ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Λινό παντελόνι, λινό πουκάμισο και kitten heels
 

5 Κύπριες καταγγέλουν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης

Όσα αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες μέρες

newsroom must

H Σοφία Μπεκατώρου έκανε το πρώτο βήμα, η Ζέτα Δούκα έστρεψε την προσοχή στον χώρο του θεάματος και έπειτα, ο ασκός του Αίολου έχει ανοίξει για τα καλά. Μέρα με την μέρα βλέπουμε ολοένα και περισσότερες νέες αποκαλύψεις με θύτες που στο μυαλό μας ήταν μέχρι πρόσφατα ήρωες και θύματα που δεν φανταζόμασταν. Το κίνημα #me too, αν και ξεκίνησε το 2006 στην Αμερική και γιγαντώθηκε το 2015, με την υπόθεση Harvey Weinstein, έφτασε τελικά στην Ελλάδα και λίγες μέρες μετά στην Κύπρο, και όπως φαίνεται θα αλλάξει μια για πάντα την κοινωνία μας. Όπως έγινε γνωστό, τις τελευταίες μέρες έφτασαν στην αστυνομία 6 καταγγελίες για σεξουαλική βία, ενώ 7 γυναίκες από τον χώρο του θεάματος αποφάσισαν να μιλήσουν για την δική τους εμπειρία. Δείτε στην συνέχεια όσα αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες μέρες για τον χώρο του θεάτρου στο νησί μας. 

Ανδρούλα Καφά: Μέσα από ένα μακροσκελές κείμενο στον προσωπικό της λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η μουσικός Ανδρούλα Καφά περιγράφει την παρενόχληση που βίωσε από νεαρή ηλικία στον χώρο του θεάτρου. Συγκεκριμένα η ίδια έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook: Ένας σύντροφος μου στο λύκειο επροσπάθησε να με πνίξει. Ο ίδιος επροσπάθησε να με αφήσει έγκυο. Έβαλλε με συνέχεια σε ταπεινωτικές καταστάσεις τζαι όσα όι τζαι να του ελάλουν εν εσταμάταν. Επέρασεν ο τζαιρός τζαι, αδυνατώντας να αποδράσω, έπεσα σε κατάθλιψη. Ήμουν μιτσιά τζαι ένιξερα τι να κάμω. Eπισκέφτηκα ένα μοναστήρι για «πνευματική» βοήθεια. Εβρέθηκα σε ένα δωματιούι με έναν μοναχό. Άνοιξα του τη ψυσιή μου παρακαλώντας τον για βοήθεια. Είπε μου να σηκωστώ πάνω να με αγκαλιάσει να με κάμει να νιώσω καλύτερα. Εσηκώστηκα. Η αγκαλιά έγινε αμέσως χούφτωμα τζαι άρκεψε να τρίφκεται πάνω μου. Εβούρησα τζι έφυα.

Πριν κάποιο τζαιρό εσυμμετείχα σε μια θεατρική δουλειά τζαι προϊστάμενος μου ήταν ένας κύριος, σχετικά γνωστός τζιόλας, που οι ανάρμοστες συμπεριφορές του προς τις συναδέλφους του εν πολλά γνωστές. Κάθε φορά που τον εθώρουν εκόλλαν μου τόσο απρόσκοπτα που ήθελα να ανοίξει η γη να με καταπιεί. Έστελλε μου μηνυματούθκια σε ώρες άκυρες τζι ελάλεν μου να με πάρει ταξίθκια ποτζί τζαι ποδά. Επέμενε να με πληρώσει παραπάνω από ότι εσυμφωνήσαμε γιατί «ένιξερεις ποττέ». Εφοούμουν να πάω δουλειά άμπα τζαι δω τον μπροστά μου, ή άμπα τζαι τύχει τζαι βρεθώ μόνη μου μαζί του. Είδα τον να τζίζει κοπέλες σε τόπους που εν πρέπει, τζαι να εν τζι άλλοι μπροστά, τζαι κανένας να μεν το βρίσκει αξιοσημείωτο. Πρόσφατα εγνώρισα μιαν κοπέλα που μου είπε ότι είσιεν τον συναντήσει πριν λίες μέρες για δουλειά, τζαι είπεν της να βρεθούν μόνοι τους τη νύχτα για να «γνωριστούν καλύτερα». Τούτα ούλλα ξέρουμεν τα ούλλοι, γίνουνται μπροστά στα μάθκια μας, τζαι κανένας εν λαλεί τίποτε. Γιατί; Γιατί τους αφήνουμε να κάμνουν ότι θέλουν; Ως πού εν να πάει τούτο το πράμα; Πού ξέρετε τι άλλο μπορούν να κάμουν, ή τι εκάμαν ήδη;

Προφανώς τούτες οι ερωτήσεις εν απευθύνουνται προς τις γυναίκες που εν το αντικείμενο τούτης της βίας. Ενεν υποχρέωση μας να φκαίνουμε να λέμε τα βιώματα μας για να αλλάξουν τα πράματα. Άλλωστε το πρόβλημα εν θεσμικό.

Ο περίγυρος όμως παίζει τζαι τζείνος ένα σημαντικό ρόλο στη συντήρηση τούτης της κουλτούρας. Για αυτό όσοι ξέρετε τι γίνεται τζαι εν λαλείτε τίποτε, ήρτεν η ώρα να επανορθώσετε για την αδιαφορία σας. Την επόμενη φορά που εν να δείτε έστω τζαι ίχνος παρενόχλησης ή ανάρμοστης συμπεριφοράς, ενδιαφερτείτε. Ρωτάτε μας αν είμαστε οκ, βοηθάτε μας να καταγγέλλουμε παρά να γυρίζετε που την άλλη ή να διαφυλάσσετε τα δικά σας συμφέροντα. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι τζι όσοι σιωπούν εν συνένοχοι, τελεία τζαι παύλα.

Να ξέρετε πως τούτες οι συμπεριφορές που περιγράφω ένεν καθόλου εξτρήμ. Για εμάς τις γυναίκες εν κανονικότητα. Τούτοι ούλλοι κυκλοφορούν μες τον κόσμο σαμπώς τζαι εν δικαίωμα τους να μας συμπεριφέρουνται έτσι. Κάμνουν μας ότι θέλουν τζαι συνεχίζουν την πορεία τους χωρίς καν να τους περνά που το νου ότι μια μέρα μπορεί να έχουν επιπτώσεις.

Τόσο σίουροι ένει ότι εν θα ανοίξουμε ποττέ το στόμα μας.

Ε λοιπόν κάμνουν λάθος.

EDIT: Παίρνω μηνύματα από αρκετές κοπέλες με παρόμοιες εμπειρίες που σκέφτουνται να μιλήσουν. Ευχαριστώ για το θάρρος τζαι την εμπιστοσύνη σας. Να ξέρετε πως οσο πιο πολλές είμαστε τόσο πιο προστατευμένες, τζαι τόσο πιο δύσκολο να μας αμφισβητήσουν (τούτο ισχυει τζαι γενικά αλλά τζαι όσο αφορά επίσημες καταγγελίες). Ότι θέλετε μεν διστάσετε να μου στείλετε ένα μήνυμα. We can do this!». 

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ: σεξουαλική βία / παρενόχληση Ένας σύντροφος μου στο λύκειο επροσπάθησε να με πνίξει. Ο...

Posted by Androula Kafa on Saturday, 23 January 2021

Χριστιάνα Αρτεμίου: Η Χριστιάνα Αρτεμίου κατά την διάρκεια του Πρωινού του Love FM 100.7 έκανε μια αποκάλυψη που σόκαρε τους πάντες. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας της με τον Τάσο Τρύφωνος, η ηθοποιός είπε χαρακτηριστικά:"Δέχτηκα και εγώ σεξουαλική παρενόχληση. Ευτυχώς κράτησε για λίγο, ήμουν 24-25 ετών... Όταν πρωτομπαίνεις στο θέατρο τρέμεις να μείνεις... Υπήρχε από πριν το φλερτ... αλλά την ώρα της παράστασης, ενώ περίμενα στην κουΐντα για να βγω έξω, ήρθε πίσω μου με πήρε και έχωσε το χέρι του μέσα στην φούστα μου. Άρχισα να τρέμω".

 Μαρία Χριστοδούλου: Ακούγοντας τα βιώματα των συναδέλφων της, η Μαρία Χριστοδούλου αποφάσισε μέσα από ένα της post να μιλήσει για την δική της εμπειρία. «Είδα πολλά δέχτηκα πιο πολλά και σιωπάς σιωπάς γιατί φοβάσαι; γιατί ο θαυμασμός είναι πιο μεγάλος, για να μην πληγωθούν άλλοι, για να μην πληγεί το ίδιο το θέατρο; […] Ο μονός λόγος που γράφω είναι γιατί πραγματικά τούτο που κάμνουν τους ηθικούς και τους σοκαρισμένους και τους δίκαιους κάποιοί φίλοι στο fb αν και είχα ξεχάσει, η στάση τους με έκαμε να θυμηθώ.... Να θυμηθώ γιατί δεν μπορώ να βγω στη σκηνή γιατί οπότε πάω σε θέατρο έχω ταχυπαλμία...... Γιατί υπήρχαν εποχές που πέρασα όμορφα που το Καμαρίνι ήταν γεμάτο γέλια και αγάπη, αλλά δυστυχώς το κλάμα στο Καμαρίνι οι "παρατηρήσεις" τα στρατόπεδα και τα χεριά κάτω από κουστουμιά ήταν πιο πολλά...» έγραψε χαρακτηριστικά στην προσωπική της σελίδα στο Facebook.

Η "ιεραρχία" που επικρατεί στο κυπριακό θέατρο ειναι το εισιτήριο για bullying για σεξουαλικη και ψυχολογικη...

Posted by Maria Christodoulou on Thursday, 28 January 2021

Ηλιάνα Αραβή: Η Κύπρια ηθοποιός, Ηλιάνα Αραβή, η οποία συμμετείχε στην τηλεοπτική επιτυχία «Τατουάζ», μίλησε στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου «Έλα Χαμογέλα» και αποκάλυψε ότι σε ηλικία 17 ετών, έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από πάρα πολύ γνωστό Έλληνα κωμικό ηθοποιό.

Η ηθοποιός με καταγωγή την Λεμεσό διευκρινίζει ότι για την δική της περίπτωση δεν πρόκειται για κάποιο από τα ονόματα που έχουν ακουστεί τις τελευταίες μέρες. Μεταξύ άλλων η ηθοποιός είπε: «Ο λόγος που αποφάσισα να μιλήσω τώρα για τον συγκεκριμένο ηθοποιό είναι για τον είδα να υποστηρίζει τις γυναίκες, γνωρίζοντας τι έχει κάνει σε μένα. Έγινα έξω φρενών, λέγοντας ότι ήξερε όλα αυτά που συμβαίνουν στο χώρο μας. Εγώ ξέρω όμως τι έκανε σε μένα. Μιλώ για ένα πάρα πάρα πολύ γνωστό κωμικό ηθοποιό, ο οποίος ήταν καθηγητής μου στη δραματική σχολή. Είχα έρθει 17,5 χρονών στην Ελλάδα για να σπουδάσω και μετά από λίγο καιρό άρχισε να με φλερτάρει, αλλά ήταν πολύ διακριτικός στην αρχή. Στη συνέχεια άρχισε να με φλερτάρει πιο έντονα, εγώ ήμουν κάθετα αρνητική, μέχρι που μια μέρα, με πήρε τηλέφωνο 10 το πρωί, αυνανιζόταν στο τηλέφωνο, μου μιλούσε πάρα πολύ πρόστυχα και μου ζήτησε να συμμετέχω μαζί του. Εγώ του είπα ότι τον έχω σαν μπαμπά μου, μου είχαν κοπεί τα πόδια. Ήμουν ένα αθώο κοριτσάκι, από ένα νησί, 17 χρονών. Είχα έναν άνθρωπο είδωλο και όταν συνέβη είχα πάθει σοκ. Ήταν από τους αγαπημένους μου ηθοποιούς. Το είχα πει στους γονείς μου, δεν ήθελα να το πάω παρακάτω. Έμαθα ότι συνεχιζόταν και με άλλες κοπέλες αυτή η κατάσταση». Ο ηθοποιός πάντως από πλευράς του υποστήριξε πως ό,τι έκανε το έκανε από έρωτα.

Άντρη Ελευθερίου: Μπορεί μέχρι σήμερα να αποκαλύφθηκαν πολλά περιστατικά που αφορούσαν στο χώρο του θεάματος, ωστόσο στο νησί μας την αρχή έκανε η Άντρη Ελευθερίου - η οποία αν και μίλησε στο παρελθόν για τα όσα βίωσε από παράγοντα του αθλητισμού, το έκανε ξανά τώρα, την στιγμή δηλαδή που η κοινωνία ήταν έτοιμη να ακούσει. Συγκεκριμένα, η Άντρη στις 21 Ιανουαρίου κατήγγειλε στην Αστυνομία σεξουαλική κακοποίησή της σε δύο περιπτώσεις, από πρώην παράγοντα της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής. Ο εν λόγω παράγοντας πάντως ανακρίθηκε στις 9 Φεβρουαρίου γραπτώς και σύμφωνα με πληροφορίες του 24news, αρνήθηκε τις κατηγορίες. Μάλιστα, έδωσε τους δικούς του ισχυρισμούς για την υπόθεση, οι οποίοι αναμένεται να διερευνηθούν από τις Αρχές.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση