ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: maxi jersey φόρεμα και μπαλαρίνες
 

Φέρτης: Ο κρεοπώλης που μαγεύτηκε από το θέατρο

Ο Γιάννης Φέρτης έφυγε από τη ζωή λίγες μόλις ημέρες πριν συμπληρώσει τα 86 του χρόνια.

Μαρία Καραμάνου

Η ελληνική θεατρική σκηνή θρηνεί την απώλεια ενός από τους πιο αξιοπρεπείς και εκλεκτούς της εκπροσώπους, του Γιάννη Φέρτη. Ο Φέρτης, που έφυγε από τη ζωή λίγο πριν συμπληρώσει τα 86 του χρόνια, ήταν ένας σπουδαίος θεατράνθρωπος με εξαιρετικό υποκριτικό ταλέντο και μια φωνή που μαγνήτιζε το κοινό.

Στη διάρκεια της έξι δεκαετιών καριέρας του, ο Φέρτης ανέδειξε μεγάλους ρόλους του διεθνούς ρεπερτορίου και του αρχαίου δράματος, αφήνοντας το δικό του σημάδι στην ερμηνεία τους. Παράλληλα, διατήρησε μια επιλεκτική αλλά ισχυρή παρουσία στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, επιβεβαιώνοντας την ερμηνευτική του δεινότητα.

Η ιδιαίτερη προσωπικότητα του Φέρτη, που συνδύαζε το ήθος, την αξιοπρέπεια και την εντιμότητα, τον καθιστούσε μια από τις πιο ευγενείς και χαμηλών τόνων φιγούρες στον εγχώριο θεατρικό κόσμο. Η κληρονομιά του Γιάννη Φέρτη παραμένει έντονη και η μνήμη του θα συνεχίσει να εμπνέει τις επόμενες γενιές καλλιτεχνών και θεατρόφιλων.

Photo By @spanishmovieposters On Instagram

Η πρώτη επαφή του Γιάννη Φέρτη με το θέατρο ήταν στα 14 του χρόνια, σε μια θεατρική παράσταση με την Άννα Συνοδινού και τον Ντίνο Ηλιόπουλο στο θέατρο Ακροπόλ. Αυτή η εμπειρία, στην οποία τον συνόδευσε ο μεγαλύτερος αδελφός του, έμελλε να καθορίσει τη μετέπειτα καριέρα του στον καλλιτεχνικό χώρο. Μαγεμένος από τη μαγεία του θεάτρου, ο νεαρός Γιάννης αποφάσισε ακαριαία ότι ήθελε να αφιερώσει τη ζωή του στην υποκριτική τέχνη.

Με ένα πρόγραμμα που θα ζάλιζε τον πιο απαιτητικό, ο Γιάννης εναλλάσσονταν ανάμεσα στη δουλειά στο κρεοπωλείο το πρωί και το σχολείο το απόγευμα. Παρ' όλα αυτά, κατάφερνε να βρίσκει χρόνο για να επισκέπτεται τους εξώστες του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης, παρακολουθώντας παραστάσεις που τον μύησαν στον κόσμο της υποκριτικής. Mια απόφαση που έμελλε να επιβεβαιώσει με σιγουριά στο μέλλον.

Ο Γιάννης Φέρτης, μετά την αποφασιστική είσοδό του στον κόσμο του θεάτρου, εξετάστηκε και έγινε δεκτός στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, έναν θεσμό που του παρείχε την ευκαιρία να σπουδάσει και να συνεργαστεί με ιερά τέρατα της υποκριτικής. Η φοίτησή του εκεί ήταν καθοριστική, καθώς μόλις τελείωσε τον πρώτο χρόνο των σπουδών του, έκανε το ντεμπούτο του στη σκηνή στο πλευρό της Μελίνας Μερκούρη στο έργο «Γλυκό πουλί της νιότης».

Photo By @vintagegreece On Instagram

Στην πορεία της καριέρας του, ο Φέρτης παίξει σε μια πληθώρα έργων σημαντικών, κυρίως ξένων, συγγραφέων, ενσαρκώνοντας ποικίλους χαρακτήρες και αναδεικνύοντας την έκταση του ταλέντου του. Ανάμεσα στα έργα που ανέβηκε συμπεριλαμβάνονται «Επικίνδυνη στροφή» του Τζον Πρίσλεϊ, «Η μικρή μας πόλη» του Θόρντον Ουάιλντερ, «Ο δικέφαλος αετός» του Ζαν Κοκτώ και «Η μάνα» του Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Η τελευταία του παράσταση ήταν το «Ένας αληθινός καουμπόι» της Μαρίλιας Σαμπέρ Τόρες, το οποίο ανέβηκε τον Οκτώβριο του 2019 στο θέατρο Μικρό Χορν. Σε αυτή την παράσταση, ο Φέρτης ενσάρκωσε με συγκλονιστικό τρόπο έναν ηλικιωμένο άνδρα που έπασχε από Αλτσχάιμερ, επιδεικνύοντας μέχρι τέλους το βάθος και την ευαισθησία της υποκριτικής του ικανότητας. 

Photo By @history.of.music.and.cinema On Instagram

Η ζωή του Γιάννη Φέρτη ήταν γεμάτη επιτυχίες και δοκιμασίες, καλλιτεχνικές υψηλές στιγμές αλλά και προσωπικές προκλήσεις. Μετά την τελευταία του επιτυχημένη θεατρική εμφάνιση, δυστυχώς, ήρθε αντιμέτωπος με σοβαρές προκλήσεις υγείας, αναγκάζοντας τον να αντιμετωπίσει τη φθορά του χρόνου και την ταλαιπωρία της αρρώστιας, τον μεγαλύτερο εφιάλτη του.

Στον κινηματογράφο, η συμμετοχή του στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Ηλέκτρα» το 1962, πλάι στην Ειρήνη Παπά, ήταν ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματά του, καθιστώντας αυτή την εμπειρία ως μία από τις κορυφαίες στην καριέρα του.

Photo By @_mousikes_diadromes On Instagram

Στον προσωπικό του βίο, ο Γιάννης Φέρτης έζησε πολλές σημαντικές σχέσεις. Ο πρώτος του γάμος ήταν με την Ξένια Καλογεροπούλου, μια σχέση που παρέμεινε φιλική ακόμα και μετά τον χωρισμό τους. Στη συνέχεια, ερωτεύτηκε την τραγουδίστρια Τάνια Τσανακλίδου, με την οποία πέρασε μια δεκαετία. Ο δεύτερος γάμος του με την Μιμή Ντενίση κράτησε από το 1981 έως το 1988. Ο τρίτος και τελευταίος του γάμος ήταν με την ηθοποιό Μαρίνα Ψάλτη, η οποία στάθηκε δίπλα του ως σταθερή και στοργική σύντροφος μέχρι την τελευταία του ανάσα, αποδεικνύοντας την αδιάλειπτη αγάπη και στήριξη που του πρόσφερε στα δύσκολα και στα εύκολα.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS