ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Αυτές είναι οι περιπτώσεις που επιβάλλεται το πρόστιμο των 3.000 ευρώ

Όλες οι λεπτομέρειες για τα μέτρα

Το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής εξέδωσε κατάλογο με συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις αναφορικά με τις κατʼ εξαίρεση μετακινήσεις πολιτών κατά τη διάρκεια λήψης των περιοριστικών μέτρων για αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19.

Για τις γενικές ερωτήσεις πατήστε εδώ.

Για τις ειδικές ερωτήσεις πατήστε εδώ.

Για τα θέματα που αφορούν την επιβολή εξώδικου προστίμου διαβάστε πιο κάτω: 

1. Σε ποιους θα εκδίδεται το εξώδικο πρόστιμο των 300 ευρώ;
Το εξώδικο πρόστιμο ύψους 300 ευρώ θα εκδίδεται στις πλείστες των περιπτώσεων και σε όλους όσοι ενεργούν κατά παράβαση των διαταγμάτων του Υπουργού Υγείας, στη βάση του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, είτε πρόκειται για απαγόρευση των αχρείαστων μετακινήσεων, είτε για οποιαδήποτε άλλη παράβαση. Βεβαίως υπάρχει πάντα η ευχέρεια να επιλεγεί η καταχώρηση ποινικής υπόθεσης στο δικαστήριο, το οποίο μπορεί να επιβάλει φυλάκιση μέχρι έξι μήνες και/ή πρόστιμο ύψους μέχρι 3.000
ευρώ. Η διαδικασία αυτή θα επιλέγεται στις πιο σοβαρές περιπτώσεις.
2. Σε ποιες περιπτώσεις θα επιβάλλεται το πρόστιμο των 3.000 ευρώ;
Σε πιο σοβαρές παραβάσεις του νόμου, όπως μαζικές συνάξεις πέραν του αριθμού των ατόμων που προνοούνται στα διατάγματα του Υπουργού Υγείας, υπάρχει πλήρης ευχέρεια στην Αστυνομία αντί να εκδώσει το εξώδικο πρόστιμο των 300 ευρώ, να προχωρήσει με καταχώρηση της υπόθεσης στο δικαστήριο. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο παραβάτης θα υπόκειται σε φυλάκιση, η οποία φθάνει τους 6 μήνες και/ή σε πρόστιμο μέχρι 3.000 ευρώ.
3. Μπορεί να πάω φυλακή σε περίπτωση παράβασης του διατάγματος απαγόρευσης των αχρείαστων μετακινήσεων;
Ναι. Εάν η φύση της παράβασης είναι τέτοια που κατά την κρίση του Αστυνομικού ή του προσώπου που διενεργεί τον έλεγχο, άτομο βρεθεί ότι διαπράττει σοβαρή παράβαση και το πρόστιμο των 300 ευρώ κρίνεται ανεπαρκές, υπάρχει πλήρης ευχέρεια στην Αστυνομία να προχωρήσει με καταχώρηση της υπόθεσης στο ποινικό δικαστήριο. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο παραβάτης θα υπόκειται σε φυλάκιση, η οποία φθάνει τους 6 μήνες και/ή σε πρόστιμο ύψους μέχρι 3.000 ευρώ.
4. Μπορούν οι υποθέσεις παράβασης των διαταγμάτων, όπως μετακινήσεις πολιτών/συγκέντρωση πολιτών/λειτουργία υποστατικών, να οδηγηθούν άμεσα στο δικαστήριο;
Βεβαίως. Οι υποθέσεις που πηγάζουν από παραβάσεις του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου εμπίπτουν στις εξαιρέσεις των υποθέσεων που μπορούν και να καταχωρούνται και να εκδικάζονται από τα δικαστήρια παρά τον περιορισμό των υποθέσεων που τώρα εκδικάζονται λόγω των εκτάκτων μέτρων. Κατ’ επέκταση, η εκδίκαση αυτού του είδους των υποθέσεων μπορεί να γίνει από το δικαστήριο απρόσκοπτα, ακόμα και κατά τη διάρκεια ισχύος των μέτρων έκτακτης κατάστασης λόγω Covid-19. Ενδεικτικό είναι ότι ήδη άρχισαν να επιβάλλονται ποινές από δικαστήρια για τέτοιες υποθέσεις που καταχωρήθηκαν μόλις πριν μερικές μέρες.
5. Πού μπορεί να πληρωθεί το εξώδικο πρόστιμο των 300 ευρώ;
Ενδείκνυται ηλεκτρονικά, μέσω της JCC Smart (www.jccsmart.com) ή σε εμπορικές τράπεζες, νοουμένου ότι η μετάβαση σε τράπεζα γίνεται κατ’ εξαίρεση, στο μέτρο όπου δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
6. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου υπόθεση παράβασης διατάγματος έχει καταχωρηθεί και εκδικαστεί από δικαστήριο;
Ναι. Υποθέσεις καταχωρήθηκαν και εκδικάστηκαν από το δικαστήριο, με την επιβληθείσα ποινή να υπερβαίνει κατά πολύ το εξώδικο πρόστιμο των 300 ευρώ και μάλιστα σε περίοδο πριν τον τετραπλασιασμό του προστίμου από την Βουλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X