ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Ακόμη πιο κοντά στο εμβόλιο

Πολλοί ειδικοί ανέμεναν ότι και το εμβόλιο της Moderna θα είχε ικανοποιητικά αποτελέσματα, όπως της Pfizer, αφού αμφότερα βασίζονται στην ίδια τεχνολογία mRNA

Ενισχύεται η παγκόσμια αισιοδοξία για το επερχόμενο τέλος της πανδημίας, μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα ενός ακόμα εμβολίου κατά της COVID-19, αυτού της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna Inc. Xθες δημοσιοποιήθηκαν τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής Φάσης 3, του εμβολίου. Οπως διαπιστώθηκε, η αποτελεσματικότητα του σκευάσματος φτάνει το 94,5%, ξεπερνώντας αυτή του εμβολίου των Pfizer / BioNΤech, που κυμάνθηκε γύρω στο 90%. Επίσης το νέο εμβόλιο, που χορηγείται σε δύο δόσεις, σε διάστημα 28 ημερών, φαίνεται ότι είναι ασφαλές, αφού μόνο το 9% έως 10% των εμβολιασθέντων εμφάνισε ήπιες παρενέργειες (κόπωση, πόνο ή ερύθημα στο σημείο της ένεσης).

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί ειδικοί ανέμεναν ότι και το εμβόλιο της Moderna θα είχε ικανοποιητικά αποτελέσματα, όπως της Pfizer, αφού αμφότερα βασίζονται στην ίδια τεχνολογία mRNA. Το αμερικανικό εμβόλιο, ωστόσο, που ήδη δοκιμάστηκε σε 30.000 εθελοντές, δεν θα αρχίσει να διατίθεται εκτός ΗΠΑ πριν από το 2021. Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι μπορεί να παρασκευάσει 20 εκατ. δόσεις για τις ΗΠΑ μέχρι τα τέλη του έτους, ενισχύοντας την παγκόσμια παραγωγή της από 500 εκατ. μέχρι 1 δισ. δόσεις μέχρι τα τέλη της επόμενης χρονιάς. Η Ε.Ε. έχει συνάψει «προσυμβόλαιο πιθανής αγοράς» 80 έως 160 εκατ. δόσεων με τη Moderna, ενώ συμφωνίες έχουν υπογράψει εκτός από τις ΗΠΑ, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Ελβετία, το Κατάρ και το Ισραήλ.

Ενα σημαντικό πλεονέκτημα του εμβολίου της Moderna είναι ότι, εν αντιθέσει με αυτό των Pfizer / BioNTech, που πρέπει να συντηρηθεί στους 70-80 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν, μπορεί να διατηρηθεί σε κοινά ψυγεία με θερμοκρασία 2 έως 8 βαθμών Κελσίου, επί 30 ημέρες, ενώ για μακρά συντήρηση έξι μηνών και μεταφορά απαιτεί θερμοκρασία 20 βαθμών Κελσίου υπό το μηδέν. Επίσης, θα είναι σχετικά ακριβότερο από τα υπόλοιπα υποψήφια εμβόλια, με τις δύο δόσεις να κοστίζουν περίπου 50 ευρώ. Ερωτήματα για το νέο εμβόλιο, που παραμένουν αναπάντητα, αφορούν το πόση θα είναι η διάρκεια της ανοσίας που θα παρέχει, αλλά και αν θα είναι αποτελεσματικό για τους ηλικιωμένους. Ο επικεφαλής, πάντως, των ιατρικών υπηρεσιών της Moderna, δρ Ταλ Ζακς, δήλωσε ότι, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το νέο εμβόλιο δεν μοιάζει να χάνει την ισχύ του στους μεγαλύτερους σε ηλικία.

Σε μία άλλη εξέλιξη στον αγώνα δρόμου των εμβολίων, η βελγική φαρμακοβιομηχανία Janssen ξεκίνησε χθες στη Βρετανία τη Φάση 3 του δικού της σκευάσματος, το οποίο δρα με τη βοήθεια ενός γενετικώς τροποποιημένου ιού κρυολογήματος, που εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αναγνωρίζει και να καταστρέφει τον νέο κορωνοϊό. Στη φάση αυτή της μελέτης αναμένεται να λάβουν μέρος 30.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, αλλά τα αποτελέσματά της δεν πρόκειται να ανακοινωθούν πριν από την πάροδο έξι μηνών.
Στη Βρετανία ήδη δρομολογείται η έναρξη των εμβολιασμών με το σκεύασμα που παρασκευάζεται από τις Pfizer / BioΝTech, εφόσον αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό και εγκριθεί η χορήγησή του. Οπως δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ματ Χάνκοκ, το εμβόλιο θα αρχίσει να διατίθεται στους Βρετανούς πριν από τα Χριστούγεννα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι οι περισσότεροι θα εμβολιαστούν το 2021.

Πηγή: Kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X