ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Δεν είναι επικίνδυνες θάλασσες και πισίνες

Ti λένε οι ειδικοί

Η στενή επαφή είναι που ενέχει τον κίνδυνο μετάδοσης του νέου κορωνοϊού και όχι οι παραλίες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και Παθολόγος με εξειδίκευση στον έλεγχο Λοιμώξεων, Κωνσταντίνος Τσιούτης, ο οποίος τόνισε ότι ο ιός είναι αρκετά ευαίσθητος σε περιβαλλοντικές συνθήκες και σε υψηλές θερμοκρασίες δεν θα επιβιώνει για περισσότερο από λίγα λεπτά.

Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιούτης, ο οποίος είναι επίσης μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας, κλήθηκε από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων να σχολιάσει φόβους και ανησυχίες του κοινού που αφορούν τις παραλίες και τις πισίνες, καθώς με τη χαλάρωση των μέτρων και την άνοδο της θερμοκρασίας, η εξόρμηση για λίγη δροσιά καθίσταται απαραίτητη. Τι γίνεται με την επαφή του σώματος με την άμμο, την επιβίωση του ιού στην άμμο, τη χρήση της ξαπλώστρας και τη μετάδοση του ιού από το κολύμπι στο νερό της θάλασσας ή της πισίνας, είναι τα βασικά ερωτήματα.

Η θάλασσα και οι πισίνες δεν είναι επικίνδυνες λόγω νερού

Ο κ. Τσιούτης διαβεβαιώνει τους λουόμενους ότι η θάλασσα και οι πισίνες δεν είναι επικίνδυνες σε ό,τι αφορά το νερό, για να σημειώσει ότι η επικινδυνότητα έγκειται στο συνωστισμό, που προκαλείται σε τέτοιους χώρους και στη στενή επαφή των λουόμενων.

Ερωτηθείς εάν επιβιώνει ο ιός στην άμμο, ο κ. Τσιούτης εξήγησε πως ο ιός είναι αρκετά ευαίσθητος σε περιβαλλοντικές συνθήκες, καθώς και στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, προσθέτοντας ότι «επειδή στην άμμο δημιουργούνται υψηλές θερμοκρασίες και υπάρχει και η υπεριώδης ακτινοβολία, ο ιός δεν θα επιβιώνει για περισσότερο από λίγα λεπτά.

Ανέφερε ότι σε μελέτες που έχουν γίνει, οι επιστήμονες έχουν δοκιμάσει κατά πόσο επιβιώνουν σταγονίδια του ιού σε τέτοιες συνθήκες και έχει διαφανεί ότι δεν επιβιώνουν παρά μόνο λίγα λεπτά.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού ενέχεται, όπως σε όλους τους ανοικτούς χώρους, έτσι και στις παραλίες, από τη στενή επαφή των ανθρώπων.

Αποφυγή στενής επαφής εντός και εκτός θάλασσας

Συνέστησε στο κοινό όπως αποφεύγει τη στενή επαφή εντός και εκτός της θάλασσας και να κρατούν τις ενδεδειγμένες αποστάσεις.

Είπε ακόμα ότι στις οργανωμένες παραλίες πρέπει να τηρούνται αποστάσεις μεταξύ των ομπρελών, συμπληρώνοντας πως χρειάζεται προσοχή και στα αντικείμενα, που θα μοιράζονται μεταξύ τους οι λουόμενοι.

Επίσης, αναφέρει ότι ο κόσμος που νοσεί με συμπτώματα αναπνευστικού δεν πρέπει να πηγαίνει θάλασσα, ούτε να κυκλοφορεί και συστήνει επιπλέον στους πολίτες όπως αποφεύγουν να πηγαίνουν μαζικά στις παραλίες.

«Να πηγαίνουν μικρές ομάδες ατόμων, κυρίως άτομα που μένουν μαζί. Να μην έχουν επαφή με άλλα άτομα και προσοχή στα αντικείμενα που είτε μπορεί να πάρουν, είτε μπορεί να αγοράσουν, όταν θα βρίσκονται εκτός. Σίγουρα να απορρίπτονται σε καλάθους και όχι στην παραλία», είπε ο κ. Τσιούτης.

Ο κόσμος να προτιμάει τις δικές του ξαπλώστρες

Σε ερώτηση εάν οι ξαπλώστρες είναι επικίνδυνες και αν πρέπει ο κόσμος να τις αποφεύγει, ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου συστήνει στο κοινό να προτιμάει να έχει τις δικές του ξαπλώστρες.

Στους παροχείς υπηρεσιών στις παραλίες συστήνει να φροντίζουν να απολυμαίνουν τακτικά τις ξαπλώστρες που ενοικιάζουν στο κοινό.

«Ναι, μεν, οι περιβαλλοντικές συνθήκες είναι τέτοιες που δεν ευνοούν την επιβίωση του ιού, αλλά θα πρέπει οι ξαπλώστρες να καθαρίζονται από άτομο σε άτομο, το ίδιο και οι ομπρέλες και τα όποια τραπεζάκια. Εκεί θέλει μια καλή επιτήρηση από τους ίδιους τους παροχείς και ένα τακτικό καθαρισμό», είπε.

Ο ιός είναι ευαίσθητος στο χλώριο

Απαντώντας κατά πόσο οι πισίνες είναι επικίνδυνες και αν το χλώριο εξουδετερώνει τον ιό, ο κ. Τσιούτης ανέφερε πως «ο ιός είναι πολύ ευαίσθητο στο χλώριο γι’ αυτό και λέμε ότι και τα κοινά απολυμαντικά που έχουμε στο σπίτι, βασίζονται στη χλωρίνη και σκοτώνουν τον ιό και είναι επαρκεί».

Τόνισε ότι στις πισίνες ο κόσμος πρέπει να προσέχει από το συνωστισμό, για να προσθέσει πως οι πισίνες δεν είναι επικίνδυνες από το νερό, αλλά από το συνωστισμό.

Συνέχισε λέγοντας ότι «οι βασικές αρχές σε όλα αυτά είναι να μην υπάρχει συνωστισμός, να μην υπάρχουν στενές επαφές, να μην μοιράζονται κοινά αντικείμενα και να γίνεται τακτικός καθαρισμός των κοινών επιφανειών».

Είπε ακόμα πως ό,τι δραστηριότητα και αν αποφασίσει να κάνει ο κόσμος πρέπει να έχει υπόψη του αυτές τις βασικές αρχές, που είναι κυρίως για ατομική προστασία.

Καμιά ανησυχία που δεν έχουν μηδενίσει ακόμα τα κρούσματα – Ανησυχία σε μια πιθανή καταγραφή πέντε περιστατικών ανά χίλιες εξετάσεις

Ερωτηθείς εάν τον ανησυχεί το γεγονός ότι δεν έχουν μηδενίσει ακόμα τα κρούσματα, ο κ. Τσιούτης είπε στο ΚΥΠΕ πως δεν έχει καμιά ανησυχία, αφού τα νούμερα που καταγράφονται παραμένουν σε θετικά χαμηλά επίπεδα.

Όπως εξήγησε «τα μηδενικά κρούσματα δεν σημαίνουν τίποτα», για να σημειώσει πως η Συμβουλευτική Επιστημονική Ομάδα θεωρεί ότι υπάρχουν περιστατικά στην κοινότητα, καθώς και διασπορά του ιού.

«Περιορισμένη μεν, αλλά υπάρχει. Οπότε το μηδέν δεν θα σημαίνει τίποτα απολύτως. Είναι απλά ότι δεν εντοπίστηκαν», ξεκαθάρισε.

Σε σχέση με τα μέτρα χαλάρωσης που έχουν ήδη ξεκινήσει και αν θα υπάρξει αύξηση, ο Καθηγητής Τσιούτης είπε: «Ναι θεωρώ ότι θα υπάρξει αύξηση. Είναι αναμενόμενη μια μικρή αύξηση. Ωστόσο, εάν όλες αυτές οι διαδικασίες και τα πρωτόκολλα τηρούνται, η αύξηση αυτή θα παραμείνει εντός των επιδημιολογικών δεικτών, που έχουμε δώσει ως Συμβουλευτική Επιτροπή».

Τέλος, είπε πως θα πρέπει να ανησυχήσουμε εάν πρώτον δούμε μια εκτόξευση κρουσμάτων, που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει κάποια εντοπισμένη συρροή, καθώς επίσης εάν δούμε κρούσματα για συνεχόμενες μέρες περισσότερα από πέντε περιστατικά ανά χίλιες εξετάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X