ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Δεν έχει αποδειχθεί ότι ο θάνατος της 39χρονης συνδέεται με τον εμβολιασμό

Τα θρομβοεμβολικά επεισόδια συμβαίνουν και στον γενικό πληθυσμό, χωρίς εμβολιασμό, αναφέρουν αρμόδιες πηγές

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Δεν έχει αποδειχθεί ότι το θρομβοεμβολικό επεισόδιο με χαμηλά αιμοπετάλια αναφορικά με την περίπτωση της 39χρονης συνδέεται με τον εμβολιασμό, τονίζoυν αρμόδιες πηγές, οι οποίες ξεκαθαρίζουν ότι θρομβοεμβολικά επεισόδια συμβαίνουν και στον γενικό πληθυσμό, χωρίς εμβολιασμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναφορά για το περιστατικό έχει υποβληθεί στον ΕΜΑ και εξετάζεται μαζί με άλλα παρόμοια ύποπτα περιστατικά από όλη την Ευρώπη και ότι με την αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών οι πιθανότητες να δούμε σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες από όλα τα εμβόλια είναι μεγαλύτερες και πρέπει να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι για αυτό.

Όπως προσθέτουν «δεν υπάρχει φάρμακο ή εμβόλιο χωρίς παρενέργειες», συμπληρώνοντας πως και το πιο απλό φάρμακο παρουσιάζει παρενέργειες, αναμενόμενες ή μη αναμενόμενες.

«Χρειάζεται επαγρύπνηση από όλους για αναφορά και διαχείριση ύποπτων γνωστών ή άγνωστων ανεπιθύμητων ενεργειών και αποτελεσματική εφαρμογή μέτρων ελαχιστοποίησης κινδύνου. Ενθαρρύνεται ισχυρά η αναφορά παρενεργειών με τη συμπλήρωση της κίτρινης κάρτας και η αποστολή της στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες», αναφέρουν οι αρμόδιες πηγές. 

Εξάλλου, διευκρινίζουν ότι όλοι οι επαγγελματίες υγείας (προσωπικοί ιατροί, παθολόγοι, επαγγελματίες υγείας των εμβολιαστικών κέντρων, αιματολόγοι επαγγελματίες υγείας στις Πρώτες Βοήθειες και όλα τα μέλη του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου) έχουν ενημερωθεί επανειλημμένα, με ανάλογο εκπαιδευτικό υλικό αναφορικά με τα συμπτώματα της θρομβοεμβολής ή/και της θρομβοπενίας, ενώ σημειώνουν ότι σε όλους τους ιατρούς μέσω του ΠΙΣ είχε σταλεί ηλεκτρονικός σύνδεσμος για εύκολη πρόσβαση στα επίσημα εγκεκριμένα κλινικά και συνταγογραφικά χαρακτηριστικά και των τεσσάρων εμβολίων.

Επίσης, αναφέρουν ότι στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο (22608607) αναφορικά με την παροχή συμβουλών για την αναφορά πιθανών/ύποπτων ανεπιθύμητων ενεργειών των εμβολίων.

Ο εμβολιασμός ολοκληρώνεται μόνο μετά τη χορήγηση και της 2ης δόσης

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας η Κύπρος ανήκει στην κατηγορία χωρών υψηλού κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι «παρά τη βελτιωμένη εικόνα των τελευταίων ημερών αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων, τη μείωση των νοσηλειών και των θανάτων εντούτοις ο κίνδυνος νόσησης COVID-19 εξακολουθεί να υφίσταται».

«Ο εμβολιασμός», διευκρινίζει, «ολοκληρώνεται παρέχοντας τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και προστασία μόνο μετά τη χορήγηση και της 2ης δόσης. Τα στοιχεία που υπάρχουν από το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαιώνουν την ανάγκη της 2ης δόσης στην αντιμετώπιση του ινδικού στελέχους, το οποίο διασπείρεται ταχύτατα».

Διαμηνύει ακόμα πως ο εμβολιασμός θα πρέπει να συνεχίσει με το ίδιο σθένος, ώστε να αποκτηθεί ανοσία και θωράκιση του πληθυσμού και να μειωθεί η εξάπλωση του ιού στην κοινότητα, λαμβάνοντας υπόψη τον ταχύ ρυθμό εξάπλωσης της ινδικής μετάλλαξης.

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της αυξημένης παρουσίας του ινδικού στελέχους, αλλάζει η χρονική περίοδος μεταξύ 1ης και 2ης δόσης και επιταχύνεται η χορήγηση της 2ης δόσης των εμβολίων της AstraZeneca, σμικρύνοντας (από 12 εβδομάδες σε 8 ) και της Pfizer/BioNTech (μεταξύ 3 βδομάδων και 12), με προτεραιότητα ευπαθείς και άνω των 50, με στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης στη χώρα (https://www.gov.uk/government/news/most-vulnerable-offered-second-dose-of-covid-19-vaccine-earlier-to-help-protect-against-variants).

Στο μεταξύ, υπενθυμίζει ότι η Κύπρος παρέχει το δικαίωμα της επιλογής εμβολίου που καμία άλλη χώρα εντός και εκτός ΕΕ το παρέχει, προσθέτοντας ότι «ήδη έχουμε καλύψει τις ηλικίες και δίνουμε δεύτερη ευκαιρία εκ νέου μέσω της Πύλης για να διευθετήσουν το ραντεβού με το εμβόλιο της επιλογής τους».

 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X