ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Φωτορεπορτάζ - Η μαγεία πέντε φραγμάτων της Κύπρου

Αναμφίβολα, φέτος, ένα μεγάλο μέρος των ρεπορτάζ σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, κατείχε η βροχόπτωση και η χιονόπτωση που συνέβαλαν τα μέγιστα στην πλήρωση των μεγάλων φραγμάτων της Κύπρου, ενώ σήμερα, Τρίτη 5 Μαρτίου 2019, άρχισε η υπερχείλιση του δεύτερου μεγαλύτερου, του Ασπρόκρεμμου. Την ίδια ώρα, μαγευτικές εικόνες συνθέτουν τα σκηνικά γύρω από τα φράγματα της Γερμασόγειας, του Κούρη, της Κλήρου και του Παλαιχωρίου.

Ο φωτογράφος μας, Ντέμης Σιρανίδης, επισκέφθηκε τα πιο πάνω φράγματα, έλαβε μερικές εντυπωσιακές φωτογραφίες κι εμείς τις μοιραζόμαστε μαζί σας. Οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί Κυριακή και Δευτέρα 3 και 4 Μαρτίου 2019, λίγο πριν από την υπερχείλιση του Ασπρόκρεμμου.

Φράγμα Κούρη

Το φράγμα του Κούρη είναι το μεγαλύτερο της Κύπρου, με χωρητικότητα 115 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Εκτείνεται από την κοινότητα της Άλασσας μέχρι αυτήν του Σουνίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το φράγμα καλύπτει έκταση 3,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων με λεκάνη απορροής 308 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1988, μετά από τέσσερα χρόνια εργασιών.

Στο φράγμα καταλήγουν τα νερά του ποταμού Κούρη, του ποταμού Κρυού, του Διαρίζου και του Λιμνάτη, ωστόσο μόνο δύο φορές υπερχείλισε: το 2004 και το 2012.

Φράγμα Ασπρόκρεμμου

Το Φράγμα της Αναρίτας ή διαφορετικά το φράγμα του Ασπρόκρεμμου βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της κοινότητας. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο Κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1980 πάνω στον ποταμό Ξεροπόταμο και έχει χωρητικότητα 52 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Αξίζει να αναφερθεί πως το φράγμα Ασπρόκρεμμος κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του Αρδευτικού Έργου της Πάφου που στόχο είχε την αξιοποίηση των υδατικών πόρων της Επαρχίας Πάφου αλλά και την ανάπτυξη της γεωργίας παρέχοντας νερό σ’ όλη την παραλιακή πεδιάδα από το Χάποταμι μέχρι και τον Άγιο Γεώργιο Πέγειας.

Το 2012 το Φράγμα του Ασπρόκρεμμου υπερχείλισε προκαλώντας τον ενθουσιασμό των κατοίκων της Αναρίτας αλλά και των γειτονικών χωριών που έσπευσαν να το δουν. Το θέαμα της υπερχείλισης του φράγματος χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «φαντασμαγορικό». Ήταν μάλιστα τόσο μεγάλη η ροή του φράγματος που ο επαρχιακός μηχανικός του Τμήματος Υδάτων συμβούλευε το κοινό που συνέρρεε για να δει αυτό το ξεχωριστό θέαμα να μην προσεγγίζει τις όχθες του φράγματος και τον ποταμό αλλά ούτε να ανεβαίνει στις διάφορες κατασκευές. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η προηγούμενη υπερχείλιση του φράγματος ήταν το 2004.

Φράγμα Γερμασόγειας

Το φράγμα της Γερμασόγειας κατασκευάστηκε το 1968 και είναι χωρητικότητας 13.500.000 κυβικών μέτρων νερού. Το φράγμα υπερχείλισε φέτος, το βράδυ της 20ής Ιανουαρίου 2019. Το γεγονός προκάλεσε το ενδιαφέρον πολιτών, που έσπευσαν στην περιοχή, μεταξύ αυτών ο Δήμαρχος και μέλη του δημοτικού συμβουλίου Γερμασόγειας.

Παρά το ότι λειτούργησε το 1968, το φράγμα υπερχείλισε, εκτός από την φετινή, άλλες τέσσερις μόνο χρονιές. Η τελευταία ήταν τον Φεβρουάριο του 2012.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα bigcyprus.com.cy, το φράγμα δέχεται νερό από τον Άμαθο ποταμό, είναι χωμάτινου τύπου, έχει ύψος 49 μέτρα, μήκος 294 μέτρα και έχει χωρητικότητα 13,6 κυβικά μέτρα νερού και συνορεύει με τα χωριά Φοινικάρια και Ακρούντα.

Φράγμα Κλήρου

Το φράγμα της Κλήρου βρίσκεται στην επαρχία Λευκωσίας και λειτούργησε το 2007. Είναι χωρητικότητας 215.000 κυβικών μέτρων νερού και έχει επιφάνεια λίμνης 180.000 τετραγωνικά μέτρα.

Κατατάσσεται στα μεγάλα φράγματα και σκοπός της δημιουργίας του είναι η άρδευση και ο εμπλουτισμός. Στο φράγμα της Κλήρου εκβάλλει ο ποταμός Σερράχης.

Φράγμα Παλαιχωρίου

Το φράγμα του Παλαιχωρίου -Καμπιού βρίσκεται στην επαρχία Λευκωσίας και λειτούργησε το 1973 και έχει χωρητικότητα 620.000 κυβικά μέτρα νερού.

ΠΗΓΗ: 24news

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X