ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Εικόνες-Σοκ από τον Ακάμα: Κουφάρια αγελάδων στη θάλασσα

Στον κόλπο του Blue Lagoon, ξεβράστηκε τον Απρίλιο μια νεκρή αγελάδα. Λόγω του ότι δεν κατέστη δυνατή η μεταφορά της από το σημείο όπου εντοπίστηκε, το κοινοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει στην επιτόπια καύση της. Ακολούθησαν άλλα τρία περιστατικά ανοικτά του ακρωτηρίου Αρναούτη εξηγεί ο κοινοτάρχης Νέου Χωριού Ανδρέας Χριστοδούλου ο οποίο βρέθηκε αντιμέτωπος με το αποκρουστικό θέαμα. Σε όλες τις περιπτώσεις, εξηγεί, ενημερώθηκαν και κινητοποιληθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως Τμήμα Αλιείας, Λιμενική αστυνομία, Υγειονομείο και επαρχιακή διοίκηση.

Ο κ. Χριστοδούλου αναφέρει ότι το πιο πιθανό οι αγελάδες να προέρχονται από εμπορικά πλοία τα οποία μεταφέρουν ζώα από την Ευρώπη προς τις Αραβικές χώρες. Λύσεις για την πρόληψη τέτοιων περιστατικών δεν έχουν εξευρεθεί μέχρι στιγμής. Το δεδομένο είναι ότι πρόκειται για υπόθεση που δημιουργεί μεγάλη αντίφαση με τα κρυστάλινα νερά της χερσονήσου του Ακάμα, μιας από τις πιο όμορφες και σπάνιες παραλίες της Κύπρου.

Τόνοι τα σκουπίδα

Οι θλιβερές εικόνες που διαταράσσουν την ομορφιά του φυσικού τοπίου δεν έρχονται μόνο δια θαλάσσης. Η ασυνειδησία μερίδας επισκεπτών και κατασκηνωτών στην περιοχή του Ακάμα μεταφράζεται σε σωρούς σκυβάλων κατά μήκος της παραλίας από την Fontana Amorosa μέχρι τον Κάμπο του Σουλιού. Τόνοι τα σκύβαλλα τα οποία συγκεντρώνονται δύο φορές την εβδομάδα από μέλη του κοινοτικού συμβουλίου Νέου Χωριού. Καρέκλες πεταμένες, φουκούδες, σακούλια με σκουπίδια, αυτοσχέδιες τουαλέτες, μέχρι και νιπτήρες βρίσκουν παρατημένους σε περιοχές οι οποίες κατά τα άλλα είναι ανεκτίμητης περιβαλλοντικής αξίας. Εικόνες οπτικής και όχι μόνο ρύπανσης, οι οποίες μετατρέπουν κάθε φορά τον εθνικό μας πλούτο σε σκουπιδότοπο.

«Η ανηφόρα ξεκινά λίγο μετά το Πάσχα και συνεχίζεται μέχρι και τον Οκτώβριο» δηλώνει στην «Κ» ο κοινοτάρχης του Νέου Χωριού, περιγράφοντας αγανακτισμένος και απογοητευμένος την έλλειψη συνείδησης και πολιτισμού που χαρακτηρίζει σε τέτοιες περιπτώσεις μερίδα επισκεπτών της περιοχής. Εξηγεί ότι η κοινότητα από την πλευρά της, με τον λιγοστό αριθμό των υπαλλήλων που διαθέτει, προχωρεί δύο φορές την εβδομάδα στον καθαρισμό της ακρογραμμής μήκους 10 χιλιομέτρων. Πρόσφατα μάλιστα για κάλυψη των αναγκών έχουν προσληφθεί άλλοι δύο έκτακτοι υπάλληλοι ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις.

Την ίδια ώρα η κοινότητα έχει προχωρήσει στην τοποθέτηση καλάθων για απόρριψη των σκυβάλλων, αξίας 200 ευρώ ο καθένας. Ωστόσο προφανώς όσοι αφήνουν εκτεθειμένα τα σκουπίδια τους, δεν προτιμούν να τους χρησιμοποιήσουν. Ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που γίνονται κλοπές των κάδων, ή ακόμα και βανδαλισμοί, κατά τρόπο ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

«Μέχρι και πινακίδες έβαλα πάνω για να καταγράφεται ότι εδώ είναι ο χώρος που μπαίνουν τα σκύβαλα. Βάζω πινακίδες ότι απαγορεύεται το μπάνιο σκύλων, τις βγάζουν τις πετάνε. Μα όλα αυτά έχουν κάποια έξοδα, στοιχίζουν» σημειώνει ο κ. Χριστοδούλου.

Πηγή του προβλήματος φαίνεται να είναι η ανεξέλεγκτη κατασκήνωση στην περιοχή, και η απουσία χώρων υγιεινής. Κάτι το οποίο αναμένεται ότι θα ρυθμίσει με την εφαρμογή του το εθνικό σχέδιο για το πάρκο του Ακάμα, το οποίο κατατίθεται τον Σεπτέμβριο ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΠΗΓΗ: Η Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X