ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Ποιες είναι οι γυναίκες που μπήκαν στη Βουλή

Γνωρίστε καλύτερα τις 8 εκλελεγμένες.

Μετά και την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας τα αποτελέσματα δείχνουν δυστυχώς μια μείωση στις εκλελεγχθήσες γυναίκες, όμως οι 8 επιλεγμένες από τον Κυπριακό Λαό, δείχνουν να έχουν μεγάλα αξιώματα και τεράστια βιογραφικά πράγμα που σημαίνει ότι είναι καθ ' όλα ισάξιες και έτοιμες να αναλάβουν αυτό τον ρόλο.

Να θυμίσουμε ότι, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα των βουλευτικών εκλογών του 2021 με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, ψήφισαν 366.608 από τους 557.836 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους ή ποσοστό 65,72%. Η αποχή ανήλθε στις 191.228 ψήφους ή στο 34,28% . Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 357.714 (97,57%), τα άκυρα 6.824 (1,86%) και τα λευκά 2.070 (0,56%). Ο Δημοκρατικός Συναγερμός εξασφάλισε ποσοστό 27,77% ή 99.332 ψήφους, το ΑΚΕΛ ποσοστό 22,34% ή 79.910 ψήφους, το ΔΗΚΟ ποσοστό 11,29% ή 40.392 ψήφους. Τέταρτο κόμμα το ΕΛΑΜ με ποσοστό 6,78% ή  24.255 ψήφους και ακολουθεί η ΕΔΕΚ με ποσοστό 6,72% ή 24.025 ψήφους, η Δημοκρατική Παράταξη με ποσοστό 6,10% ή 21.834 ψήφους, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με ποσοστό 4,41% ή 15.761 ψήφους.

Ποιές είναι όμως οι γυναίκες που κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια έδρα στη Βουλή:

Ορφανίδου Σάβια (ΔΗΣΥ)

Σπούδασε οικονομικά και πολιτικές επιστήμες σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Ενώ κατέχει και μεταπτυχιακό στην πολιτική οικονομία με ειδίκευση σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ίδιο πανεπιστήμιο. Το 2006 ξεκίνησε να εργάζεται ως οικονομικός λειτουργός στο Υπουργείο οικονομικών ενώ από το 2017 εργαζόταν στην  Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Είναι η δεύτερη συμμετοχή της σε βουλευτικές εκλογές (πρώτη το 2016), αν και δεν εκλέχτηκε δια της κάλπης, υπήρξε αντικαταστάτρια της Στέλλας Κυριακίδου από τον Δεκέμβρη του 2019, λόγω και του διορισμού της κ. Κυριακίδου ως  Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σούπερμαν Θεοδώρου Ρίτα (ΔΗΣΥ)

Με καταγωγή από την Κερύνεια, η κ. Σούπερμαν κατέχει πτυχίο στην Διοίκηση Επιχειρήσεων και μεταπτυχιακό στην Εγκληματολογία. Διετέλεσε  υπεύθυνη του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων  της Αστυνομίας για 15 χρόνια και αφυπηρέτησε με το βαθμό της Ανώτερης Υπαστυνόμου. Το 2016 βραβεύτηκε ως «ήρωας της χρονιάς» σε παγκόσμιο επίπεδο από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών. Εκλέγει ως μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης,  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διετέλεσε Πρόεδρος της Interpol.

Τσιρίδου Φωτεινή (ΔΗΣΥ)

Η κ. Τσιρίδου, είναι πτυχιούχος Νομικής από πανεπιστήμιο του Λονδίνου και κατέχει  τίτλο Barrister-at-Law από το Inns of Court School of Law, ως μέλος του Middle Temple της Αγγλίας και μεταπτυχιακό τίτλο Master of Lawsστο Ναυτικό Δίκαιο. Από το 2003 είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Λεμεσού και από τον Δεκέμβριο του 2018 ανέλαβε Αντιπρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, θέση την οποία κατέχει μέχρι και σήμερα. Ενώ ταυτόχρονα σήμερα είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής, θέση που κατέχει από το 2015.

Δημητρίου Αννίτα (ΔΗΣΥ)

Σπούδασε Κοινωνικές και Πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ενώ στην συνέχεια απέκτησε και μεταπτυχιακό τίτλο στις διεθνείς σχέσεις και ευρωπαϊκές σπουδές. Μετά και την εκλογή της στις βουλευτικές του 2011 διετέλεσε γραμματέας της Βουλής των Αντιπροσώπων και είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών & Γυναικών, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Χαραλαμπίδου Ειρήνη (ΑΚΕΛ)

Η κ. Χαραλαμπίδου είναι κάτοχος πτυχίου Ψυχολογίας από το πανεπιστήμιο Λευκωσίας και πτυχίου δημοσιογραφία στην Αθήνα. Είναι βουλευτής της περιφέρειας Λευκωσίας από το 2011 και μετά τις τελευταίες εκλογές ήταν Αναπληρώτρια πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών. Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας. Αρχηγός της αντιπροσωπίας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Νικολάου Μαρίνα (ΑΚΕΛ)

Η ίδια είναι απόφοιτος του  Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και παράλληλα παρακολουθεί μεταπτυχιακές σπουδές με θέμα «Επικοινωνία και ΜΜΕ σε Περιόδους Κρίσης». Είναι η πρώτη της φορά που διεκδικεί έδρανο στη Βουλή των αντιπροσώπων αλλά από το 2016 εργαζόταν στην πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστερά/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως Πολιτική Σύμβουλος. Ενώ ταυτόχρονα, παρακολουθεί και συντονίζει την Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας, την Αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου για την Παλαιστίνη και την Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

Ερωτοκρίτου Χριστιάνα  (ΔΗΚΟ)

Με σπουδές νομικής στο Ηνωμένο Βασίλειο και Barrister-at-Law στο Lincoln’s Inn στο Λονδίνο. Είναι μέλος της βουλευτικής εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας από τον Ιούνιο του 2016 και αποτέλεσε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού. Μέλος της Επιτροπής Επιλογής. Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Τήρηση του Κανονισμού της Βουλής και αναπληρωματικό μέλος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Πόθεν Έσχες. Αναπληρωματικό μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αρχηγός της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ατταλίδου Αλεξάνδρα (ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ)

 Η κ. Ατταλίδου, σπούδασε Επικοινωνία και Δημόσιες Σχέσεις, και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Ευρωπαϊκή Διοίκηση, ενώ κατέχει επίσης Δίπλωμα Τεχνικής Ανάλυσης των Χρηματαγορών, Δίπλωμα Τουριστικών Σπουδών και Δίπλωμα Ξεναγού. Επιπρόσθετα Είναι μέλος του Chartered Institute of Marketing (CIM UK), του Society of Technical Analysts (STA UK), του International Federation of Technical Analysts (IFTA), και διαπιστευμένο Μέλος (Advanced) της Κεφαλαιαγοράς Κύπρου. Από το 2008-2020 ήταν Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.

 Πηγές : http://www.parliament.cy/el/house-of-representatives, https://ekloges.akel.org.cy/%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%88%ce%ae%cf%86%ce%b9%ce%bf%ce%b9/, https://ekloges.disy.cy/ana_eparxia/ 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X