ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Άρχισαν οι παραδόσεις στην Ευρώπη

H Ε.Ε. αναμένει συνολικά 55 εκατομμύρια δόσεις ώς τα τέλη Ιουνίου

newsroom must

Οι πρώτες δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson παραδόθηκαν χθες στην Ε.Ε. Το Βέλγιο παρέλαβε 36.000 δόσεις και η Ολλανδία 79.200 δόσεις, ενώ η Γερμανία σήμερα θα παραλάβει 232.800 δόσεις. Το αργότερο την Τετάρτη αν όχι την Τρίτη θα παραδοθούν 184.000 δόσεις στην Ιταλία και 300.000 στην Ισπανία. Αύριο η Πολωνία θα παραλάβει 120.000 δόσεις, η Δανία 38.400 και η Εσθονία 2.400 – την ίδια μέρα που θα καταφθάσουν και οι πρώτες 33.600 ελληνικές δόσεις.

H Ε.Ε. αναμένει συνολικά 55 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου ώς τα τέλη Ιουνίου και 200 εκατομμύρια δόσεις ώς το τέλος της χρονιάς. Η Ελλάδα θα λάβει 1,3 εκατ. από τις δόσεις του β΄ τριμήνου – 960.000 εκ των οποίων αναμένονται τον Ιούνιο.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson εγκρίθηκε στις 11 Μαρτίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ). Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πρώτες δόσεις (3,9 εκατομμύρια) παραδόθηκαν στις αρχές Μαρτίου. Οι συγκεκριμένες είχαν παρασκευαστεί στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Ολλανδία. Συνολικά μέχρι χθες η Johnson & Johnson είχε παραδώσει 16,1 εκατομμύρια δόσεις στην αμερικανική αγορά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπενθυμίζεται, δεν εξάγουν εμβόλια στην Ε.Ε. ή οπουδήποτε αλλού.

Την Παρασκευή, ο EMA ανακοίνωσε ότι θα διερευνήσει την πιθανή σύνδεση τεσσάρων περιστατικών σπάνιων θρομβώσεων σε εμβολιασμένους με το συγκεκριμένο εμβόλιο, που χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία με αυτό της AstraZeneca. Τρία από τα περιστατικά έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του εμβολιασμού του πληθυσμού στις ΗΠΑ, ενώ το ένα προέκυψε στις κλινικές δοκιμές (δεν έχει γνωστοποιηθεί σε ποια χώρα). Ενα από τα τέσσερα περιστατικά ήταν θανατηφόρο.

Με την εκστρατεία εμβολιασμού ανά την Ε.Ε. να ανεβάζει στροφές από τις αρχές του μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) το ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού που έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση ανέρχεται πλέον στο 16,5% (ένας στους έξι), ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι το 6,8% των ενήλικων Ευρωπαίων. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ελλάδα είναι 14,8% και 7,8%. Σύμφωνα με το Bloomberg Vaccine Tracker, κατά τις προηγούμενες επτά ημέρες ο μέσος όρος ημερήσιων εμβολιασμών ανά την Ε.Ε. ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 2 εκατομμύρια δόσεις.

Πηγή: kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X