ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Επεκτείνει το «χαρτοφυλάκιο εμβολίων» η Ε.Ε.

Σε φάση μαζικής δοκιμής προχωράει και το δυνητικό εμβόλιο της Ρωσίας

Την ολοκλήρωση της συμφωνίας της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε σε επίσημη ανακοίνωσή της η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, η οποία αφορά την προμήθεια έως 400 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου AZD1222 ενάντια στη νόσο COVID-19. «Η νέα συμφωνία θα παράσχει σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τη δυνατότητα πρόσβασης στο εμβόλιο σε ισότιμη βάση χωρίς κέρδος κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε η εταιρεία στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε, αναφερόμενη στη λεγόμενη «Ευρωπαϊκή συμμαχία για εμβόλια χωρίς αποκλεισμούς» με επικεφαλής τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία. Στην ανακοίνωσή της, η εταιρεία αναφέρει πως τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της δοκιμής του εμβολίου της Οξφόρδης «έδειξαν ότι το AZD1222 ήταν ανεκτό και παρήγαγε ισχυρές ανοσολογικές αποκρίσεις ενάντια στον ιό SARS-CoV-2 σε όλους τους συμμετέχοντες που αξιολογήθηκαν», προτού συμπληρώσει πως η κλινική ανάπτυξη του εμβολίου προχωρά σε παγκόσμιο επίπεδο με συνεχιζόμενες δοκιμές τελικού σταδίου.

Παράλληλα, χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac δήλωσαν από κοινού πως βρίσκονται σε προχωρημένες συνομιλίες για την προμήθεια έως και 225 εκατομμυρίων δόσεων ενός δυνητικού εμβολίου COVID-19 στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με την Johnson & Johnson καθώς και τη Sanofi για τα υπό ανάπτυξη εμβόλια.

Από την άλλη, σε φάση μαζικής δοκιμής προχωράει και το δυνητικό εμβόλιο της Ρωσίας προτού λάβει έγκριση από την εγχώρια νομοθεσία, η οποία θα περιλαμβάνει περισσότερους από 40.000 ανθρώπους σύμφωνα με ανακοίνωση του πρακτορείου ειδήσεων TASS. Το εμβόλιο, το οποίο ονομάστηκε «Sputnik V» ως φόρος τιμής στον δορυφόρο της Σοβιετικής Ενωσης, χαρακτηρίστηκε ασφαλές και αποτελεσματικό από τις ρωσικές αρχές, έπειτα από μόλις δύο μήνες δοκιμών σε ανθρώπους μικρής κλίμακας, τα αποτελέσματα των οποίων δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Από την πλευρά του το Μεξικό, το οποίο μετράει πλέον πάνω από 500.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανέφερε πως θέλει να συμμετάσχει στην τρίτη φάση της δοκιμής του ρωσικού εμβολίου, στο πλαίσιο των εντατικών προσπαθειών της χώρας να εξασφαλίσει μια έγκαιρη προμήθεια για τον έλεγχο της πανδημίας.

Η Τουρκία, από την άλλη, διατηρεί ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, συζητώντας το ενδεχόμενο κλινικών δοκιμών τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Κίνα και τη Γερμανία. Τέλος, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, ανέφερε πως οι Αρχές της χώρας αναμένεται να καταστήσουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, επιτρέποντας εξαιρέσεις μόνο για ιατρικούς λόγους. Επικρίνοντας τους αντιεμβολιαστές, ο Μόρισον υπογράμμισε ότι το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο για να επιτραπεί στην ασθένεια να συνεχίσει να εξαπλώνεται ελεύθερα.

Πηγή: Η Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X