ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Αύξηση συμπτωματικών και ανησυχία για τα νοσοκομεία

Πισωγύρισμα σε πολύ ψηλό αριθμό επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19 σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης

Οι προβλέψεις των ειδικών για αυξομειώσεις στον αριθμό των επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19 που θα σημειώνονται το προσεχές διάστημα φαίνεται ότι θα επιβεβαιωθούν. Μετά τα 62 και τα 43 κρούσματα τα οποία ανακοινώθηκαν την Κυριακή και την Δευτέρα, την Τρίτη το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 152 νέα περιστατικά, υπερδιπλάσια της προηγούμενης ημέρας. Από τα περιστατικά που ανακοινώθηκαν την Τρίτη προκύπτει ότι το πρόβλημα έχει περάσει τα σύνορα της Λεμεσού και της Λευκωσίας και πλέον εκτείνεται μέχρι την Πάφο, κάτι που δείχνει ότι η διασπορά του ιού πλέον έχει εξελιχθεί σε επίπεδο κοινότητας. Την ίδια ώρα, τα προβλήματα από την αδυναμία της Ομάδας Ιχνηλάτησης να ανταποκριθεί σε όλα τα περιστατικά είναι εμφανή, όπως προκύπτει από τον μεγάλο αριθμό επιβεβαιωμένων περιστατικών που υποβλήθηκαν στο τεστ κατόπιν ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Τα 99 από ιδιωτική πρωτοβουλία

Από τα 152 περιστατικά τα οποία ανακοινώθηκαν την Τρίτη, τα 99 έχουν προκύψει μέσω δειγμάτων που λήφθηκαν από ιδιωτική πρωτοβουλία. Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία, ωστόσο παρατηρείται εδώ και καιρό, αφού καταδεικνύει δύο ζητήματα:

- άτομα τα οποία είχαν ενημερωθεί ότι ήταν επαφές επιβεβαιωμένων περιστατικών σπεύδουν να κάνουν ιδιωτικά το τεστ, προτού ειδοποιηθούν για να προσέλθουν σε κάποιο εργαστήριο και
- η Ομάδα Ιχνηλάτησης, εξαιτίας του μεγάλου φόρτου εργασίας της, δεν επικοινωνεί μαζί τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πρόκειται για δύο σημαντικά ζητήματα καθώς, αφ’ ενός άτομα που θα έπρεπε να βρίσκονταν σε αυτοπεριορισμό, παραβιάζουν το πρωτόκολλο με κίνδυνο να επιμολύνουν περισσότερους ανθρώπους και αφ’ ετέρου αναδεικνύεται το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει με την αύξηση των κρουσμάτων και την αδυναμία της Ομάδας Ιχνηλάτησης να ανταποκριθεί στον μέγιστο βαθμό.

Αύξηση συμπτωματικών

Παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα το μεγαλύτερο ποσοστό των θετικών στον ιό SARS-CoV-2 ατόμων δεν εκδήλωναν συμπτώματα, τις τελευταίες μέρες, με την μεγάλη αύξηση του αριθμού των επιβεβαιωμένων περιστατικών, παρατηρείται ανατροπή της προηγούμενης επιδημιολογικής εικόνας. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, πέραν του 70% των ατόμων που εξετάστηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, παρουσίασαν συμπτώματα και πολλοί εξ αυτών αποτελούν επαφές και ανέπτυξαν συμπτωματολογία, ενώ βρίσκονταν σε αυτοπεριορισμό. Επανειλημμένως, τονίζει ότι η αύξηση του αριθμού των συμπτωματικών ατόμων συνεπακόλουθα θα οδηγήσει στην αύξηση των ασθενών που θα χρήζουν νοσηλείας ή ακόμα και εισαγωγής σε ΜΕΘ. Ακολούθως προσθέτει ότι ο αριθμός των ατόμων που χρήζουν νοσηλείας είναι ήδη αυξημένος, όπως και οι πιθανότητες τις επόμενες ημέρες να παρατηρηθούν ακόμα περισσότερες εισαγωγές τόσο σε θαλάμους όσο και στις ΜΕΘ.

Η αύξηση του ποσοστού των συμπτωματικών ασθενών βρίσκεται εις γνώσιν των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής. Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσει πολύ σύντομα είναι ο μέσος όρος ηλικίας των επιβεβαιωμένων περιστατικών, δηλαδή αν έχει αυξηθεί σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα. Αν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, θα κτυπήσει ένα επιπλέον καμπανάκι κινδύνου για την Κύπρο, αφού θα σημαίνει μεγαλύτερο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία και ενδεχομένως και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Επακόλουθο θα είναι και η αύξηση των θανάτων, κάτι για το οποίο το Υπουργείο Υγείας προειδοποιεί εδώ και καιρό.

Στο «παιχνίδι» η Πάφος

Η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου πλέον έχει ξεφύγει από τα όρια που είχαν θέσει οι ειδικοί, με τον ιό πλέον να έχει εξαπλωθεί σε επίπεδο κοινότητας. Μετά την Λεμεσό και την Λευκωσία, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας, από τα 152 κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόβλημα ξανά αντιμετωπίζουν η Πάφος και η Πόλη Χρυσοχούς.

Πηγή: Η Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση