ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Επίθεση με βιτριόλι: «Μπορούσε να πεθάνει, μια κουταλιά αρκεί»

Η συγκλονιστική κατάθεση της πλαστικής χειρουργού που ανέλαβε την Ιωάννα

H πλαστική χειρουργός και διευθύντρια της σχετικής μονάδας στο Θριάσιο Νοσοκομείο, Μαρία Καλοφώνου που είχε αναλάβει την Ιωάννα Παλιοσπύρου από την δεύτερη ημέρα μετά την επίθεση με βιτριόλι κλήθηκε ως μάρτυρας στο δικαστήριο και μέσα από την περιγραφή των γεγονότων που έκανε, γι' άλλη μια φορά συγκλονιστήκαμε.

Μεταξύ άλλων, η μάρτυρας τόνισε πως κατά την άποψή της, η βοήθεια που έλαβε η Ιωάννα από την φαρμακοποιό ήταν «σωτηρία». «Απορώ πώς βρήκε τη δύναμη από τον πόνο εκείνης της στιγμής να φτάσει μέχρι το φαρμακείο. Απορώ πώς δεν λιποθύμησε από το πόνο. Αν είχε λιποθυμήσει από τον πόνο της στιγμή της επίθεσης και είχε πέσει μέσα στο υγρό, ποιος ξέρει τι θα συνέβαινε» τόνισε η ίδια.

«Όταν το βιτριόλι πέφτει, εκλύει θερμότητα και ατμούς. Ξέρουμε ότι το βιτριόλι ήρθε σε επαφή με αεροφόρες οδούς, αφού έχει καεί στη μύτη. Αν είχε πάρει μια μεγάλη ανάσα, θα υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή της. Επίσης εάν το υγρό συνέχιζε να λειτουργεί και δεν είχε φτάσει στο φαρμακείο να πλυθεί, θα είχε προχωρήσει στον τράχηλο, από τον οποίο περνούν πολλά αγγεία τα οποία αν διαβρωθούν μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο».

Κατά τις πρώτες επεμβάσεις που έκαναν στην Ιωάννα, η γιατρός παραδέχτηκε πως τα πράγματα ήταν δύσκολα και αβέβαια. «Όταν βάλαμε την Ιωάννα στο χειρουργείο, δεν ξέραμε πού έχει φτάσει. Το οξύ προχωράει βαθιά, θα μπορούσε να είχε κάψει μυς ή οστά. Στον τράχηλο θα μπορούσε να είχε πάει σε βαθύτερα στρώματα. Όταν την έβαλα χειρουργείο, ζήτησα να υπάρχει αγγειοχειρουργός γιατί φοβήθηκα ότι μπορεί να έχει αγγίξει αγγεία και να μη μπορώ να σταματήσω την αιμορραγία.»

«Θα μπορούσε να χάσει τη ζωή της, μιλάμε και για απώλεια ζωής» είπε η κ. Καλοφώνου επισημαίνοντας πως η θανατηφόρα δόση στο βιτριόλι είναι τα 10ml, «δηλαδή μια κουταλιά του γλυκού αρκεί για να σκοτώσει αν το καταπιεί κάποιος. Θα κατέβαινε στον οισοφάγο».
Αναφερόμενη στην ποσότητα του καυστικού υγρού που χρησιμοποιήθηκε από την δράστρια και μετά από σχετική ερώτηση, η γιατρός δήλωσε: «Ένα υγρό που φτάνει σε ένα άνθρωπο και παίξει το τριχωτό της κεφαλής, τον θώρακα, μεγάλος μέρος του σώματος και τελικά όπως μάθαμε και το πάτωμα, μιλάμε για μεγάλο όγκο. Σκεφτείτε πόσο νερό θα χρειαζόταν να σας έριχνε κάποιος για να καλύψει τέτοια επιφάνεια».

Περιγράφοντας την έκταση των εγκαυμάτων στο σώμα της Ιωάννας, η γιατρός είπε: «Παρέλαβα την Ιωαννα Παλιοσπύρου την δεύτερη ημέρα μετά την επίθεση. Τα εγκαύματα χρειάζονται δύο με τρία 24ωρα για να γίνει ανάνηψη για να μη συμβεί αυτό που λέμε ολιγαιμικό σοκ. Αυτό μπορεί να συμβεί σε τέτοιες περιπτώσεις και να επηρεάσει όλα τα όργανα. Αυτό προσπαθούσαμε να αποφύγουμε τις πρώτες ημέρες». «Βαθιά εγκαύματα ήταν και μπορούσαμε να το ξεχωρίσουμε από την πρώτη στιγμή. Ήταν ολικού πάχους και αυτό σημαίνει ότι έχει καεί όλο το δέρμα και δεν υπάρχει δυνατότητα αναγέννησης. Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα θα γίνει από γκρι, μαύρο και θα πρέπει να αφαιρεθεί» πρόσθεσε η ίδια.

Εστιάζοντας στην κατάσταση του ματιού της Ιωάννας, η γιατρός αναφέρθηκε στα 9 χειρουργεία που χρειάστηκαν. «Είχε δυο σηπτικά επεισόδια, δηλαδή μικρόβια στο αίμα. Το δεύτερο επεισόδιο στις αρχές Ιουλίου μάς τρόμαξε περισσότερο γιατί δεν υπήρχε αντιβιοτικό για να το αντιμετωπίσουμε».

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση