ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

NEWS

newsroom must

Μπορεί όταν εμφανίστηκε τα πάντα να ήταν αβέβαια, ωστόσο σήμερα υπάρχουν 9 πράγματα που σύμφωνα με τους ειδικούς δεν χωράνε αμφιβολία

Η αλήθεια είναι πως όταν εμφανίστηκε ο κορωνοϊός, τα πάντα γύρω από αυτόν ήταν αβέβαια και όλοι, ειδικοί και μη, δεν ήξεραν για τι ακριβώς πρόκειται. Σήμερα, μερικούς μόλις μήνες μετά τα πρώτα κρούσματα, οι ειδικοί είναι σε θέση πλέον να γνωρίζουν 9 πράγματα για την νόσο, τα οποία δεν χωράνε αμφιβολία.

Σύμφωνα λοιπόν με δημοσίευμα του protothema.gr που επικαλείται ένα άρθρο του Elemental που δημοσιεύτηκε στις ιστοσελίδες του Harvard news, καταγράφονται οι τρέχουσες γνώσεις σχετικά με το πώς εξαπλώνεται ο ιός, τον καλύτερο τρόπο καταπολέμησης της μετάδοσης και τον τρόπο αντιμετώπισης του COVID-19 από επιστήμονες του Harvard. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Μαρία Γαβριατοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν εννέα σημεία για την COVID-19 που αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες.

1. O νεός κορωνοϊός SARS-CoV-2 μπορεί να μεταφέρεται με αερόλυμα εκτός από με μεγάλα σταγονίδια. Μικροσκοπικά ιικά σωματίδια μπορούν να παραμείνουν στον αέρα και να μολύνουν τους ανθρώπους και σε απόσταση μεγαλύτερη πέρα από 1,5 μέτρο.

2. Οι μάσκες προσώπου είναι απαραίτητες για τον έλεγχο της πανδημίας. 

3. Μπορεί πολλοί να πιστεύουν πως η Covid-19 επηρεάζει μόνο τους πνεύμονες, αλλά στην πραγματικότητα επηρεάζει όλο το σώμα. Η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει αιματολογικές διαταραχές, απώλεια της όσφρησης, προσβολή του εγκεφάλου, σοβαρές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, θρομβώσεις, έμφραγμα του μυοκαρδίου και άλλες ανεπάρκειες οργάνων.

4. Οι νεότεροι ενήλικες και τα παιδιά μπορούν επίσης να αρρωστήσουν σοβαρά ή και να πεθάνουν από την COVID-19. Καμία ηλικιακή ομάδα δεν μένει χωρίς κίνδυνο.

5. Ο ιός δεν είναι εποχιακός. Αν και αρχικά υπήρχε η αντίληψη πως ο ιός ζει μόνο σε χαμηλές θερμοκρασίες, αποδείχτηκε πως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Οι αυξημένες θερμοκρασίες δεν έχουν σημαντική επίδραση στη μετάδοση του ιού.

6. Ο κορωνοϊός είναι περίπου πέντε φορές πιο επικίνδυνος από τον ιό της γρίπης.

7. Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί. Η έλλειψη ενός εθνικού σχεδίου (και αντίστοιχα ενός διεθνούς σχεδίου) για την καταπολέμηση του ιού, καθώς και πολιτικές που αγνόησαν την επιστήμη, έχουν οδηγήσει τις ΗΠΑ να έχει μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από οποιαδήποτε άλλη επιδημία μολυσματικών ασθενειών, μετά από την πανδημία γρίπης 1918-19.

8. Οι άνθρωποι μεταδίδουν τον ιό χωρίς να το συνειδητοποιούν. Οι άνθρωποι που είναι ασυμπτωματικοί ή που έχουν ήπια συμπτώματα, μπορούν παρόλα αυτά να αποτελέσουν νέες εστίες μόλυνσης.

9. Ένα εμβόλιο είναι σχεδόν δεδομένο.

Με πληροφορίες από protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

SIMILAR

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ