ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Σατέν μαύρη φούστα με cowboy boots και άσπρο τοπ
 

Αυτά είναι τα νησιά με τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού

Πιθανά νέα μέτρα στα «κόκκινα» Ελληνικά νησιά τίθενται σήμερα στο επίκεντρο της συνεδρίασης των λοιμωξιολόγων

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Με τον Δεκαπενταύγουστο να έχει τεθεί από τους ειδικούς ως ορόσημο κορύφωσης του νέου κύματος της πανδημίας, κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, προκειμένου να μην τεθεί εκτός ελέγχου η διασπορά που ήδη κινείται ανοδικά, με επίκεντρο τις τουριστικές περιοχές, την ώρα που οι αποδράσεις από τα αστικά κέντρα για διακοπές, μειώνουν τους εμβολιαστικούς ρυθμούς.

Πιθανά νέα μέτρα στα «κόκκινα» νησιά τίθενται σήμερα στο επίκεντρο της συνεδρίασης των λοιμωξιολόγων, με το νησί της Ίου, όπως ανέφερε χθες και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, να μην αποκλείεται πως θα ακολουθήσει τη Μύκονο στο φάσμα των τοπικών lockdown, που είναι εύλογο ότι θα προκαλέσουν νέες αναταράξεις στην καρδιά της τουριστικής σεζόν.

Το έκτακτο σχέδιο για Ίο και Πάρο

Σε αυτή την κατεύθυνση άλλωστε, όπως έγραφε σήμερα η «Κ», σε Ίο και Πάρο τίθεται σε εφαρμογή σχέδιο εκτάκτου ανάγκης από Αστυνομία και Πολιτική Προστασία.

Στην Ιο συγκεκριμένα πήραν εντολή και αναμένεται να μεταβούν άμεσα 30 αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) καθώς και 10 αστυνομικοί με πολιτικά από την υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Αττικής. Τη διοίκηση της έκτακτης αστυνομικής δύναμης θα έχει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Αποστολή των ανδρών της ΟΠΚΕ είναι η διενέργεια ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού και εν γένει η τήρηση της τάξης. Εχουν εξάλλου προηγηθεί ο θάνατος, τα ξημερώματα της Κυριακής, μιας 18χρονης πιθανόν από ναρκωτικά και αλκοόλ, καθώς και ενός 24χρονου Ιρλανδού που, μεθυσμένος, έπεσε από το μπαλκόνι ξενοδοχείου όπου διέμενε. Αντίστοιχα, αποστολή των «μυστικών» αστυνομικών της Κρατικής Ασφάλειας είναι να ελέγξουν κατά πόσον οι επιχειρηματίες της διασκέδασης και του τουρισμού ακολουθούν τους κανονισμούς λειτουργίας ή επιτρέπουν την ανεξέλεγκτη παρουσία επισκεπτών στα καταστήματά τους.

Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και της Πολιτικής Προστασίας ερευνούν επίσης ένα περίεργο περιστατικό που σημειώθηκε στο νησί, με τις Αρχές να αφαιρούν αρχικά από κέντρο διασκέδασης την άδεια λειτουργίας για μη τήρηση των μέτρων κατά της COVID-19 και τον ιδιοκτήτη του να καταθέτει ένσταση και να παίρνει πίσω την άδειά του μόλις 2,5 ώρες αργότερα. Παρόμοια μέτρα λαμβάνονται και στην Πάρο, όπου επίσης τα επιδημιολογικά δεδομένα προκαλούν έντονη ανησυχία.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε, ότι τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας το διάστημα από 19 έως 25 Ιουλίου καταγράφηκαν στην Πάρο (5,51%), στη Μύκονο (4,27%), στην Τήνο (4,20%), στο Ρέθυμνο (3,76%) και στη Θήρα (3,40%).

Γώγος: Και η Τήνος στα «κόκκινα» νησιά

Στο ζήτημα των νησιών και ενδεχόμενων μέτρων αναφέρθηκε και ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, το πρωί της Πέμπτης, στον ΣΚΑΪ.

«Εκεί έχουμε ήδη ένα πρόβλημα», «θα πρέπει να περιοριστεί το φαινόμενο», τόνισε ο κ. Γώγος εξηγώντας ότι εκτός από την Ίο και την Πάρο στα «κόκκινα» νησιά εντάσσεται πλέον και η Τήνος. Στην Κρήτη είπε ότι η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη και ειδικά στο Ρέθυμνο έχει σταθεροποιηθεί.

Ο καθηγητής τόνισε ότι απαιτείται να ελεγχθεί η κατάσταση σε αυτά τα νησιά για να μην οδηγηθούν σε περιοριστικά μέτρα όπως αυτά που εφαρμόστηκαν στη Μύκονο.

Πρότεινε σε πρώτη φάση να γίνει μια πολύ καλή ενημέρωση των τοπικών αρχών, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι επιχειρηματίες, οι τουρίστες και οι κάτοικοι.

Ο ίδιος εξήγησε ότι με εξαίρεση τα συγκεκριμένα νησιά, στην υπόλοιπη χώρα η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί. Σύμφωνα με τον κ. Γώγο παρατηρείται μια αυξημένη πίεση στο Σύστημα Υγείας αλλά στις κλινικές και όχι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση