ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Λινό παντελόνι, λινό πουκάμισο και kitten heels
 

Εβδομάδα αξιολόγησης και οι σκέψεις για ξεκλείδωμα

Την Δευτέρα του Πάσχα σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ θανάτων, ενώ παραμένουν ψηλά οι νοσηλείες και το ποσοστό θετικότητας

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Του Γιάννου Λύτρα

Παρά το γεγονός ότι έχουμε ολοκληρώσει την πρώτη εβδομάδα της εφαρμογής του lockdown στην Κύπρο, δεν έχει διαπιστωθεί οποιαδήποτε σημαντική βελτίωση στους επιδημιολογικούς δείκτες. Οι επιστήμονες σύμβουλοι της κυβέρνησης τονίζουν ότι είναι νωρίς ακόμα για να κριθεί η αποτελεσματικότητά του, με τα δεδομένα να είναι πιο ξεκάθαρα μετά τα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας, η οποία είναι η δεύτερη υπό καθεστώς αυστηρών περιορισμών. Οι μεγάλες προκλήσεις για το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση αφορούν στο αν θα επιστρέψει η Κύπρος στο προ lockdown καθεστώς και με ποιο τρόπο, από την στιγμή που ο Υπουργός Υγείας είχε δηλώσει ότι θα εφαρμοστεί, από τις 10 Μαΐου το μέτρο του πράσινου πάσου.

Νωρίς για συμπεράσματα

Μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, τα οποία μίλησαν στην «Κ», δήλωσαν ότι είναι πρόωρη η εξαγωγή συμπερασμάτων, όσον αφορά στο πώς επέδρασε, μέχρι τώρα, το lockdown στην επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου. Επισημαίνουν αυτό που έγραψε η «Κ» σε προηγούμενό της ρεπορτάζ, ότι δηλαδή ο αριθμός των νοσηλευομένων παραμένει σε ψηλά επίπεδα, όπως και το ποσοστό θετικότητας στην κοινότητα, που κυμαίνεται σχεδόν καθημερινά πάνω από το 1,5%. Το ενθαρρυντικό στοιχείο, προς το παρόν, είναι το ότι δεν υπάρχει εκτόξευση του αριθμού των περιστατικών, αλλά οι ενδείξεις δείχνουν μια σταθεροποίηση.

Όσον αφορά στα νοσηλευτήρια του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, ο αριθμός των ασθενών με Covid που νοσηλεύονται τις τελευταίες μέρες, έχει σημειώσει μια πολύ μικρή κάμψη. Οι επιστήμονες, ωστόσο, καθώς και οι ιθύνοντες του ΟΚΥπΥ, αναφέρουν ότι αναμένουν ακόμα και περαιτέρω αύξησή τους, βασισμένοι στο ότι το προηγούμενο διάστημα καταγράφονταν πάνω από 900 περιστατικά κορωνοϊού σε ένα εικοσιτετράωρο και δεδομένης της χρονοκαθυστέρησης που χαρακτηρίζει την νόσηση των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό. Μιλώντας στην «Κ» μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, τόνισαν ότι φαίνεται ότι παρατηρήθηκε μια καθυστέρηση περίπου τριών ημερών στην αύξηση των νοσηλειών, κάτι που πιστεύεται ότι θα επέλθει.

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ασφαλέστερα συμπεράσματα για την επίδραση του lockdown στην επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, αναμένεται ότι θα είναι δυνατόν να εξαχθούν μετά τα μέσα της εβδομάδας. Ως εκ τούτου, αν η κυβέρνηση επιλέξει ότι θα βασιστεί στις θέσεις των ειδικών προτού προχωρήσει σε αποφάσεις, αυτό θα πρέπει να γίνει την Πέμπτη ή την Παρασκευή, όταν θα είναι έτοιμη και η πιο πρόσφατη Εθνική Αναφορά για την πανδημία.

Όλα ανοιχτά

Όπως είχε δηλώσει ο Υπουργός Υγείας στις 23 Απριλίου ότι «από την 10η Μάιου 2021 αίρονται τα πιο πάνω μέτρα και επαναφέρονται οι ρυθμίσεις που ισχύουν τώρα, με την προϋπόθεση ότι σε χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση (χώρους εστίασης, χώρους συνάθροισης, γυμναστήριο, λιανικό εμπόριο, θέατρα, κτλ), ο επισκέπτης θα πρέπει να έχει στην κατοχή του rapid test ή PCR σε ισχύ 72 ωρών ή να έχει εμβολιασθεί τουλάχιστον με την 1η δόση και να έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες ή να έχει νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 3 μήνες». Τα πιο πάνω μέτρα είναι στο πνεύμα του «πράσινου πάσου» που έχει εφαρμοστεί στο Ισραήλ, αλλά στην Κύπρο είναι θολό το πώς θα υλοποιηθεί το εν λόγω πλάνο, την στιγμή που εκφράζονται απόψεις από εμπλεκόμενους φορείς ότι πρόκειται για υπερβολικά αυστηρό μέτρο. Ωστόσο, φαίνεται πως οι διάφορες αντιδράσεις λαμβάνονται υπ’ όψιν από τους αρμόδιους, οι οποίοι αναφέρουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για τους χώρους στους οποίους θα εφαρμοστεί το «πράσινο πάσο».

Η επαναλειτουργία των σχολείων είναι ακόμα ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση, καθώς, πριν από τις πασχαλινές διακοπές, ήταν υπό συζήτηση το αν θα επέστρεφαν στα θρανία τους οι μαθητές. Δεν αποκλείεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο φοίτησης με φυσική παρουσία των τελειόφοιτων μαθητών, εν όψει Παγκυπρίων εξετάσεων, ενώ οι μαθητές των υπολοίπων τάξεων και βαθμίδων να συνεχίσουν την φοίτησή τους διά της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Ωστόσο, υπογραμμίζεται πως πρόκειται για διάφορα σενάρια τα οποία πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα επόμενα εικοσιτετράωρα, πριν από το νέο Υπουργικό Συμβούλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση