ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Ανοίγουν καταστήματα και δημοτικά σχολεία, παραμένουν τα SMS

Σε καθεστώς λειτουργίας επανέρχονται κουρεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής καθώς και καταστήματα τατουάζ

Του Απόστολου Τομαρά

Σχεδόν κλειδωμένο παρουσιάζεται το πακέτο των μέτρων-εισηγήσεων, που θα παρουσιασθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα το πρωί. Στο βασικό κορμό των μέτρων που θα ανακοινωθούν, η κατεύθυνση που ακολουθείται είναι ο συντηρητικός βηματισμός με τα ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα να είναι αυτά που αφορούν ένα κομμάτι της εκπαίδευσης.

Στο γενικό πλαίσιο, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε παράταση των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν από τις 10 Ιανουαρίου, με ελάχιστες εξαιρέσεις που αφορούν την οικονομική δραστηριότητα. Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν, τα περιοριστικά μέτρα θα παραταθούν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου εκτός από το λιανικό εμπόριο, κλάδος ο οποίος ανοίγει και πάλι από την 1η Φεβρουαρίου, ημέρα Δευτέρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αμετάβλητα παραμένουν τα περιοριστικά μέτρα που αφορούν την διακίνηση πολιτών καθώς και αυτά των συναθροίσεων. Ως εκ τούτου, μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου η καθημερινή δραστηριότητα των πολιτών θα ρυθμίζεται μέσω των γραπτών μηνυμάτων (SMS) στο 8998. Άγνωστο παραμένει αν η κυβέρνηση αυξήσει τον αριθμό των 2 SMS ημερησίως, κάτι που θα ξεκαθαρίσει πλήρως στο Υπουργικό Συμβούλιο. Μέχρι τα μέσα του μήνα παραμένουν σε ισχύ, πρώτον η απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις βραδινές ώρες όπως επίσης και οι περιορισμοί στις συναθροίσεις εντός και εκτός οικιών.

Οι εξαιρέσεις

Εκ των πραγμάτων η προσοχή των πάντων στρέφεται στην οικονομική δραστηριότητα, ένα μέρος της οποίας δειλά – δειλά επιστρέφει στην κανονικότητα που έχει επιβάλει, από υγειονομικής απόψεως, η πανδημία. Από την ερχόμενη εβδομάδα, το λιανικό εμπόριο ανοίγει και πάλι κάτω από ένα ιδιαίτερα αυστηρό πλαίσιο υγειονομικών ελέγχων, πρώτα των εργαζομένων και με ερωτηματικό και των καταναλωτών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ», θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσει άνοιγμα ενός μέρους του λιανικού εμπορίου, που αφορά τα μικρά καταστήματα και με ερωτηματικό τις μεγάλες επιχειρήσεις. Επίσης σε καθεστώς δραστηριότητας θα επανέλθουν τα κουρεία, τα κομμωτήρια, τα ινστιτούτα αισθητικής καθώς και τα καταστήματα τατουάζ. Το άνοιγμα του κλάδου θα γίνει με αύξηση των υγειονομικών ελέγχων. Τα καταστήματα που θα ανοίξουν από την 1η Φεβρουαρίου, είναι υποχρεωμένα να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ανακοινωθούν. Πρώτον αυξάνεται το επιτρεπόμενο όριο φυσικής παρουσίας εντός των καταστημάτων, από 25% σε 50%. Το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσει αν τα μέτρα για τα μικρά καταστήματα επεκταθούν και στα μεγάλα Mail, υπερκαταστήματα και εμπορικά κέντρα.

Rapid test

Από την ερχόμενη εβδομάδα, όλοι οι εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο θα επιστρέψουν στις εργασίες τους, μόνο εάν φέρουν αρνητικό Rapid test 7 ημερών. Εδώ αυτό το οποίο θα τονισθεί από πλευράς Υπουργείου Υγείας θα είναι πως θα υπάρξουν εντατικοί έλεγχοι της αγοράς, από τις αρμόδιες αρχές για πιστή τήρηση του μέτρου. Μετά τις 8 Φεβρουαρίου όλες οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν καθώς και αυτές που ήδη είναι ανοιχτές, θα επωμισθούν με την ευθύνη ένα ποσοστό των εργαζομένων σε αυτές να υποβάλλεται σε rapid test, σε ποσοστό 25% κάθε εβδομάδα. Ήδη η ΟΕΒ με εγκύκλιό της ζητά από τα μέλη της, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον πραγματοποίησης των τεστ, από τις ίδιες, με συσκευές που θα παραχωρήσει το κράτος.

Ανοίγουν τα δημοτικά

Στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου θα αποφασισθεί το τι μέλει γενέσθαι με την εκπαίδευση, στο σύνολό της. Επί του παρόντος το μόνο σίγουρο είναι το τι θα ισχύει από την επόμενη εβδομάδα για την Δημοτική εκπαίδευση. Τα δημοτικά σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, θεωρείται σίγουρο ότι θα ανοίξουν με αυστηρά υγειονομικά μέτρα, για γονείς συνοδούς και μαθητές. Στο Υπουργικό Συμβούλιο θα πάει με ερωτηματικό εάν θα ανοίξουν τα γυμνάσια και η 3η Λυκείου.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X