ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: midi φόρεμα με βολάν και sneakers
 

Airbnb: Στον ιδιωτικό τομέα για πιστοποιήσεις

Δεν αποκλείεται να αναζητήσουν λύσεις σε υπηρεσίες ιδιωτικού τομέα οι εισηγητές της πρότασης για τροποποίηση των περί ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων νόμο, ώστε να διασφαλίσουν ότι οι άδειες οι οποίες πρέπει να διαθέτουν για να λειτουργήσουν ως καταλύματα τύπου Airbnb δεν θα κολλήσουν σε γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες. Αβέρωφ Νεοφύτου και Ηλίας Μυριάνθους φαίνεται να εξετάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το ενδεχόμενο ιδιώτες ελεγκτές να παρέχουν προς την αρμόδια αρχή ΚΟΤ ή Υφυπουργείο Τουρισμού, έκθεση για το κάθε κατάλυμα, με την οποία θα πιστοποιείται ότι πληρούνται οι όροι ασφαλείας και λειτουργίας του καταλύματος ως τουριστικό. Αυτό εκτιμάται ότι κατά συνέπεια θα βελτιστοποιήσει τον χρόνο που χρειάζεται και θα έχει ως αποτέλεσμα οι διαδικασίες να γίνονται πιο γρήγορα και ευέλικτα. Η συγκεκριμένη εισήγηση αναμένεται να τεθεί ενώπιον των μελών της επιτροπής σε 15 ημέρες, οπότε έχει προγραμματιστεί η επόμενη συνάντηση που τα Airbnb θα απασχολήσουν την ατζέντα της επιτροπής. Παρόμοια φόρμουλα εφαρμόζεται ήδη στην περίπτωση του φόρου εισοδήματος, όπου τον ρόλο της σύνταξης της έκθεσης με εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία συντάσσεται από ελεγκτές, ενώ το μόνο που ζητείται είναι η σχετική βεβαίωση από τον φορολογούμενο ότι το περιεχόμενο της είναι αληθές.

Νομοσχέδιο και όχι πρόταση

Πρόκειται για σενάριο το οποίο εξετάζεται από τους δύο εισηγητές μετά και την χθεσινή συζήτηση του θέματος στην επιτροπή εμπορίου της Βουλής. Συζήτηση η οποία ανέδειξε σειρά ερωτημάτων και προβληματισμών από τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και βουλευτές και οδήγησαν στο συμπέρασμα πως μάλλον ο δρόμος για ρύθμιση των καταλυμάτων τύπου Airbnb δεν αποτελεί και τόσο εύκολη υπόθεση, ενώ παράλληλα το ενδεχόμενο νέας παράτασης στην κατάθεση του στην Ολομέλεια να είναι ανοικτό.

Το αποτέλεσμα της συνεδρίας δεν ήταν το αναμενόμενο για τους δύο εισηγητές, οι οποίοι με την κατάθεση του αναθεωρημένου κειμένου της πρότασης νόμου για την ρύθμιση των καταλυμάτων τύπου Airbnb επιχείρησαν να ρυθμίσουν τα επιμέρους αναφυόμενα ζητήματα πέριξ του θέματος, θέτοντας παράλληλα τις προδιαγραφές οι οποίες θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα κατάλληλο πλαίσιο θεμιτής λειτουργίας των τουριστικών επαύλεων, κατοικιών και διαμερισμάτων που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση.

Ωστόσο, τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί οι οποίοι προέκυψαν κατά την συζήτησή της, οδήγησαν μέλη αλλά και πρόεδρο της επιτροπής να εισηγούνται την κατάθεση νομοσχεδίου και ουσιαστικά την εμπλοκή της κυβέρνησης στο ζήτημα. Ήταν εξάλλου θέση που εκφράστηκε αρχικά από την επιτροπή, ωστόσο έμεινε στον πάγο καθώς η Κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο δεν είχαν προετοιμάσει σχετικό νομοσχέδιο. Η μπάλα, συνεπώς, μένει επί του παρόντος στην περιοχή του προέδρου του κυβερνώντος κόμματος και του βουλευτή της ΕΔΕΚ, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να σκοράρουν μέχρι τέλη Νοεμβρίου, που αποτελεί και ζητούμενο χρονοδιάγραμμα.

Υπερφόρτωση υπηρεσιών

Η εισήγηση για ανάθεση του θέματος στην Κυβέρνηση είχε ακόμα ένα ζητούμενο. Όχι μόνο να μην υπερφορτωθούν οι υπηρεσίες, αλλά και το Υφυπουργείο το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει από 1η Ιανουαρίου. Θέση την οποία υπερθεμάτισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, ο οποίος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο ένα νέο υφυπουργείο θα πρέπει με την ίδρυση του να επωμιστεί με ένα τέτοιο φόρτο εργασίας. Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οι όποιες βιαστικές αποφάσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν άλλα σοβαρά προβλήματα. Θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λειτουργήσει προς την αντίθετη από την επιθυμητή κατεύθυνση και να κλείσουν αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα, στα οποία βασίζονται περιοχές και αριθμός οικογενειών. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιτροπής Άγγελος Βότσης έριξε το μπαλάκι στον Ηλία Μυριάνθους και τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ έδωσε περιθώριο 15 ημερών. Σε αυτό το διάστημα αναμένεται να αποφασίσουν κατά πόσο θα προχωρήσουν σε πάγωμα της πρότασής τους, περίπτωση στην οποία θα ανοίξει ο δρόμος για την Κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα θεωρείται δεδομένη νέα παράταση στη ρύθμιση του θέματος, τόση όση θα κριθεί απαραίτητη για την ετοιμασία νομοσχεδίου το οποίο θα είναι νομικά ελεγμένο από την Γενική Εισαγγελία. Δεδομένο το οποίο εκτιμάται ότι θα αντισταθμίσει τον χρόνο για την εξέταση ζητημάτων συνταγματικής ορθότητας που προκύπτουν σε σχέση με την υφιστάμενη πρόταση νόμου.

Οι προϋποθέσεις

Το ΑΚΕΛ φαίνεται να θέτει θέμα και για τις προϋποθέσεις οι οποίες έχουν τεθεί στο αναθεωρημένο κείμενο με τον κ. Κώστα να επισημαίνει σε δηλώσεις του στην «Κ» ότι ενώ αρχικά η πρόταση νόμου ήταν η δημιουργία ενός μητρώου για σκοπούς ελέγχου σε θέματα φορολογίας και ασφάλειας και υγείας, πλέον η πρόταση περιλαμβάνει σωρεία προϋποθέσεων. Αυτά τα καταλύματα υπάρχουν και λειτουργούν. Δεν υπάρχει λόγος να εξαντλήσουμε όλη μας την αυστηρότητα εδώ».

Σύμφωνα πάντως με το αναθεωρημένο κείμενο της πρότασης, ένα διαμέρισμα για να αδειοδοτηθεί ως τουριστικό, θα πρέπει να προηγηθεί η σύμφωνος γνώμη είτε της διαχειριστικής επιτροπής, είτε όλων των ιδιοκτητών ή και δικαιούχων χρηστών των άλλων μονάδων της πολυκατοικίας. Θα πρέπει επίσης να έχει το κατάλυμα του εγγεγραμμένο στο μητρώο αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων και να έχει λάβει αριθμό μητρώου ο οποίος να αναγράφεται στην διαφήμιση και προώθηση του και σε όλες τις σχετικές συναλλαγές.

Στην περίπτωση που ένα τέτοιο κατάλυμα λειτουργεί χωρίς να είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο και έχει σε ισχύ ανανεωμένη άδεια, τότε υπόκειται σε πρόστιμο 1000 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης του καταλύματος θα πρέπει να υποβάλει στον οργανισμό (Υφυπουργείο Τουρισμού/ΚΟΤ) το τέλος των 200 ευρώ το οποίο να συνοδεύεται με πιστοποιητικό εγγραφής στο τμήμα φορολογίας, δικαιολογητικά και άδειες για ασφάλεια και υγεία, τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές του ακινήτου καθώς και αντίγραφο της ασφαλιστικής κάλυψης του κυρίως για περιπτώσεις πυρκαγιάς.

Σημειώνεται ότι η άδεια εγγραφής θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε δύο έτη εντός δύο μηνών πριν από την λήξη της υφιστάμενης άδειας. Για την ανανέωση θα απαιτείται το ποσό των 100 ευρώ.

ΠΗΓΗ: kathimerini.com.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση