ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

NEWS

Οι ευρωπαϊκές οδηγίες που θα ισχύουν με την επανέναρξη των τακτικών δρομολογίων στις αερομεταφορές

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) παρουσίασαν τις κοινές τους οδηγίες οι οποίες θα ισχύουν με την επανεκκίνηση των τακτικών δρομολογίων στις αερομεταφορές.

Όπως τόνισε η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ, Αντίνα Βάλεαν, «η ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων, ήταν πάντα υψίστης σημασίας στην αεροπορία».

Οι κατευθυντήριες γραμμές, όπως επισημαίνεται στον οδηγό, έχουν ως πρωταρχικό σκοπό την ασφάλεια της υγείας των επιβατών, σε κάθε στάδιο του ταξιδιού τους, ακόμη και πριν αυτοί φτάσουν στο αεροδρόμιο.

Πριν από την άφιξη στο αεροδρόμιο

Σύμφωνα με το έγγραφο, ένας από τους βασικούς στόχους είναι η αποφυγή και η «αποθάρρυνση» συμπτωματικών ατόμων από την παρουσία τους στα αεροδρόμια.

Για το λόγο αυτό, η πρόσβαση πλέον στους αερολιμένες θα περιορίζεται στους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους επιβάτες, τα μέλη του πληρώματος των αεροπλάνων, το προσωπικό και σε ειδικές περιπτώσεις άτομα που συνοδεύουν ΑμεΑ, ανήλικα άτομα κλπ.

Όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να συμπληρώνουν ηλεκτρονικά ερωτηματολόγιο για την κατάσταση της υγείας τους 12 ώρες πριν από την αναχώρηση τους.

Σε περίπτωση υποψίας για την ύπαρξη κρούσματος ή την ασθένεια κάποιου επιβάτη με την νόσο COVID-19, η αεροπορική εταιρεία με την οποία ταξιδεύει το εν λόγω άτομο προτείνεται να προβάλλει ως εναλλακτικές, την δωρεάν εκ νέου κράτηση για μελλοντική ημερομηνία, ή επιστροφή των χρημάτων του.

Για τα παραπάνω θα χρειάζεται η παροχή ιατρικού εγγράφου το οποίο να καταδεικνύει την υποψία λοίμωξης με COVID-19, έως και 6 ώρες πριν από τη πτήση.

Οι μάσκες και οι κανόνες υγιεινής

Σε ότι αφορά τους κανόνες υγιεινής, η «αναπνευστική εθιμοτυπία» (χαρτοπετσέτα όταν φτερνιζόμαστε κλπ.) και η υγιεινή των χεριών είναι αναγκαίες, εν όσο θα βρισκόμαστε στο αεροδρόμιο.

Η χρήση ιατρικής προστατευτικής μάσκας προσώπου συνιστάται επίσης σε όλα τα άτομα εντός του αερολιμένα, αλλά και μέσα στο αεροπλάνο. Σημειώνεται ότι οι επιβάτες που δεν θα τηρούν τα μέτρα, θα απαγορεύεται να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Όπως υπογραμμίζεται στις κατευθυντήριες γραμμές, οι μάσκες προσώπου που θα πρέπει να φέρουν οι ταξιδιώτες επιβάλλεται να είναι «ιατρικού τύπου».

Αν και θα υπάρχουν σημεία πώλησης ιατρικών μασκών, όλοι οι ταξιδιώτες συνιστάται να έχουν μαζί τους ένα ικανοποιητικό αριθμό μασκών.

Για τα σημεία ελέγχου των αεροδρομίων, στην έκθεση αναφέρεται ότι η μάσκα θα πρέπει να αφαιρείται για ελάχιστο χρόνικό διάστημα, για λόγους ασφαλείας.

Τι αλλάζει στα αεροδρόμια

Αν και δύσκολο, ο EASA και το ECDC προτείνουν όπως η επαφή με οποιουδήποτε είδους επιφάνεια, τόσο στο αεροδρόμιο, όσο και εντός του αεροπλάνου, να είναι ελάχιστη.

Παράλληλα, οι αερολιμένες σε συνεργασία με τις εταιρείες θα «ενθαρρύνονται» πλέον να λαμβάνουν μέτρα διαμόρφωσης των χώρων τους, για να τηρείται η απαραίτητη απόσταση 1,5-2 μέτρων μεταξύ των ταξιδιωτών (όπου αυτή δύναται - κυρίως σε ουρές αναμονής).

Ακόμη, ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα γίνεται υπενθύμιση των μέτρων μέσω των μεγάφωνων των αεροδρομίων.

Τόσο ο EASA, όσο και το ECDC, αναγνωριζουν ότι κάθε αεροδρόμιο, αεροπορική εταιρεία αλλά και τα αεροσκάφη, είναι διαφορετικά, και για το λόγο αυτό χρειάζεται μια ρεαλιστική προσέγγιση κατά την τροποποίηση τους, ούτως ώστε να πληρούν όλα τα νέα πρότυπα ασφάλειας της υγείας.

Τι ισχύει για το προσωπικό των αεροδρομίων

Όλος ο εξοπλισμός ατομικής προστασίας για το προσωπικό θα πρέπει να παρέχεται από την διαχείριση του αεροδρομίου, τους υπεύθυνους των αεροπορικών εταιρειών αλλά και τους υπεύθυνους των υπηρεσιών.

Μέλη προσωπικού που έρχονται σε επαφή απευθείας με επιβάτες, πρέπει να φέρουν ιατρική μάσκα προσώπου και γάντια καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας τους. Με το τέλος αυτής, η στολή τους πρέπει να αλλάζεται και να πλένεται καθημερινά. Αν αυτό δεν είναι εφικτό λόγω της φύσης της εργασίας τους, τότε θα πρέπει να γίνεται η χρήση προστατευτικής στολής.

Τα άτομα στα σημεία ελέγχου ασφαλείας των αερολιμένων τα οποία εκτελούν σωματικούς ελέγχους, θα πρέπει να φορούν γάντια, ιατρική μάσκα προσώπου, αλλά και ασπίδες προσώπου ή άλλες κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις (π.χ. ειδικά γυαλιά). Ο λόγος όπως αναφέρουν οι κατευθυντήριες γραμμές είναι ο αυξημένος κίνδυνος εισπνοής σταγονιδίων που προκαλείται από την πολύ στενή επαφή τους με τους επιβάτες.

Τα μέλη του προσωπικού, που δεν έρχονται σε άμεση επαφή με επιβάτες και βρίσκονται πίσω από προστατευτικό κουβούκλιο, δεν χρειάζεται να φορούν τον εξοπλισμό τους συνέχεια.

Αν τα κουβούκλια έχουν ανοίγματα για το χειρισμό εγγράφων, οι επιβάτες θα πρέπει να διατηρούν κάποια απόσταση έως ότου τα έγγραφα τους ή και οι αποσκευές τους ελεγχθούν.

Κατά την πτήση και την άφιξη στον προορισμό

Όπως αναγράφεται στις κοινές οδηγίες των EASA και ECDC, κατά την διάρκεια του ταξιδιού θα ισχύει η συνεχής χρήση ιατρικής μάσκας προσώπου, ενώ οι επιβάτες θα ενθαρρύνονται να παραμένουν στις θέσεις τους για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ταυτόχρονα, θα μειωθούν οι επιλογές στα φαγώσιμα είδη, ενώ δεν θα υπάρχουν μη αναγκαία προϊόντα για αγορά στο αεροπλάνο (π.χ. αρώματα, ηλεκτρονικά κλπ). Οι εταιρείες προτρέπονται να έχουν διαθέσιμες ιατρικές μάσκες προσώπου για τους επιβάτες που θα τις χρειαστούν.

Τέλος, κατά την άφιξη τους στον τελικό προορισμό, οι επιβάτες θα πρέπει να ακολουθήσουν την απαραίτητη καθοδήγηση από τις υγειονομικές αρχές της χώρας-προορισμού τους.

Πηγή: Η Καθημερινή

SIMILAR

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ