ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: midi φόρεμα με βολάν και sneakers
 

Bristol: «Έπνιξαν» το άγαλμα της ντροπής, ρίχνοντας δουλέμπορο στο ποτάμι

Βρετανία: Διαδηλωτές αποκαθήλωσαν άγαλμα δουλεμπόρου

Το άγαλμα ενός δουλεμπόρου του 17ου αιώνα αποκαθηλώθηκε από ομάδα διαδηλωτών στο Μπρίστολ της Αγγλίας, κατά τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας στην πόλη, στο πλαίσιο του «καυτού» διημέρου κινητοποιήσεων, που είδε πολλούς Βρετανούς να βγαίνουν από τα σπίτια τους σε όλη τη χώρα, για να ενώσουν τη φωνή τους με τους Αμερικανούς διαδηλωτές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας σχοινιά, οι διαδηλωτές κατάφεραν να κατεβάσουν από τη θέση του το άγαλμα του Έντουαρντ Κόλστον, ενός επιφανούς έμπορου, φιλάνθρωπου και μέλους του κοινοβουλίου του 17ου αιώνα, που υπήρξε επίσης και δουλέμπορος κατά τη δραστήρια και πολυπράγμων πορεία του στη δημόσια ζωή του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτή του η ιδιότητα είχε καταστήσει το άγαλμα πεδίο δημόσιας αντιπαράθεσης εδώ και πολλά χρόνια στην πόλη.

Πιο ειδικά, ο Κόλστον, ο οποίος είχε γεννηθεί στο Μπρίστολ το 1636, υπηρξε μέλος της Βασιλικής Αφρικανικής Εταιρείας (Royal African Company), η οποία πιστεύεται ότι μετέφερε περίπου 80.000 παιδιά, γυναίκες και άντρες από την Αφρική στην Αμερική, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν ως δούλοι από τους Βρετανούς αποίκους. Λίγο πριν τον θάνατο του, το 1721, ο Κόλστον δώρισε όλη του την περιουσία σε φιλανθρωπίες, με αποτέλεσμα η φιλανθρωπική του ιδιότητα να κυριαρχήσει στο πέρασμα του χρόνου, και το όνομα του να κοσμεί δρόμους, μνημεία και κτίρια της αγγλικής πόλης.

Μετά την πτώση του αγάλματος στο έδαφος, ένας διαδηλωτής φωτογραφήθηκε με το γόνατο του στον λαιμό του Κόλστον, παίρνοντας τη στάση του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν, όταν πίεζε δολοφονικά στο ίδιο σημείο τον 46χρονο Αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ. Ακολούθως, οι διαδηλωτές περιέφεραν και «διαπόμπευσαν» το μπρούντζινο άγαλμα στους δρόμους της πόλης και τελικώς το έριξαν στα νερά του λιμανιού.

Οι τοπικές αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα διενεργήσουν έρευνα σχετικά με την αποκαθήλωση και τον βανδαλισμό του αμφιλεγόμενου αγάλματος από τους διαδηλωτές.

Πηγή: Η Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση