ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

10 + 3 ερωτήσεις και απαντήσεις για το άνοιγμα των σχολείων

Όσα πρέπει να γνωρίζετε ως γονείς και όχι μόνο.

newsroom must

Έχοντας στο μυαλό της ότι η παιδεία μπορεί να αποτελέσει ένα μεγάλο πρόβλημα γύρω από την διαχείριση της Πανδημίας, και υπό την πίεση οικονομικών παραγόντων να λάβουν εγκαίρως μέτρα, η κυβέρνηση αποφάσισε το πρωί της Τρίτης 5/5 να ανοίξει όλες τις βαθμίδες την 21η Μαΐου, με τους μαθητές να χωρίζονται σε τάξεις των 12 και να παρακολουθούν μαθήματα σε δύο ομάδες εναλλάξ. Η κίνηση αυτή φυσικά εγείρει αρκετά ερωτήματα και οι πλείστοι γονείς ανησυχούν για την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών τους. Δείτε στην συνέχεια 13 ερωτήσεις και απαντήσεις που προκύπτουν με το άνοιγμα των σχολείων. 

1.Πότε επιστρέφουν οι μαθητές στα σχολεία;
Οι τελειόφοιτοι μαθητές των λυκείων επιστρέφουν στα θρανία στις 11 Μαΐου, ενώ στις 21 Μαΐου, ημέρα Πέμπτη, επαναλειτουργούν όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες. Οι παρακολουθήσεις των μαθημάτων ωστόσο θα γίνονται εκ περιτροπής ανά ομάδες, οπότε για μέρος μαθητών η πρώτη μέρα στα σχολεία θα είναι η Τετάρτη 27 Μαΐου.

2. Πόσοι μαθητές θα είναι μέσα στην τάξη;
12 μαθητές ανά τάξη με απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

3. Όταν οι τάξεις αποτελούνται από πάνω από 12 παιδιά, τι θα γίνει με τα υπόλοιπα;
Ο υπουργός εξήγησε πως οι μαθητές θα πηγαίνουν σε δύο ομάδες σχολείο τις μέρες Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή και Τρίτη-Πέμπτη αντίστοιχα. Οπότε τα παιδιά που δεν ανήκουν στην μια ομάδα, θα ανήκουν στην άλλη. Τα μαθήματα θα συνεχίζονται εναλλάξ ανά πενθήμερο, οπότε τα πρώτα μαθήματα θα τα παρακολουθήσουν οι μισοί μαθητές από τις 21 μέχρι τις 26 Μαΐου και τα ίδια μαθήματα θα τα παρακολουθήσουν οι υπόλοιποι μαθητές από τις 27 Μαΐου.

4.Θα γίνουν απολυμάνσεις πριν πάνε τα παιδιά στα σχολεία;
Τα σχολεία όλα θα απολυμανθούν πριν από την επαναλειτουργία τους τόσο τα λύκεια για τις 11 αυτού του μήνα όσο και τα υπόλοιπα σχολεία που θα τα διαδεχθούν στη λειτουργία και βέβαια οι εκπαιδευτικοί, μαζί με τη διεύθυνση των σχολείων θα προετοιμάσουν την φοίτηση των παιδιών, την επάνοδο των παιδιών στα σχολεία. Τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα θα κοινοποιηθούν και στους γονείς και την ίδια ώρα έχουμε συμφωνήσει με το Υπουργείο Υγείας, θα εγκριθεί στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, και θα μπορέσουμε να διεξάγουμε 20.000 διαγνωστικούς ελέγχους, τεστ, σε εκπαιδευτικούς και σε μαθητές και μαθήτριες.

5. Θα υπάρχει ασφάλεια τα διαλείμματα;
Θα τηρηθούν αυστηροί υγειονομικοί κανόνες και οι μαθητές θα βγαίνουν για διάλειμμα σε διαφορετικές ώρες.

6. Θα δώσουν όλα τα παιδιά τελικές εξετάσεις;
Όχι. Δεν θα διεξαχθούν εξετάσεις για τις υπόλοιπες τάξεις πλην των τελειόφοιτων μαθητών. Oι παγκύπριες εξετάσεις θα διεξαχθούν από τις 9 Ιουνίου.

7. Ποια θα είναι η τελευταία μέρα για την φετινή σχολική χρονιά;
Η διάρκεια του σχολικού έτους είναι μέχρι τις 26 Ιουνίου.

8. Θα υποβληθούν οι εκπαιδευτικοί σε εξετάσεις κορωνοϊού;
Θα πραγματοποιηθούν 20.000 διαγνωστικές εξετάσεις για τον κορωνοϊό σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Κινητές μονάδες θα πραγματοποιούν τα τεστ μετά την έναρξη λειτουργίας των σχολείων.

9. Τι θα γίνει με τα μαθήματα που δεν θα προλάβουν τα παιδιά να παρακολουθήσουν φέτος;
Σύμφωνα με τον Υπ. Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες θα καταγραφεί τι έχει διδαχθεί μέχρι την αναστολή της λειτουργίας των σχολείων στις 10 Μαρτίου και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα οργανωθούν υποστηρικτικά μαθήματα σε όλα τα επίπεδα.

10. Τα παιδιά θα πρέπει να φοράνε μάσκες κατά την διάρκεια των μαθημάτων;
Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στο υπουργείο δεν ενδείκνυται για τα παιδιά να φορούν μάσκες, εφόσον όμως κρατούν τις αποστάσεις και μένουν ανοιχτά πόρτες και παράθυρα.

11. Θα γίνεται θερμομέτρηση κάθε πρωί ώστε σε περίπτωση που κάποιο παιδί έχει νοσήσει να μην μεταφέρει τον Covid-19 στα υπόλοιπα παιδιά;
Όχι, ωστόσο σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο αντιληπτό, θα γίνονται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις.

12. Αν χρειαστεί το παιδί μου να προβεί σε τεστ κορωνοϊού, θα είναι επώδυνο;
Όχι, δεν πρόκειται για κάτι επώδυνο. Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η μοριακή αποτελεί την πιο έγκυρη μέθοδο για τη διάγνωση του νέου κορωνοϊού και είναι ευρέως γνωστή ως PCR («πι-σι-άρ») πραγματικού χρόνου. Για την εξέταση γίνεται λήψη υγρού από τη μύτη ή το φάρυγγα με στειλεό που μοιάζει με μακριά μπατονέτα. Το δείγμα μπαίνει σε κατάλληλο φιαλίδιο και στέλνεται στο εργαστήριο, όπου ελέγχεται για την παρουσία του ιού μέσω της ανίχνευσης του γενετικού υλικού (RNA) του ιού. Αυτό γίνεται με την μέθοδο PCR πραγματικού χρόνου, στην οποία το γενετικό υλικό του ιού πολλαπλασιάζεται (όπως αντίστοιχα γίνεται όταν κάνουμε πολλές φωτοτυπίες) και έτσι μπορεί να ανιχνευθεί στα ειδικά μηχανήματα.

13. Τα ιδιωτικά σχολεία και τα εκπαιδευτήρια θα ανοίξουν;
Από τις 21 Μαΐου θα λειτουργήσουν τα κρατικά ινστιτούτα επιμόρφωσης, τα επιμορφωτικά κέντρα , τα βραδινά μαθήματα , τα ωδεία, οι σχολές χορού, τα προαιρετικά ολοήμερα σχολεία, τα Απογευματινά και Βραδινά Προγράμματα Τεχνικών Σχολών, το πρόγραμμα «Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης» και τα ιδιωτικά σχολεία.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση