και ο μεγαλύτερος γιος του πρίγκιπας Ουίλιαμ συνομίλησαν με τον δούκα του Σάσεξ, πρίγκιπα Χάρι. Στόχος της συνάντησης η εξεύρεση βιώσιμης λύσης για τους μελλοντικούς ρόλους του πρίγκιπα Harry και της συζύγου του, Meghan Markle, μετά τη θύελλα που προκλήθηκε από την αιφνίδια ανακοίνωσή τους ότι θα αποσυρθούν από τα επίσημα βασιλικά τους καθήκοντα και θα μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ Βρετανίας και Καναδά, όντας οικονομικώς ανεξάρτητοι, προκειμένου να χαράξουν έναν νέο δρόμο στον θεσμό.

Παρότι πηγές των ανακτόρων ανέφεραν ότι η 93χρονη βασίλισσα ήταν εξοργισμένη από τη συμπεριφορά του εγγονού της, καθώς παράκουσε την παράκλησή της να περιμένει πριν δημοσιοποιήσει τη βούλησή του, μετά την ολοκλήρωση της 90λεπτης συνάντησης στο Σάντριγχαμ, η Ελισάβετ έδωσε την ευλογία της, τονίζοντας σε μία λιτή ανακοίνωση ότι «η βασιλική οικογένεια σέβεται και κατανοεί την επιθυμία του Harry και της Meghan να αποσυρθούν και να ζήσουν μια πιο ανεξάρτητη ζωή, αν και θα παραμείνουν πολύτιμο μέρος της οικογένειας».

Επίσης, τόνισε ότι θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος κατά την οποία ο πρίγκιπας Harry, η σύζυγός του Meghan Markle και ο γιος τους Archie, που γεννήθηκε στις 6 Μαΐου του 2019, θα μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ Καναδά και Βρετανίας, τονίζοντας ότι «ο Harry και η Meghan κατέστησαν σαφές ότι δεν θέλουν να στηρίζονται σε δημόσιους πόρους στη νέα τους ζωή».

Σήμερα ο πρίγκιπας Harry λαμβάνει από το Δουκάτο της Κορνουάλης, που ανήκει στον πατέρα του, πρίγκιπα Κάρολο, 2,3 εκατ. λίρες ετησίως. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρίγκιπας Κάρολος στο Σάντριγχαμ ενημέρωσε τον μικρότερο γιο του ότι δεν έχει ανεξάντλητες πηγές πλούτου.

Βέβαια η απόφαση των δουκών του Sussex να «χαράξουν νέο δρόμο» και να γίνουν οικονομικώς ανεξάρτητοι τους επιτρέπει να συνάπτουν εμπορικές συμφωνίες με το «λογότυπο» Sussex Royal, που σύμφωνα με τους ειδικούς πιθανώς αξίζει περισσότερο από 400 εκατ. στερλίνες.

Αν και είναι εξαιρετικά σπάνιο να προβαίνει σε ανακοίνωση η ίδια η βασίλισσα, οι αναλυτές που έχουν καλή γνώση της βασιλικής εθιμοτυπίας, εντυπωσιάστηκαν από το γεγονός ότι η Βρετανή μονάρχης δεν χρησιμοποίησε τους επίσημους τίτλους ευγενείας του ζευγαριού (δούκας και δούκισσα του Sussex) αλλά τα μικρά τους ονόματα, γεγονός που οδήγησε κάποιους, πιθανώς όχι τους πιο ψύχραιμους, να θεωρήσουν ότι πιθανώς το νεαρό ζευγάρι θα αποστερηθεί τους τίτλους ευγενείας στη νέα του ζωή.

Και η βρετανική κοινή γνώμη αντέδρασε έντονα στην απόφαση του ζευγαριού. Δημοσκόπηση της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail διαπίστωσε ότι 76% των Βρετανών πιστεύουν ότι ο Harry και η Μeghan, όταν θα πάψουν να εκτελούν βασιλικά καθήκοντα, θα πρέπει να θυσιάσουν την προστασία που τους παρέχει η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, ενώ το 73% πιστεύει ότι δεν πρέπει να εξακολουθήσει να πληρώνει ο Βρετανός φορολογούμενος το κόστος της φύλαξής τους.

Πολλές οι εκκρεμότητες

Μπορεί να έγινε το πρώτο βήμα για την ανεξαρτητοποίηση του πρίγκιπα Harry και της Meghan Markle, αλλά ακόμα πολλά θέματα εκκρεμούν για τη μελλοντική τους ζωή. Ενα από αυτά είναι και η τύχη του Frogmore Cottage, της κατοικίας των δουκών του Sussex, που τους δάνεισε η βασίλισσα και ανακαινίστηκε πλήρως με δαπάνη 2,4 εκατ. στερλινών των Βρετανών φορολογουμένων. Το ζευγάρι επιθυμεί να τη διατηρήσει ως βάση του στη Βρετανία. Οπως φαίνεται, η μετοίκιση των γαλαζοαίματων στον Καναδά, έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, δεν θα είναι απρόσκοπτη ούτε στρωμένη με ρόδα. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζάστιν Τριντό, τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι μένουν να επιλυθούν πολλά ζητήματα, όπως η φορολόγηση του ζευγαριού και η κάλυψη κάποιων εξόδων τους από τον Καναδό φορολογούμενο.

Δημοσίευμα των New York Times ανέφερε ότι μπορεί η γιαγιά του πρίγκιπα Harry να είναι η επίσημη αρχηγός κράτους του Καναδά, αλλά το νεαρό ζευγάρι δεν θα πρέπει να περιμένει προνομιακή μεταχείριση, όσο θα διαβιώνει εκεί, για τη φορολόγηση, τις άδειες παραμονής, ακόμα και το πώς θα επιλέξει να ονομάζεται. Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι οι δούκες του Sussex δεν θα πρέπει να περιμένουν μεταχείριση VIP από τις καναδικές υπηρεσίες μετανάστευσης, καθώς δεν υπάρχει νομοθεσία που να επιβάλλει την αυτόματη χορήγηση καναδικής υπηκοότητας στα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Μπορούν, ωστόσο, να επισκέπτονται τη χώρα, χωρίς προηγούμενη έγκριση, και να παραμένουν εκεί ως επισκέπτες.

Πιθανώς η καναδική κυβέρνηση να τους χαρακτηρίσει ως άτομα που μπορούν να φέρουν στον Καναδά σημαντικά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη, κάτι που γίνεται συνήθως με διαπρεπείς επιστήμονες, καλλιτέχνες ή λογοτέχνες, διευκολύνοντάς τους στην απόκτηση δικαιώματος μόνιμης κατοικίας.

Δυσθυμία

Παρότι οι επισκέψεις στη χώρα του πρίγκιπα Καρόλου, πατέρα του Harry και διαδόχου του βρετανικού θρόνου, προσείλκυσαν μεγάλα και ενθουσιώδη πλήθη, δεν είναι λίγοι οι Καναδοί που δυσθυμούν στην ιδέα της μόνιμης εγκατάστασης ενός μέλους της βασιλικής οικογένειας.

Ενδεικτικά η εφημερίδα Globeand Mail του Τορόντο, που παραδοσιακά στηρίζει τον θεσμό της μοναρχίας, δημοσίευσε εκτενές κύριο άρθρο με το οποίο καλούσε την κυβέρνηση να ενημερώσει το ζευγάρι ότι δεν μπορεί να μετεγκατασταθεί, έστω παροδικά, στον Καναδά. «Είστε καλοδεχούμενοι να επισκεφθείτε τη χώρα, αλλά όσο είστε μέλη της βασιλικής οικογένειας, ο Καναδάς δεν μπορεί να σας επιτρέψει να εγκατασταθείτε, καθώς κάτι τέτοιο δεν συνάδει με τη φύση της σχέσης του Καναδά και της Βρετανίας, του Καναδά και του Στέμματος», ανέφερε το άρθρο.

Ενα θέμα που φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τους Καναδούς είναι το ποιος θα καλύπτει το κόστος των υπηρεσιών ασφάλειας του Χάρι, της Meghan και του Archie.

Τέλος, τη βεβαιότητα ότι η βασιλική οικογένεια θα μπορέσει να επιλύσει την κρίση εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Boris Johnson.

ΠΗΓΗ: Kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Meghan Markle  |  Harry  |  royals  |  family  |  gossip  |  showbiz  |  megxit

SIMILAR

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ