ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: strapless top,baggy jeans και μποτάκια
 

5 φοιτήτριες περιγράφουν την φοιτητική ζωή της Λευκωσίας

Μπορεί στο παρελθόν η Κύπρος να μη συγκαταλεγόταν στους κορυφαίους φοιτητικούς προορισμούς, ωστόσο τα τελευταία χρόνια γίνεται μια από τις πιο hot επιλογές

Κείμενα: Δέσποινα Άσπρου, Ριάνα Στυλιανού

Δεν τίθεται θέμα πως η φοιτητική ζωή της Λευκωσίας έχει εξελιχτεί τρομερά. Μόνο και μόνο από την όψη των πανεπιστημιακών εστιών, αντιλαμβάνεσαι πως πίσω τους κρύβουν σκέψη και ενδιαφέρον και αυτό ισχύει και για τους χώρους του πανεπιστημίου. Διαπιστώσαμε του λόγου το αληθές, σε μια βόλτα στην Έγκωμη και στην Αγλαντζιά. Συνειρμικά αρχίσαμε να αναπολούμε τα δικά μας φοιτητικά χρόνια, στην Αθήνα και στο Μπράιτον, αντίστοιχα. Στο μυαλό μας ήρθε η ομιλία της Jacqueline Kassteen στο φετινό συνέδριο Digital Agenda, όπου ανέφερε ότι το 1980 υπήρχαν ένα εκατομμύριο φοιτητές παγκόσμια, ενώ σύμφωνα με τις προ κορωνοϊού εκτιμήσεις για το 2020 οι φοιτητές αγγίζουν τα εφτά εκατομμύρια. Μέχρι το 2025 αναμένεται να φτάσουν τα οκτώ εκατομμύρια τον χρόνο παγκοσμίως.

Δεν αργήσαμε να συγκρίνουμε την πρωτεύουσα της Κύπρου με τις πόλεις που εμείς λατρέψαμε και χαρακτηρίσαμε ως συνώνυμες του ονείρου και της ανεξαρτησίας και πριν καταλήξουμε στο γρήγορο συμπέρασμα πως η ζυγαριά δεν γέρνει υπέρ του νησιού μας, αποφασίσαμε να αφήσουμε κάθε προκατάληψη στην άκρη και να δούμε στην πράξη το κεφάλαιο «φοιτητική ζωή στη Λευκωσία».
Όταν η συζήτηση έρχεται στον χώρο διαμονής, ανακαλύψαμε πως η πλειονότητα των φοιτητών επιλέγει τις εστίες, κάτι που κατά κύριο λόγο οφείλεται στο αίσθημα ασφάλειας που προσφέρουν, στις παρέες που δημιουργούνται εντός και, φυσικά, στο ότι συγκριτικά με τα υψηλά ενοίκια της Λευκωσίας, οι εστίες είναι οικονομικά πιο προσιτές. Εκτός αυτού όμως, μιλήσαμε ακόμη για το φλερτ και καταλήξαμε στο ότι, αν και οι απόψεις διίστανται, οι περισσότεροι επιλέγουν την ασφάλεια των social media - κάτι που στο τέλος τούς κάνει να χάσουν το παιχνίδι. Ας σταματήσουμε, όμως, να μιλάμε εμείς και ας δούμε όσα έχουν να πουν πέντε φοιτήτριες που συναντήσαμε.

 

CAMILA CARBALLO PINO
Καταγωγή: Σουηδία
Κλάδος: Doctor of Medicine / Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο
Εστία Διαμονής: UniHalls Trinity

Σου ήταν εύκολο να προσαρμοστείς στην Κύπρο;
Ναι, ήταν αρκετά εύκολο να προσαρμοστώ στην Κύπρο, αφού όλοι μιλούσαν Αγγλικά, οπότε, σε ό,τι αφορά στην επικοινωνία, δεν δυσκολεύτηκα καθόλου. Επίσης μένω σε μια όμορφη γειτονιά με πολλούς φοιτητές, επομένως ήταν ακόμα ένας λόγος που μου φάνηκε πιο εύκολη η προσαρμογή στη Λευκωσία. Αλλά το σημαντικότερο ήταν ο ηλιόλουστος καιρός, το καλό φαγητό και το γεγονός πως όλοι οι ντόπιοι που γνώρισα ήταν πολύ πρόθυμοι να με βοηθήσουν με οποιαδήποτε δυσκολία και αν είχα. Ειδικά όταν συγκρίνω την κουλτούρα της Κύπρου με αυτή της Σουηδίας, εσείς είστε πολύ πιο φιλόξενοι και χαρούμενοι ως άνθρωποι.

Είσαι άτομο που του αρέσει να συναναστρέφεται συμφοιτητές κ.τ.λ.; Πώς σου φαίνεται σε γενικές γραμμές η νυχτερινή ζωή στη Λευκωσία;
Η προσαρμογή μου ήταν αρκετά εύκολη. Πέραν του ότι κατάγομαι από τη Σουηδία, όπου ο κόσμος τείνει να είναι πιο κλειστός και να μην έχει την διασκέδαση ως νούμερο ένα προτεραιότητα, εγώ μεγάλωσα με διαφορετική νοοτροπία. Οι γονείς μου κατάγονται από την Κούβα, επομένως το να είμαι εξωστρεφής μού είναι έμφυτο! Μου αρέσει να διασκεδάζω με τους φίλους μου εδώ στην Κύπρο, τα ποτά είναι πιο φθηνά απ’ ό,τι στη Σουηδία, υπάρχουν αρκετές επιλογές ως προς το πού να βγει κάποιος και να περάσει όμορφα με την παρέα του, άρα ναι, μου αρέσει αρκετά η νυχτερινή ζωή στη Λευκωσία.

Πώς σου φαίνεται το φλερτ εδώ; Πιστεύεις πως οι Κύπριοι φοιτητές προσεγγίζουν τις γυναίκες με όμορφο τρόπο;
Αυτό είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα και σίγουρα ο καθένας έχει διαφορετική άποψη. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα αγόρια εδώ πέρα είναι πολύ διαφορετικά από τον τόπο καταγωγής μου. Όταν κάποιος επιθυμεί να σε πάει για ένα ραντεβού, σου το λέει ευθέως, πράγμα που μου αρέσει. Αλλά υπάρχει και η εκδοχή της πιο αγενούς προσέγγισης, όπου μου κορνάρουν στον δρόμο και με ακολουθούν. Αυτό είναι κάτι που δεν μου αρέσει και είναι άκρως ενοχλητικό, αλλά φαντάζομαι πως η κάθε χώρα έχει τέτοια περιστατικά.

 

SAULEHA MANZOOR AHMED
Καταγωγή: Κασμίρ / Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Κλάδος: MSc Clinical Psychology / Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Εστία διαμονής: Triangle Residences

Σου ήταν εύκολο να προσαρμοστείς στην Κύπρο και να κάνεις νέες παρέες;
Περίμενα να ήταν δύσκολο να προσαρμοστώ αλλά το βρήκα πολύ πιο εύκολο. Τα άτομα που γνώρισα στην τάξη, τις εστίες και τα κλαμπ του πανεπιστημίου ήταν πολύ φιλόξενα.

Μήπως οι άνθρωποι συμπεριφέρονται διαφορετικά απέναντί σου λόγω του hijab;
Νομίζω ότι το κάνουν. Δεν πιστεύω απαραίτητα ότι αυτή η συμπεριφορά είναι κακόβουλη, όμως. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να κρίνουν ένα άτομο με βάση την εμφάνισή του, όταν δεν το γνωρίζουν αρκετά καλά. Έχω συνηθίσει να μου λένε οι συμφοιτητές και οι φίλοι μου που γνώρισα στην Κύπρο, ότι δεν με είχαν για τόσο εξωστρεφή τύπο που λατρεύει την εξερεύνηση και συμμετέχει σε εκδηλώσεις και αθλήματα. Επομένως, αισθάνομαι ότι η επικοινωνία μεταξύ των συνομηλίκων μου είναι πολύ σημαντική έτσι ώστε το χάσμα μεταξύ ανθρώπων που προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα να γεφυρωθεί.

Υπάρχει κάτι που δεν σου αρέσει όσον αφορά στη φοιτητική ζωή στην Κύπρο;
Η φοιτητική ζωή γενικότερα μπορεί να γίνει «ταραχώδης». Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι συγκεκριμένο για τη φοιτητική ζωή εδώ στην Κύπρο που να μη μου αρέσει. Μέχρι στιγμής, είναι μια διασκεδαστική εμπειρία για μένα.

 

ΑΝΤΖΕΛΙΝΑ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
Καταγωγή: Ελλάδα
Κλάδος: School of medicine / Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο
Εστία διαμονής: UniHalls Premier

Κατάγεσαι από την Πάτρα. Πώς κατέληξες να φοιτάς στην Κύπρο;
Όπως μάλλον και οι περισσότεροι που έρχονται στην Κύπρο από την Ελλάδα (γέλια). Δεν πέρασα στη σχολή της επιθυμίας μου με τις πανελλαδικές και έτσι, μαζί με την οικογένειά μου επιλέξαμε την Κύπρο καθώς, εκτός από υψηλό επίπεδο σπουδών, είναι και η κοντινότερη χώρα.

Βρίσκεσαι στο τέταρτο έτος των σπουδών σου. Πώς ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει την καθημερινότητα και τη φοίτησή σου στο πανεπιστήμιο συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια;
Η αλήθεια είναι πως ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει και τις δύο αυτές πτυχές της ζωής μου. Από τη μια η μειωμένη δυνατότητα για διασκέδαση και από την άλλη η αυξημένη ζήτηση της σχολής, καθιστούν το έτος ανυπόφορο.

Τα αγόρια της σχολής πώς συμπεριφέρονται; Φλερτάρουν εύκολα ή κρατάνε αποστάσεις;
Θα είμαι ειλικρινής. Καμία επαφή με το άθλημα, που λέμε (γέλια). Κοίτα, το φλερτ είναι σχεδόν ανύπαρκτο και, όταν το επιχειρήσουν, στις πλείστες των περιπτώσεων είναι κακόγουστο. Οι περισσότεροι, μάλιστα, επιλέγουν να προσεγγίσουν μια κοπέλα μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα – κάτι που εγώ θεωρώ παιδιάστικο και απρόσωπο.

 

ΕΛΕΝΗ ΣΑΒΒΙΔΗ
Κλάδος: Mathematics & Statistics / Πανεπιστήμιο Κύπρου
Καταγωγή: Κύπρος

Ήταν εύκολο να προσαρμοστείς στη φοιτητική ζωή μιας και κατάγεσαι από Λευκωσία;
Ναι, προσαρμόστηκα πολύ πιο εύκολα, διότι ήξερα από πριν σε ποιους τόπους μου αρέσει να συχνάζω και ποια είναι τα στέκια. Η πρωτεύουσα μού αρέσει πάρα πολύ και θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να προσφέρει μια πολύ ευχάριστη φοιτητική ζωή, τόσο για εμάς τους ντόπιους όσο και για τα παιδιά από άλλες χώρες. Εξάλλου, στο νησί μας οι αποστάσεις είναι σχετικά μικρές, οπότε, και να μην είχε κάτι ενδιαφέρον η Λευκωσία, θα μπορούσαμε άνετα να σπεύσουμε σε οποιαδήποτε πόλη για διασκέδαση. Ευτυχώς, όμως, η Λευκωσία τα έχει όλα και είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό.

Στο πανεπιστήμιό σου υπάρχουν οι λεγόμενες «κλίκες»; Δηλαδή οι φοιτητές κάνουν παρέα μεταξύ τους με βάση την καταγωγή τους ή υπάρχουν και ομάδες με ντόπιους και ξένους μαθητές;
Δεν νομίζω ότι υπάρχουν τέτοιου είδους κλίκες, αλλά συνήθως οι παρέες διαμορφώνονται μεταξύ ατόμων του ίδιου προγράμματος σπουδών, λόγω του ότι έχουν και τις ίδιες ώρες μαθήματα κ.λπ. Όσον αφορά στους φοιτητές από το πρόγραμμα Erasmus, προσπαθούμε όλοι με τον τρόπο μας να τους καλοδεχτούμε και να νιώσουν άνετα σε αυτή την ξένη για εκείνους χώρα. Η αλήθεια, είμαστε και εμείς περίεργοι για να μάθουμε για τη δική τους κουλτούρα, επομένως είναι ένα win-win situation!

Υπάρχουν συγκεκριμένα «στέκια» που συνήθιζαν να συχνάζουν οι Κύπριοι φοιτητές περισσότερο από τους ξένους;
Η Λευκωσία έχει αρκετούς και διαφορετικούς χώρους που ταιριάζουν σε κάθε γούστο, οπότε δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο στέκι όπου θα πας και θα βρεις μόνο φοιτητές. Φυσικά είναι οι καφετέριες δίπλα από το πανεπιστήμιο όπου συχνάζουμε όλοι μας για να διαβάσουμε όταν θέλουμε να πάρουμε ένα «διάλειμμα» από τη βιβλιοθήκη, αλλά γενικότερα τα στέκια της πόλης μας είναι πολλά.

 

ΜΑΡΙΑ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ
Καταγωγή: Ελλάδα
Κλάδος: Ιατρική, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Εστία διαμονής: UNIC Residences – SIX

Όταν γνωριστήκαμε, είπες πως η Κύπρος σε έχει κάνει να την ερωτευτείς και αγαπάς να την ανακαλύπτεις. Μίλησέ µας για τα ωραιότερα σημεία του νησιού.
Αν και η αλήθεια είναι πως δεν βρίσκομαι στην Κύπρο για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχω ενθουσιαστεί πολύ. Πράγματι, η Κύπρος με έκανε από την πρώτη στιγμή να την αγαπήσω – κάτι που μάλλον οφείλεται στο ότι μου θυμίζει πολύ το σπίτι μου, την Ελλάδα και, φυσικά, στο ότι οι άνθρωποι εδώ είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι.

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να πάρεις την απόφαση να ασχοληθείς µε την ιατρική;
Μπορεί να ακούγεται κλισέ αλλά το να γίνω γιατρός είναι το όνειρό µου. Συγκεκριµένα πλαστικός χειρουργός. Ο συνδυασµός της ιατρικής και της αισθητικής κάνει το τέλειο επάγγελµα για εµένα. Από µικρή άλλωστε έβλεπα ιατρικά tv shows όπως το «Botched» και χειρουργεία, οπότε η απόφασή μου μάλλον δεν ξάφνιασε κανέναν από τον κύκλο μου.

Τέλος ας µιλήσουµε για φλερτ. Πώς φλερτάρουν, λοιπόν, οι Κύπριοι φοιτητές;
Η αλήθεια είναι πως ο τρόπος που φλερτάρουν οι Κύπριοι µοιάζει µε αυτόν των Ελλαδιτών, αν και έχει µια διαφορά: στην Κύπρο το φλερτ γίνεται πιο έντονα και είναι πιο straightforward, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι κακό.

*Οι φωτογραφίσεις και οι συνεντεύξεις έγιναν για το τεύχος Νοεμβρίου του must.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση