ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: strapless top,baggy jeans και μποτάκια
 

«Βραβεία Ποιότητας Γαστρονόνος»: Ταξίδέψαμε στην παράδοση και τις ρίζες μας

Για τέταρτη χρονιά ο «Γαστρονόμος» και η «Καθημερινή» ανέδειξαν και επιβράβευσαν τις προσπάθειες και τις επιτυχίες των Κύπριων παραγωγών αλλά και των ποιοτικών τροφίμων. Άνθρωποι με αποφασιστικότητα που εργάζονται με συνέπεια, πείσμα, όραμα και θάρρος, οικογενειακές επιχειρήσεις και εταιρείες που πατούν στην παράδοση και κοιτάζουν στο μέλλον έρχονται για ακόμη μια χρονιά στο προσκήνιο.

Πολλές βραβεύσεις γίνονται κάθε χρόνο στην Κύπρο, αλλά αυτή είναι η αγαπημένη μου. Όχι επειδή στο τέλος απολαμβάνεις τα πιο ωραία φαγητά, αλλά επειδή η όλη διοργάνωση έχει μια γλυκιά απλότητα και ένα άρωμα παράδοσης που σε ταξιδεύει. Ακόμα και ο χώρος που πραγματοποιείται η εκδήλωση, η Πύλη Αμμοχώστου, είναι και αυτή με τη σειρά της ένα ακόμη στοιχείο που βάζει το λιθαράκι του στην επιτυχία.

Ο κόσμος μαζεύτηκε από νωρίς, ενώ πριν μπει στη κεντρική αίθουσα της εκδήλωσης έκανε βόλτες και περιεργάζονταν τα προϊόντα που ξεχώρισε η επιτροπή γευσιγνωσίας. Δημοσιογράφοι γεύσεις, σεφ, έμποροι, σομελιέ, ειδικοί επιστήμονες και συνεργάτες του Γαστρονόμου μετά από πολλή συζήτηση και δοκιμές κατέληξαν στα κορυφαία ποιοτικά προϊόντα, αλλά και υπηρεσίας, της χρονιάς.


Το χαιρετισμό της βραδιάς ανέλαβε ο Διευθύνων Σύμβουλος των Ειδικών Εκδόσεων, κος Δημήτρης Λοττίδης, ο οποίος έκανε μια συγκινητική αναδρομή στην πορεία του Ομίλου, του στόχους που είχε αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε. Όπως τόνισε ο ίδιος σκοπός ήταν μέσα από την κρίση που πέρασε η χώρα να μπορέσουν να γεννηθούν ευκαιρίες, και αυτό συνέβη. Όπως συμπλήρωσε μέλημα είναι να ξεχωρίσουν ποιοτικά προϊόντα και να έρθουν στο φως τολμηρά επιχειρήματα και άγνωστοι άνθρωποι. Η διοργάνωση ήταν μια γιορτή για την αναγέννηση του κυπριακού κρασιού, η ανάδειξη ποικιλίας κρασιών που πολλοί δεν γνωρίζουν, αλλά και η βράβευση εταιριών που μας κάνουν περήφανους στο εξωτερικό. Ο κύριος Λοττίδης δήλωσε πως σκοπών των βραβείων είναι να ξεχωρίσουν εκείνοι που τολμούν και πάνε την Κύπρο ένα βήμα παρακάτω και εκείνοι που πιστεύουν ότι η Κύπρος αξίζει περισσότερα.

Και οι 11 είναι υπέροχοι:
Βραβείο Παραδοσιακού Προϊόντος – Λούντζα Καυκαλιάς
Βραβείο Χαλλουμιού – Παραδοσιακά προϊόντα Κατσουρά
Βραβείο Ετικέτας & Συσκευασίας – αγία Σκέπη bio
Βραβείο Καινοτομίας – παγωτό Fat Free με στέβια PAPAFiLiPOU
Βραβείο Ευρείας Κατανάλωσης – Μπίρα ΚΕΟ
Βραβείο Εξαγωγών – Χαραλαμπίδης Κρίστης, χαλλούμι
Βραβείο Ποτού - Μωροκανέλλα Άης Αμπέλης
Βραβείο Ποτού – Βαμβακάδα Τσιάκκας
Βραβείο Εστιατορίου – Μαγεία Λαζανιά
Βραβείο Εξαιρετικής Ποιότητας – Μέλι Dominique
Τιμητικό Βραβείο – Κοινότητα Αγρού

Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της βραδιάς που άγγιξε τους πάντες ήταν η βράβευση της «Αγίας Σκέπης bio» για την καλύτερη ετικέτα και συσκευασία. Ο διευθυντής, Γιώργος Παστελλάς, μίλησε για την θεραπευτική κοινότητα της Αγίας Σκέπης και το σημαντικό της έργο που μας έχει συγκινήσει όλους. Ο ίδιος δήλωσε πως η απλή αυτή ετικέτα είναι σχεδιασμένη από έναν ιερέα, ο οποίος θέλει να κρατήσει κρυφή την ταυτότητά του. Αποτύπωσε περίφημα όμως μια απλή δημιουργία, «έτσι όπως είναι τα πράγματα στην Αγ. Σκέπη, καθαρά και απλά». Μέσα από τη απλότητα θέλει να εκφραστούν οι αξίες και η καθαρότητα που επιδιώκουν να έχουν και τα μέλη της θεραπευτικής κοινότητας και να πετάξουν από πάνω τους τις ουσίες. Το πάντρεμα θεραπείας και παραγωγής έχει πολλά οφέλη.

Επίσης τα βλέμματα τράβηξε και ο Dominique Micheletto, ο οποίος επιθυμεί την διακαώς την οργανοληπτική ανάλυση στα μέλια, χωρίς ακόμη να βρίσκει συμπαραστάτη ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της μελισσοκομίας στη Κύπρο. Το τιμητικό βραβείο της βραδιάς πήγε στην κοινότητα του Αγρού, το οποίο παρέδωσε η Πρώτη Κυρία, Άντρη Αναστασιάδη. Ο λόγος απονομής στον Αγρό είναι διότι προωθεί συνέργειες μεταξύ του πρωτογενούς και τριτογενούς τομέα. Όλες οι βραβεύσεις είχαν κάτι το μοναδικό και κουβαλούσαν μαζί τους ιστορία, σκληρή δουλειά και όραμα για το μέλλον.

Η Κύπρος είναι ένας μικρός τόπος, ακούστηκε από πολλούς, όμως το μήνυμα ήταν κοινό: το μεράκι των Κυπρίων, η επιμονή και η ευλογία της γης μπορούν να εκτοξεύσουν τη χώρα και να κάνουν γνωστά στο εξωτερικό, όλα αυτά τα προϊόντα που εμείς έχουμε κοντά μας, αλλά πολλές φορές τα αγνοούμε.

Φυσικά μετά το τέλος των βραβεύσεων όλοι απόλαυσαν τα τοπικά εδέσματα, αλλά και τα κρασιά τα όποια διέπρεψαν στα βραβεία. Ξεχώρισα τα wraps της Αθηνάς Λοιζίδου, τα οποία είχαν μπιφτέκι, γιαούρτι και πουργούρι, αλλά και τα γλυκά με αναρή που επιμελήθηκε ο Θεόδωρος Ελευθερίου. 

Κύριος χορηγός των Βραβείων Ποιότητας Γαστρονόμος 2017 είναι η Τράπεζα Κύπρου, υποστηρικτής Κυπρίων Παραγωγών οι υπεραγορές Σκλαβενίτης, υποστηρικτής Πολιτισμού ο ΟΠΑΠ και βραβείου Εστιατορίου η Ζιβανία ΛΟΕΛ.

Αναμένουμε του χρόνου για μια ακόμη υπέροχη τελετή! 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση