ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: midi φόρεμα με βολάν και sneakers
 

Ελλάδα: Μάσκες παντού και για όλους στα πανεπιστήμια

Πώς διαμορφώνεται το πλαίσιο για τις μάσκες σε σχολεία και πανεπιστήμια

Υποχρεωτική σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, θα είναι η μάσκα στα ΑΕΙ, τόσο για τους φοιτητές, όσο και για τους καθηγητές, όπως προβλέπει νέα ΚΥΑ που εξεδόθη την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται σε σχετική ενημέρωση, στη νέα ΚΥΑ αναφέρεται ως υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας τόσο για τους φοιτητές, όσο και για το διδακτικό και λοιπό προσωπικό καθ΄ όλη τη διάρκεια της εξέτασης και για όλες τις μορφές των διά ζώσης εξετάσεων (γραπτές και προφορικές).

Επίσης η μάσκα είναι υποχρεωτική και στους ανοικτούς και κλειστούς κοινόχρηστους χώρους των Α.Ε.Ι. καθώς και στους κοινόχρηστους χώρους των εστιών.

Τέλος, όπως τονίζεται, υπάρχει επισήμανση και αναφορά στις οδηγίες για το ζήτημα του αερισμού των αιθουσών και των αμφιθεάτρων διεξαγωγής των εξετάσεων.

Πώς όμως διαμορφώνεται το πλαίσιο για τις μάσκες σε σχολεία και πανεπιστήμια

Τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη χρήση μάσκας και των εν γένει υγειονομικών μέτρων σε σχολεία και πανεπιστήμια, ενόψει της επανέναρξης της ακαδημαϊκής χρονιάς, παραθέτουν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης, ενόψει των επίσημων ανακοινώσεων που έχουν προαναγγελθεί για την ερχόμενη Δευτέρα.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε χθες ότι, όσον αφορά τα σχολεία, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για τους μαθητές όλων των βαθμίδων, από το νηπιαγωγείο έως και το λύκειο.

Σε νέα της παρέμβαση σήμερα, Παρασκευή, διευκρίνισε ότι το μέτρο θα αφορά τους εσωτερικούς χώρους.

«Η χρήση της μάσκας θα είναι στους εσωτερικούς χώρους. Στους εξωτερικούς θα είναι μόνο αν υπάρχει συνωστισμός. Στη γυμναστική ή στα διαλείμματα κ.ο.κ. δεν θα χρειάζεται τα παιδιά, οποιασδήποτε ηλικίας να φοράνε μάσκα», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Η υπουργός ανέφερε ότι μάσκα θα φορούν εκπαιδευτικοί και μαθητές, ότι θα γίνονται διαφορετικά διαλείμματα ανά τάξη, ότι θα γίνεται καθαρισμός των σχολείων κατά τη λειτουργία τους και μετά το πέρας των μαθημάτων και ότι θα υπάρχουν, με ευθύνη των δήμων, αντισηπτικά σε όλα τα σχολεία.

«Σχέδιο για δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για σχέδιο που έχει ήδη προετοιμαστεί και αφορά την κάλυψη, μέσω της αυτοδιοίκησης, με μάσκες όλων των μαθητών της χώρας, σημειώνοντας πως αυτό θα γίνει για όσο διάστημα χρειαστεί.

Λίγο αργότερα, με ανάρτησή του στο twitter, ανέφερε ότι με ειδική έκτακτη επιχορήγηση του υπουργείου Εσωτερικών, ύψους 5,2 εκατομμυρίων ευρώ προς όλους τους δήμους όλης της χώρας, «εφοδιάζουμε όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς του δημοσίου με μάσκες».

Μάσκες παντού και για όλους στα ΑΕΙ

Οσον αφορά τα πανεπιστήμια, η ΚΥΑ που εξεδόθη την Παρασκευή προβλέπει υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας τόσο για τους φοιτητές, όσο και για το διδακτικό και λοιπό προσωπικό καθ΄ όλη τη διάρκεια της εξέτασης και για όλες τις μορφές των διά ζώσης εξετάσεων (γραπτές και προφορικές).

Επίσης η μάσκα είναι υποχρεωτική και στους ανοικτούς και κλειστούς κοινόχρηστους χώρους των Α.Ε.Ι. καθώς και στους κοινόχρηστους χώρους των εστιών, ενώ, όπως τονίζεται, υπάρχει επισήμανση και αναφορά στις οδηγίες για το ζήτημα του αερισμού των αιθουσών και των αμφιθεάτρων διεξαγωγής των εξετάσεων.

Παρέμβαση των αρχών

Την ίδια ώρα, ερευνα για τους διαχειριστές ομάδων στο Facebook που καλούν γονείς και μαθητές να πουν «όχι» στη χρήση προστατευτικής μάσκας στο σχολείο, διεξάγει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Αφορμή για τον σχηματισμό δικογραφίας υπήρξαν χθεσινά δημοσιεύματα και καταγγελίες πολιτών στην αστυνομία.

Τα στελέχη της υπηρεσίας πρόκειται να καταθέσουν αίτημα άρσης απορρήτου στην εταιρεία Facebook για να εξακριβώσουν την ταυτότητα των διαχειριστών. Το υλικό που θα συγκεντρώσουν μαζί με κάποιες χαρακτηριστικές αναρτήσεις στους «τοίχους» των εν λόγω ομάδων, θα υποβληθούν στον εισαγγελέα, ο οποίος θα τα αξιολογήσει ποινικά.

Πηγή: Η Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση