ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Εμβολιασμένοι οι άνω των 60 μέχρι το τέλος Μαρτίου

Η αποκλιμάκωση τοποθετείται χρονικά κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, καθώς αναμένεται πλέον αυξημένη προστασία του πληθυσμού

Με γρηγορότερους ρυθμούς αναμένεται ότι θα προχωρήσουν οι εμβολιασμοί το αμέσως επόμενο διάστημα στην Κύπρο, δεδομένου του ότι οι Pfizer/BioNTech θα αυξήσουν την παραγωγή τους και την αποστολή των δόσεών τους στα κράτη μέλη, ενώ στο παιχνίδι μπαίνει, μετά από πολλές περιπέτειες και το εμβόλιο της AstraZeneca. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Υγείας, μέχρι τον Μάρτιο θα εμβολιαστούν όλοι πολίτες των ηλικιών 60-74, δηλαδή περίπου 130.000 άτομα, ενώ μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη ακόμα 27.000 ατόμων, δηλαδή όσων εμπίπτουν στην ηλικιακή ομάδα των 75-80 ετών. Η επαλήθευση των σεναρίων αυτών, βεβαίως, θα εξαρτηθεί από την κατάληξη του σίριαλ, σχετικά με το παρασκήνιο και τις διεργασίες που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μεταξύ Κομισιόν και φαρμακευτικών εταιρειών.

Χωρίς περιορισμούς

Το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν εισήγησης από την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, αποφάσισε ότι δεν θα θέσει ηλικιακούς περιορισμούς όσον αφορά στην χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα άνω των 65 ετών. Με αυτό τον τρόπο, η Κύπρος συμπορεύεται με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, την ώρα που άλλες χώρες, μαζί και η Ελλάδα, αποφάσισαν ότι δεν θα το χορηγήσουν στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα, εξαιτίας των ελλιπών στοιχείων.

Ο EMA επισημαίνει ότι οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες σε αυτές τις μελέτες ήταν μεταξύ 18 και 55 ετών, γι’ αυτό και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τα άτομα άνω των 55 ετών. Ωστόσο, αναμένεται το εμβόλιο να παρέχει προστασία, δεδομένου ότι παρατηρείται ανοσοαπόκριση σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα και βασίζεται στην εμπειρία με άλλα εμβόλια. Μάλιστα, ο Οργανισμός εξηγεί ότι υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά και με την ασφάλεια του εμβολίου σταάτομα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, γι’ αυτό οι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Παράλληλα, σημειώνουν αρμόδιες πηγές στην «Κ», την στιγμή που βρισκόμαστε σε συνθήκες πανδημίας, η ανάγκη για εμβολιασμό είναι μεγάλη και τα εμβόλια είναι λίγα, δεν υπάρχουν τα περιθώρια επιλογής. Η κάλυψη περισσότερων ατόμων με εμβόλιο δυνητικά λιγότερης αποτελεσματικότητας είναι αποδεδειγμένα καλύτερος από μια πληρέστερη κάλυψη μόνο λίγων.

Αυξάνονται οι δόσεις

Εντός Φεβρουαρίου η Κύπρος αναμένεται ότι θα λάβει περίπου 90 – 100 χιλιάδες δόσεις εμβολίων, από τις Pfizer/BioNTech, την Moderna και την AstraZeneca. Τη Δευτέρα αναμένεται η επόμενη παράδοση δόσεων εμβολίων των Pfizer/BioNTech που υπολογίζεται γύρω στις 6 χιλιάδες, ανά εβδομάδα. Επίσης, θα λάβουμε ακόμα 2400 δόσεις από την Moderna, η οποία θα παραδίδει ανά δύο εβδομάδες. Η AstraZeneca αναμένεται ότι θα στείλει την πρώτη παρτίδα στην Κύπρο τη Δευτέρα σε 7200 δόσεις, ενώ συνολικά για τον μήνα Φεβρουάριο η χώρα μας θα παραλάβει 69.674 δόσεις από τη βρετανική εταιρεία.

Σε σχέση με την AstraZeneca, η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδου, είπε στην «Κ» ότι οι διαπραγματεύσεις και οι επαφές συνεχίζονται και πως η εταιρεία έχει ενημερώσει πως θα παραδώσει τελικά 40 εκατ. δόσεις κατά το πρώτο τρίμηνο, δηλαδή 9 εκατ. περισσότερα από τις 31 εκατ. δόσεις που είχε ανακοινώσει πως θα μπορεί να παρέχει πριν από δύο εβδομάδες. Υπενθυμίζεται πως η αρχική δέσμευση της εταιρίας για το πρώτο τρίμηνο αφορούσε 100 εκατ. δόσεις.

Συνεργασία εταιρειών

Η κα Κυριακίδου, ανέφερε στην «Κ» ότι η γαλλική Sanofi έχει κληθεί να συνδράμει στην παραγωγή εμβολίων της Pfizer, παραχωρώντας πρόσβαση στα δικά της εργοστάσια, από τη στιγμή που το δικό της εμβόλιο θα είναι έτοιμο στα τέλη του έτους. Μάλιστα, ανάλογες ενέργειες γίνονται και από την Κομισιόν, ωστόσο υπογράμμισε ότι τα βήματα πρέπει να γίνουν με προσοχή, καθώς καθώς θα πρέπει να εξεταστεί και κατά πόσο τα εμβόλια που παράγονται καλύπτουν τις μεταλλάξεις του ιού.

Εμβολιασμοί για αποκλιμάκωση

Η επιτάχυνση που αναμένεται στους εμβολιασμούς το επόμενο διάστημα, θα καθορίσει το πλάνο αποκλιμάκωσης της κυβέρνησης. Πηγές από το Υπουργείο Υγείας αναφέρουν ότι εκτιμάται ότι είναι εφικτός ο στόχος της κάλυψης των άνω των 75 ετών μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου. Ακολούθως, περί τα τέλη Μαρτίου εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί εμβολιαστική κάλυψη του 30% του πληθυσμού. Με αυτά τα δεδομένα, η πίεση στις ΜΕΘ θα είναι ελάχιστη, έτσι θα είναι εφικτή η επαναλειτουργία των χώρων εστίασης. Προστατευμένοι σε μεγάλο βαθμό κατά του κορωνοϊού θα είμαστε τον Απρίλιο, μήνας κατά τον οποίο αναμένεται να εμβολιαστούν και όλοι όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

*Με πληροφορίες από τα ρεπορτάζ των Γιάννου Λύτρα και Γιώργου Κακούρη στην έντυπη έκδοση της Κυριακής

Πηγή: Η Καθημερινή

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X