ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

NEWS

Τα περιστατικά στις ελεύθερες περιοχές ανήλθαν στα 6,296

Tο Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε σήμερα η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης από συμβαλλόμενα εργαστήρια, από σύνολο 4,143 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 198 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19.

Τα 191 θετικά περιστατικά, τα οποία αποτελούν εγχώριες λοιμώξεις, προέκυψαν από σύνολο 3605 εργαστηριακών εξετάσεων. Σημειώνεται επίσης ότι τα 26 δείγματα που λήφθηκαν προληπτικά για τον εργαστηριακό έλεγχο των εργαζόμενων του 2ου Σφαγείου που αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της Παρασκευής, είναι αρνητικά. Επίσης, από 201 δείγματα που λήφθηκαν από επαφές των κρουσμάτων του Σφαγείου CYPRA (περιλαμβανομένων επαφών από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, αλλά και ορισμένα από την κοινότητα όπου βρίσκεται), εντοπίστηκαν 22 θετικά περιστατικά.

Σε σχέση με τους τρεις θανάτους που ανακοινώθηκαν σήμερα, δυστυχώς επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις ότι η κατάσταση, όσο προχωρούν οι μέρες και ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει ψηλός, ολοένα και θα γίνεται πιο δύσκολη. Επισημαίνεται ότι ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι τώρα, είναι τα 74 έτη και, όπως φαίνεται και στα δεδομένα που σας στάλθηκαν το απόγευμα, από τους 38 θανάτους, οι 26 αφορούσαν άτομα ηλικίας από 70 μέχρι 94 ετών. Αυτό, από μόνο του κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου σε όλους. Οι ηλικιωμένοι, στην πλειοψηφία τους, δεν είναι άτομα με έντονη κοινωνική δραστηριότητα. Άρα, ο πιο πιθανός τρόπος για να επιμολυνθούν είναι οι επαφές τους με άτομα του στενού οικογενειακού ή φιλικού τους περιβάλλοντος. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να έχουμε πάντοτε κατά νου ότι η σωστή και απρόσκοπτη τήρηση όλων των μέτρων προστασίας από όλους τους υπόλοιπους, δεν προστατεύει μόνο εμάς τους ίδιους αλλά προφυλάσσει κυρίως τα άτομα που δεν έχουν άλλο τρόπο να προστατεύσουν τον εαυτό τους, όπως είναι χαρακτηριστικά οι ηλικιωμένοι.

Αναλυτικά, τα σημερινά κρούσματα προέκυψαν ως ακολούθως:

- Από 642 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 78 κρούσματα.
- Από 2,399 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 87 κρούσματα.
- Από 220 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκαν 14 κρούσματα.
- Από 538 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκαν 7 κρούσματα.
- Από 256 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, εντοπίστηκαν 12 κρούσματα.

Επιπλέον, ολοκληρώθηκε ο εργαστηριακός έλεγχος δειγμάτων από τα πιο κάτω προγράμματα, χωρίς τον εντοπισμό κρουσμάτων:

- Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων, ολοκληρώθηκαν 64 εργαστηριακές εξετάσεις, και
- Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο δειγματοληπτικού ελέγχου που διενεργεί η ΚΟΠ σε Σωματεία που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της, ολοκληρώθηκαν 24 εργαστηριακές εξετάσεις.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 6,296.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 59 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων τα τέσσερα στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επιπλέον στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύονται συνολικά εφτά ασθενείς, εκ των οποίων ο ένας εκτός αναπνευστήρα. Άλλα δέκα άτομα νοσηλεύονται σε θάλαμο COVID-19 στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

SIMILAR

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ