ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Ανησυχία για καθυστέρηση του προγράμματος εμβολιασμών

Υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των Κυπρίων στο εμβόλιο της AstraZeneca, με τους αρμόδιους να συνεχίζουν κανονικά

newsroom must

Αγώνα δρόμου θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να προχωρήσει βάσει σχεδιασμού η υλοποίηση του πλάνου εμβολιασμού, με τα προβλήματα που προκύπτουν αναφορικά με την AstraZeneca να θέτουν συνεχώς εμπόδια. Το απόγευμα της Τετάρτης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, ανακοίνωσε ότι τα οφέλη από την χρήση του εμβολίου της αγγλο-σουηδικής εταιρείας είναι πολύ περισσότερα από τους κινδύνους, προτρέποντας τα κράτη να το χρησιμοποιούν χωρίς οποιονδήποτε περιορισμό. Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και το Υπουργείο Υγείας, το οποίο ανακοίνωσε πως οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν κανονικά, ωστόσο, από πλευράς αρμοδίων υπάρχει η ανησυχία για τυχόν επηρεασμό του προγράμματος. Επ’ αυτού, υπάρχουν ενδείξεις ότι η εμπιστοσύνη των Κυπρίων στο σκεύασμα της AstraZeneca έχει πληγεί.

Αναμενόμενη απάντηση

Ο ΕΜΑ το απόγευμα της Τετάρτης, ουσιαστικά, άναψε εκ νέου το πράσινο φως στην χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, κάτι το οποίο θεωρείτο αναμενόμενο από τους επιστήμονες στην Κύπρο. Αφ’ ενός, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ), στην πρόσφατή τους τηλεδιάσκεψη τοποθετήθηκαν υπέρ της χρήσης του συγκεκριμένου σκευάσματος, καθώς τα δεδομένα από την Βρετανία, είναι άκρως ενθαρρυντικά. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ της «Κ», υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος της Κύπρου και, ως εκ τούτου, η πρόθεση να περιληφθούν στο πλάνο διάφορες επαγγελματικές ομάδες, όπως οι ξενοδοχϋπάλληλοι, εν όψει τουριστικής περιόδου, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα τροφίμων και στην εστίαση, καθώς και στα σώματα ασφαλείας. Η θετική προοπτική μεταφέρθηκε το πρωί της Τετάρτης και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος κάλεσε τα μέλη της ΣΕΕ στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ την ίδια ώρα προτρέπονται οι πολίτες να κάνουν υπομονή για άλλους δύο περίπου μήνες, δεδομένου του ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει καλυφθεί το 45% περίπου του πληθυσμού της Κύπρου εμβολιαστικά.

Αφ’ ετέρου, εκ μέρους των φαρμακευτικών υπηρεσιών του κράτους τονίζεται επανειλημμένα ότι τα οφέλη από την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca είναι πολύ περισσότερα από τους κινδύνους. Η αναπληρώτρια διευθύντρια των υπηρεσιών, δρ Έλενα Παναγιωτοπούλου, ανέφερε στην «Κ» ότι η Κύπρος θα ακολουθήσει τις οδηγίες του ΕΜΑ, τονίζοντας ότι είναι πλεονέκτημα για την χώρα μας το ότι συμμετέχει στις διαδικασίες και ακολουθεί τις οδηγίες του οργανισμού. Όπως είπε χαρακτηριστικά, το ποσοστό των θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί είναι το 0.0011,5% που το καθιστά ιδιαίτερα αμελητέο.

Ανησυχία στην κοινότητα

Όπως ήταν αναμενόμενο, διαπιστώνεται μια διστακτικότητα από πλευράς των πολιτών στην Κύπρο, για χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, γεγονός το οποίο επεσήμανε στην «Κ» και η δρ Έλενα Παναγιωτοπούλου. Ωστόσο, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι ο φόβος δεν θα επικρατήσει των οφελών που θα έχει για την πορεία της πανδημίας η λήψη του εμβολίου, αλλά οι αρμόδιοι αναμένουν τις επόμενες μέρες για να δουν την εξέλιξη της κατάστασης, αναγνωρίζοντας πως το όλο κλίμα θα ήταν αφύσικο αν δεν επηρέαζε την εμπιστοσύνη του κοινού.
Το πρωί της Τετάρτης η πύλη εμβολιασμών παρουσίασε σοβαρά προβλήματα, από την μεγάλη επισκεψιμότητα και το ενδιαφέρον των πολιτών για να διευθετήσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους. Όπως είπε στην «Κ», ο Υφυπουργός Καινοτομίας, Κυριάκος Κόκκινος, μέσα σε διάστημα τριών περίπου λεπτών, είχαν διευθετηθεί 3991 ραντεβού με εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna, ενώ μειωμένη ήταν η ζήτηση για τα εμβόλια της AstraZeneca, καθώς αδιάθετα είχαν μείνει περίπου 15.000 ραντεβού.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο εμβολιαστικό κέντρο που λειτουργεί στην Λάρνακα, μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης, υπήρχαν μόνο τρία ραντεβού για το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ διεκπεραιώθηκαν περίπου 700 ραντεβού για το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech. Την προηγούμενη βδομάδα, πριν ακόμα να φουντώσει η παραφιλολογία σε σχέση με το εν λόγω σκεύασμα, επίσης είχαν σημειωθεί περιπτώσεις μη προσέλευσης πολιτών σε ραντεβού που είχαν ήδη διευθετήσει για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Προσοχή στα συμπτώματα

Στην ανακοίνωσή του αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο ΕΜΑ προτρέπει τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και τα άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο «να παραμένουν ενήμεροι για την πιθανότητα εμφάνισης πολύ σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων εντός δύο εβδομάδων από τον εμβολιασμό» και «τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο θα πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια αμέσως εάν εμφανίσουν συμπτώματα αυτού του συνδυασμού θρόμβων αίματος και χαμηλών αιμοπεταλίων».

Τέλος η επιτροπή ξεκαθαρίζει ότι η πιθανότητα να συμβούν αυτές οι παρενέργειες είναι πολύ χαμηλή και καλεί το κοινό να αναζητήσει επείγουσα ιατρική βοήθεια αμέσως εάν έχει κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα τις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό:

-δυσκολία στην αναπνοή
- πόνος στο στήθος
- πρήξιμο στα πόδια
- επίμονος κοιλιακός πόνος
- νευρολογικά συμπτώματα, όπως σοβαροί και επίμονοι πονοκέφαλοι ή θολή όραση
- μικροσκοπικά σημεία αίματος κάτω από το δέρμα πέρα από το σημείο της ένεσης.

Πηγή: kathimerini.com.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X