ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: strapless top,baggy jeans και μποτάκια
 

Αρχίζει στις 15 Φεβρουαρίου η δεύτερη φάση ανάπλασης της Λεωφ. Μακαρίου

Ανάπλαση του Εμπορικού Τριγώνου Μακαρίου - Στασικράτους - Ευαγόρου - κατασκευαστική φάση Β

Η Λεωφ. Μακαρίου και τμήμα της οδού Στασάνδρου θα είναι κλειστά για τα οχήματα

Ο Δήμος Λευκωσίας σας πληροφορεί ότι, στο πλαίσιο των κατασκευαστικών εργασιών του έργου της ανάπλασης του Εμπορικού Τριγώνου Μακαρίου - Στασικράτους - Ευαγόρου  - Φάση Β’, από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 η ώρα 10.00π.μ. η Λεωφόρος Μακαρίου και τμήμα της οδού Στασάνδρου θα παραμείνουν κλειστά για την τροχαία κίνηση.

Οι κατασκευαστικές εργασίες στο δεύτερο τμήμα ( Β.2) θα επικεντρωθούν στο τμήμα της Λεωφόρου Μακαρίου Γ’ από τη φωτοελεγχόμενη συμβολή της με τη Λεωφόρο Ευαγόρου μέχρι και την φωτοελεγχόμενη συμβολή της με  τη Αφροδίτης / Στασάνδρου, και σε τμήμα της οδού Στασάνδρου, στα οποία δεν θα επιτρέπεται η διακίνηση οχημάτων. Η χρονική διάρκεια του τμήματος Β.2 θα είναι περίπου 10 μήνες.

Οι εργασίες ανάπλασης αφορούν την υπογειοποίηση Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΣΥΛ, ΣΑΛ, Τηλεπικοινωνίες, ΑΗΚ), νέο σύστημα απορροής ομβρίων υδάτων, πρόνοιες για εγκατάσταση έξυπνης πόλης, κατασκευή νέου οδοστρώματος από άσφαλτο και νέων πεζοδρομίων, καταργώντας τις υφιστάμενες υψομετρικές διαφορές, σύμφωνα με τις αρχές του καθολικού σχεδιασμού (shared space), νέος οδικός φωτισμός νέα αστική επίπλωση και δεντροφύτευση.

Η πρόσβαση των πεζών προς όλα τα υποστατικά θα συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Για περισσότερες πληροφορίες/διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 22797007 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση makariou@nicosiamunicipality.org.cy.  

Τα οφέλη του Έργου:

Το συγκεκριμένο Έργο τέθηκε ψηλά στις προτεραιότητες της αναπτυξιακής Στρατηγικής του Δήμου Λευκωσίας, αφού επιδιώκει να καταστήσει το αστικό εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας ανταγωνιστικό, ελκυστικό και φιλικό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Για το έργο υιοθετήθηκαν ψηλά κριτήρια βιώσιμου αστικού σχεδιασμού με στόχο:

  • Την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και της αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος με νέα επίστρωση, αστική επίπλωση και φωτισμό.
  • Τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας όλων, πεζών και ΑμεΑ και την αύξηση της επισκεψιμότητας με τη δημιουργία ενιαίων και μεγάλων πεζοδρομίων και την εξάλειψη όλων των ανισόπεδων σημείων μεταξύ ιδιωτικών, δημόσιων πεζοδρομίων και δρόμου.
  • Τη δημιουργία μικρών πλατειών με δυνατότητα υπαίθριων δραστηριοτήτων και ενσωμάτωση υδάτινων στοιχείων.
  • Την ενίσχυση της σκίασης με φύτευση μεγάλου αριθμού ώριμων δέντρων και εφαρμογή των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού, αυξάνοντας τις ώρες που οι πεζοί επισκέπτες θα μπορούν να διακινούνται με άνεση.
  • Την εγκατάσταση ολιστικού συστήματος  «έξυπνης πόλης», ιδιοκτησία του Δήμου Λευκωσίας.
  • Την υπογειοποίηση και βελτίωση όλων των υπηρεσιών κοινής ωφελείας.

Αισθητικά και λειτουργικά θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος χώρος, ένα εξωτερικό «εμπορικό κέντρο».

Το Έργο εφαρμόζει τις πρόνοιες/δράσεις του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας της Λευκωσίας και του Σχεδίου Περιοχής του Κέντρου της Λευκωσίας για προώθηση των βιώσιμων μεταφορών, ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας στην αστική περιοχή της Λευκωσίας όπως και μείωση Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα.

  • Στη Λεωφόρο Μακαρίου και στην οδό Αναστασίου Γ. Λεβέντη (πρώην Λεωνίδου), δημιουργούνται δύο λεωφορειολωρίδες για διακίνηση και στις δύο κατευθύνσεις.
  • Οι κυκλοφοριακές πολιτικές που εφαρμόζονται υποχρεώνουν τα τροχοφόρα οχήματα να κινούνται σε χαμηλές ταχύτητες και να δίνουν προβάδισμα στην άνετη και απρόσκοπτη διακίνηση πεζών και ποδηλάτων.
  • Στον άξονα Μακαρίου - Α. Λεβέντη, στα πλαίσια του έργου, θα ληφθεί πρόνοια για την εγκατάσταση και λειτουργία τραμ, εφ’ όσον αυτό αποφασιστεί, με την αφαίρεση όλων των υφιστάμενων υπόγειων εγκαταστάσεων από το διάδρομο διακίνησης του τραμ και την επανεγκατάστασή τους σε άλλο χώρο.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:
Κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών του τμήματος Β.2, για διευκόλυνση του κοινού, των οδηγών, των κατοίκων και των καταστηματαρχών, θα ισχύουν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

  • Οι οδοί Αγίας Ελένης και Μπουμπουλίνας μέχρι τη συμβολή τους με την οδό Στασάνδρου μετατρέπονται σε μονόδρομους με κατευθύνσεις όπως παρουσιάζονται στο σχετικό Σχέδιο. Παράλληλα διατηρούνται οι υφιστάμενες θέσεις στάθμευσης στις πιο πάνω οδούς και επιπλέον διαμορφώνονται νέες θέσεις στάθμευσης κατά μήκος της οδού Αγίας Ελένης.
  • Οι οδοί Αφροδίτης και Αρνάλδας μετατρέπονται σε αμφίδρομα αδιέξοδα. Παράλληλα, διατηρούνται οι υφιστάμενες θέσεις στάθμευσης στην οδό Αρνάλδας, ενώ ακυρώνονται οι υφιστάμενες θέσεις στάθμευσης της οδού Αφροδίτης. Σημειώνεται ότι, για τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων στάθμευσης επί της οδού Αρνάλδας, θα πραγματοποιηθούν κατασκευαστικές εργασίες μείωσης του υφιστάμενου πεζοδρομίου για διαπλάτυνση του υφιστάμενου δρόμου.
  • Για την εσωτερική διέλευση οχημάτων για τις ανάγκες εξυπηρέτησης των καταστημάτων και των κατοίκων της περιοχής, τμήμα της λεωφ. Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ θα παραχωρηθεί για τη διακίνηση οχημάτων, με μονόδρομη κατεύθυνση από την οδό Αγίας Ελένης προς οδό Μπουμπουλίνας και ακολούθως τα οχήματα θα κινούνται δια μέσω της οδού Μπουμπουλίνας με κατεύθυνση την οδό Στασάνδρου. Παράλληλα, θα εκτελούνται κατασκευαστικές εργασίες στα πεζοδρόμια κατά μήκος του πιο πάνω τμήματος της λεωφ. Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ και των συμβολών της με τις πιο πάνω οδούς.
  • Oι οδοί Γρηγορίου Ξενοπούλου και Ήρας θα είναι κλειστές λόγω έργων.
  • Tο τμήμα της οδού Άννης Κομνηνής από τη λεωφ. Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ μέχρι πριν τη συμβολή της με οδό Φιλιππιάδος θα επιτρέπεται διακίνηση μόνο για τις ανάγκες των κατοίκων και για πρόσβαση σε ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης, όπως ήδη ισχύει. Ενώ, το υπόλοιπο τμήμα της οδού Άννης Κομνηνής μεταξύ των συμβολών της με την οδό Στασάνδρου και την οδό Φιλιππιάδος θα παραμείνει μονόδρομος και παράλληλα θα διατηρηθεί η μονοδρόμηση της οδού Φιλιππιάδος με φορά προς την οδό Κρήτης, προκειμένου να επιτευχθεί απρόσκοπτη αριστερόστροφη κίνηση προς την οδό Στασάνδρου.
  • Στο τμήμα της λεωφόρου Ευαγόρου μεταξύ των συμβολών των λεωφόρων Ομήρου - Στασίνου - Ευαγόρου και Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ - Αναστάσιου Γ. Λεβέντη - Ευαγόρου, η λωρίδα με αριστερόστροφη κίνηση προς τη λεωφ. Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ καταργείται.
  • Στην οδό Αναστάσιου Γ. Λεβέντη η λωρίδα με ευθεία πορεία προς τη λεωφ. Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, καταργείται.


Οι οδηγοί προτρέπονται να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν τα σήματα τροχαίας.

Πρόσβαση σε χώρους στάθμευσης:
Οι ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης στην περιοχή θα είναι προσβάσιμοι στο κοινό μέσω προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, όπου είναι εφικτό.

Σε χρήστες - νόμιμους δικαιούχους ιδιωτικών χώρων στάθμευσης που βρίσκονται σε τεμάχια όπου δεν θα επιτρέπεται η πρόσβαση οχημάτων, θα διευθετηθεί προσωρινή στάθμευση σε δημοτικούς ή άλλους χώρους στάθμευσης.

O χάρτης με τις κυκλοφοριακές διευθετήσεις κατά τη διάρκεια των εργασιών.


Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε, τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τον Δήμο Λευκωσίας στα πλαίσια της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020,- Ειδικός Στόχος: Βελτίωση της κινητικότητας κυρίως στην αστική περιοχή Λευκωσίας, - Άξονα 5: Προώθηση Βιώσιμων Μεταφορών και Μείωση των Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση