ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: strapless top,baggy jeans και μποτάκια
 

Eco friendly Χριστούγεννα: Τα tips που μπορείς να ακολουθήσεις

Δέσποινα Άσπρου

Χωρίς καμία αμφιβολία το 2019, ήταν αφιερωμένο στην κλιματική αλλαγή και στην προώθηση βιώσιμων πρακτικών. Πιο συγκεκριμένα, την στιγμή αυτή που γράφω μου έρχονται στο μυαλό δύο τρανά παραδείγματα: η εμφάνιση της Greta Thunberg και η συμφωνία 32 μεγάλων fashion brands για να χρησιμοποιούν βιώσιμες πρακτικές. Αναλυτικότερα, η 16χρονη ακτιβίστρια κατά την διάρκεια του έτους που πλέον αφήνουμε πίσω μας -και παρά την κριτική που δέχτηκε- προσπάθησε να στείλει το δικό της μήνυμα και να "εργαστεί" με σκοπό τη καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή. Έχει χαρακτηριστεί υπόδειγμα του παγκόσμιου ακτιβισμού των νέων και σύμβολο οικολογικής συνείδησης και την ίδια στιγμή, έχει βραβευτεί από το TIMES ως το Πρόσωπο της Χρονιάς. Το όνομά της, κατά το 2019, κοσμούσε τα μεγαλύτερα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ και αυτό από μόνο του λέει πολλά. Παράλληλα με αυτά, κατά το 2019 είδαμε την μόδα να αλλάζει πορεία και να προσπαθεί να γίνει eco friendly. O Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron και ο CEO του Kering François-Henri Pinault ανακοίνωσαν το Fashion Pact, μια συμφωνία που υπέγραψαν 32 οίκοι και brands, μεταξύ των οποίων οι H&M, Stella McCartney, Chanel και Gucci και βάση αυτής δεσμεύτηκαν να χρησιμοποιούν βιώσιμες πρακτικές. Οπότε ναι, αυτά είναι μόνο δύο παραδείγματα, αλλά λένε πολλά. Η κοινωνία μας -επιτέλους- ξεκίνησε να αποκτά συνείδηση και να εκπαιδεύεται σε βιώσιμες πρακτικές.

Με αφορμή το κλίμα των ημέρων, έφτασε μάλλον η στιγμή να αλλάξουμε και εμείς νοοτροπία και να προσπαθήσουμε όλοι μας φέτος, να κάνουμε eco friendly Χριστούγεννα. Φυσικά, τις συνήθειες αυτές "επιβάλλεται" να τις ακολουθήσουμε γεννικότερα.

Για να σας εμπνεύσουμε για οικολογικά Χριστούγεννα και για βιώσιμο τρόπο ζωής γενικότερα, σκεφτήκαμε μερικές καλές και απλές πρακτικές που μπορούμε πολύ εύκολα να εφαρμόσουμε όλοι.

1.Αν και οι περισσότεροι σίγουρα έχουμε ήδη κάνει την διακόσμησή μας, αξίζει να το αναφέρουμε ώστε να το έχουμε υπόψη καθ' όλη την διάρκεια της χρονιάς, αλλά και για τα επόμενα Χριστούγεννα. Καλό είναι να αποφεύγουμε τις υπερβολές και και να αντικαταστήσουμε πολλά τεχνητά και συχνά πλαστικά αντικείμενα, με φυσικά. Τι εννοούμε φυσικά; Κουκουνάρια, κομμάτια ξύλου, αληθινά εποχικά φυτά, κεριά και αποξηραμένα φρούτα αρκούν για να κάνουν γιορτινή την ατμόσφαιρα. Όσο αφορά το χριστουγεννιάτικο δέντρο, σύμφωνα με τη WWF, αποτελέσματα αναλύσεων δείχνουν ότι τα φυσικά έλατα είναι περιβαλλοντικά προτιμητέα ενώ προκαλούν τις μισές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ως προς την κατανάλωση φυσικών πόρων, σε σχέση με το τεχνητό. Το φυσικό έλατο είναι 2 φορές καλύτερο ως προς τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και 3 φορές καλύτερο ως προς τις επιπτώσεις για το φυσικό οικοσύστημα. Για να μην καταλήξει όμως στα σκουπίδια -που σαφώς και αυτό είναι πρόβλημα- μια καλή λύση, είναι η αγορά φυσικού δέντρου σε γλάστρα ώστε μετά τις γιορτές να φυτευτεί!

 

2.Όπως σίγουρα γνωρίζετε, τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια όσο γιορτινά και χαριτωμένα και αν είναι, καταναλώνουν μεγάλα ποσά ενέργειας. Ποια είναι η πιο βιώσιμη λύση; Να μην χρησιμοποιήσουμε! Φυσικά, ως #christmaslover δεν θα μπορούσα να σας το προτείνω αυτό, αλλά θα σας έλεγα τουλάχιστον για τον εξωτερικό φωτισμό να χρησιμοποιήσουμε ηλιακά φωτάκια.

3.Τα Xριστούγεννα σημαίνουν δώρα και αυτό δεν μπορεί κανένας να το αμφισβητήσει. Η υπέροχη αυτή συνήθεια ωστόσο εμπεριέχει πολλούς οικολογικούς κινδύνους. Τι μπορούμε να κάνουμε; Καλό είναι να αποφεύγουμε τα δώρα που λειτουργούν με μπαταρίες. Οι μπαταρίες εκτός ότι επιβαρύνουν πολύ το περιβάλλον από τα τοξικά χημικά που περιέχουν, δεν ανακυκλώνονται και εύκολα.  Την ίδια στιγμή, καλό είναι να αποφεύγουμε τις συσκευασίες στα δώρα και το χαρτί περιτυλίγματος. Να θυμόμαστε πως η αξία ενός δώρου βρίσκεται στο περιεχόμενο και στη σκέψη και όχι στο περιτύλιγμα! Συμφωνείτε; Μάλλον ναι! Αν πάλι επιμένετε να το τυλίξετε, τότε δώστε vintage πινελιές και χρησιμοποιήστε για περιτύλιγμα μια χάρτινη ανακυκλώσιμη σακούλα. 

4.Μπορεί το έθιμο αποστολής χριστουγεννιάτικων καρτών να ξεκίνησε -όπως λέγεται- από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1843 από τον Sir Henry Cole, ανώτερο δημόσιο υπάλληλο και τον John Horsley, καλλιτέχνη, ωστόσο σήμερα είναι must. Γνωρίζοντας όμως πως  κάθε χρόνο παραπάνω από 200.000 δέντρα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για χριστουγεννιάτικες κάρτες, θα προτείναμε να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρονικές μεθόδους για την αποστολή των ευχών σας. Τα emails και τα μηνύματα, σίγουρα δεν είναι κακή επιλογή. Αν όμως παραμένετε πιστοί στις παραδοσιακές αξίες, τότε για τις κάρτες σας χρησιμοποιήστε την φαντασία σας και υλικά που υπάρχουν στο σπίτι. 

5.Πλησιάζοντας προς την ημέρα των Χριστουγέννων, για τα ψώνια σας, κάντε την αρχή και μειώστε την πλαστική σακούλα. Εξηγήσεις δεν χρειάζονται.

6.Φτάνοντας στο φαγητό, οκ, δεν θα σας προτείνουμε να γίνεται vegetarian καθώς πρόκειται για κάτι που σαφώς είναι υπέροχο για τον πλανήτη και όχι μόνο, ωστόσο δεν πρόκειται για μια απόφαση της στιγμής. Αυτό που πρέπει όμως να κάνουμε είναι το να αναλογιστούμε τις μερίδες που περισεύουν και καταλήγουν στους κάδους απορριμάτων. Για να αποφύγουμε λοιπόν άσκοπες αγορές και περισσεύματα, καλό είναι πριν αγοράσουμε το οτιδήποτε να τσεκάρουμε πάντα το stock του σπιτιού. Αυτό είναι βοηθητικό, όχι μόνο για τα Χριστούγεννα, αλλά για κάθε φορά που χρειάζονται ψώνια. Την ίδια στιγμή, πρέπει πριν από τις αγορές μας, να κάνουμε μια λίστα ώστε να αποφεύγουμε την αγορά περιττών ή παραπάνω υλικών. 

7.Το τραπέζι μας, δεν περιλαμβάνει μόνο ορεκτικά και κυρίως πιάτα, αλλά και γλυκά. Τα κουτιά για μελομακάρονα και κουραμπιέδες σίγουρα είναι πολλά. Επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη κατά την αγορά τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο όταν τα αγοράζουμε για εμάς, όσο και όταν τα κάνουμε δώρα, χαρίζοντας και το σκεύος! 

8.Όσο αφορά τώρα το τραπέζι για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων, αν ο "κλήρος" έπεσε σε εσάς, τότε αντί για χαρτοπετσέτες, χρησιμοποιήστε υφασμάτινες πετσέτες. Εννοείται πως θα πρέπει να πείτε όχι στα καλαμάκια και σε οτιδήποτε άλλο πλαστικό και μη ανακυκλώσιμο.

Συμπερασματικά, τα Χριστούγεννα είναι η ευκαιρία μας να δείξουμε λίγη συμπόνια στο περιβάλλον μας και να μειώσουμε τη μεγάλη ζημιά που έχουμε προκαλέσει. Τα πιο πάνω, είναι μονάχα 8 tips και σίγουρα δεν είναι τα μοναδικά. Είμαστε βέβαιοι πως με λίγοι σκέψη, εσείς θα βρείτε πολλά παραπάνω. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τα εφορμόσετε και το 2020 να βρει όλους μας πιο συνειδητοποιημένους από ποτέ.

Photo credits: Unsplash

 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση