ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Γρίπη Α: Θάνατοι που συνδέονται με τον ιό και στην Κύπρο

Πανικός επικρατεί τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο, μετά και τον θάνατο του 1,5 ετών αγοριού, που κατέληξε στο Μακάρειο Νοσοκομείο στην Λευκωσία, με τις ενδείξεις να κάνουν λόγο για γρίπη Α. Τα περιστατικά ολοένα και αυξάνονται, ενώ έχουν καταγραφεί ακόμα τρεις θάνατοι που συνδέονται με την έξαρση του ιού. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, ωστόσο, προσπαθώντας να κατευνάσουν τον φόβο που κυριαρχεί στο κοινό, λέγοντας πως δεν πρόκειται για επιδημία.

Την περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου 2018 μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2019, έχουν καταγραφεί 25 σοβαρά περιστατικά σε όλη την Κύπρο με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Τα 10 από τα 25 σοβαρά περιστατικά νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας, ενώ 18 από τους 25 αυτούς ασθενείς είχαν προδιαθεσικούς παράγοντες κινδύνου όπως σακχαρώδη διαβήτη, άσθμα, χρόνια αναπνευστική ή αιματολογική νόσο. Οι ηλικίες των σοβαρών περιστατικών κυμαίνονται από 20 μηνών έως και 91 ετών με διάμεση ηλικία 59 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη γρίπη Α

Έξαρση αντί επιδημίας

Το 24News επικοινώνησε με την Υπεύθυνη Μονάδας Επιτήρησης Λοιμώξεων του Υπουργείου Υγείας, Μαρία Κολιού, η οποία εξήγησε τις διαφορές μεταξύ εποχιακής έξαρσης και επιδημίας. Η κ. Κολιού διευκρίνισε ότι η επιδημία συνεπάγεται αύξηση των κρουσμάτων, πέρα από τα αναμενόμενα. για τον τόπο και χρόνο. Έχουμε έξαρση των περιστατικών, μεν, πρόκειται για εποχιακή έξαρση, δε, επεσήμανε. Υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, ωστόσο δεν ξεφεύγουν από τα αναμενόμενα επίπεδα, υπογράμμισε.

Συγκριτικά με πέρσι...

Ηπιότερο ήταν το πρόβλημα την περσινή χρονιά, σύμφωνα με την κ. Κολιού, η οποία εξήγησε τον λόγο. Σύμφωνα με την ίδια, και πέρσι υπήρξε μια έξαρση των κρουσμάτων, ωστόσο ήταν καθυστερημένη, λόγω του ότι ο χειμώνας ήταν ηπιότερος. Φέτος, η έξαρση ήλθε νωρίτερα, από τον Δεκέμβριο - πέρσι ξεκίνησε στις αρχές Φεβρουαρίου - γι' αυτό κι έφτασε στην κορύφωσή της, την οποία διανύουμε αυτές τις μέρες. Το γεγονός αυτό οφείλεται στις κλιματολογικές συνθήκες που είχαμε φέτος. Είναι άγνωστο το πόσο θα διαρκέσει η φάση της κορύφωσης, διευκρίνισε, ωστόσο, μετά αναμένεται να υπάρξει ύφεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γρίπη Α': Τι είναι ο ιός, ποια τα συμπτώματα και πώς μεταδίδεται

Δεν τρομάζει ο αριθμός των θανάτων

Κάθε χρόνο έχουμε θανάτους από την γρίπη, εξήγησε η κ. Κολιού, όπως και φέτος, ωστόσο, ο αριθμός δεν ξεφεύγει από τα αναμενόμενα περιστατικά. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για τέσσερις θανάτους - ο πρώτος ήταν του 1,5 ετών αγοριού, ενώ υπήρξαν και άλλοι τρεις, με τα θύματα να αντιμετώπιζαν άλλα προβλήματα υγείας, τα οποία επιδεινώθηκαν εξαιτίας της γρίπης. Οι θάνατοι δεν επήλθαν από την γρίπη, αλλά συνδέονται με αυτήν.

Εκτός από την γρίπη, κι άλλες λοιμώξεις ταλαιπωρούν το κοινό, όπως λοιμώξεις του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού, εξήγησε η κ. Κολιού. Οι εν λόγω λοιμώξεις συνδέονται με τις κλιματολογικές συνθήκες, υπογράμμισε.

Άλλο ένα κοριτσάκι στην Εντατική

Εξάλλου, άλλο ένα κοριτσάκι 2,5 ετών, νοσηλεύεται από τις 27 Ιανουαρίου στην Εντατική Παίδων του Μακαρείου Νοσοκομείου, λόγω γρίπης Α. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ο ιός προκάλεσε επιπλοκές στο κεντρικό νευρικό του σύστημα και βλάβη στον εγκέφαλό του. Παρ' όλ' αυτά, η κατάσταση του παιδιού είναι σταθερή και δεν χρειάζεται η μηχανική υποστήριξη, ωστόσο παρακολουθείται το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στον εγκέφαλο.

Έτσι θα προστατευθείτε

Οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, λόγω έξαρσης της εποχιακής γρίπης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και στην Κύπρο, προτρέπει το κοινό και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (βρέφη, παιδιά, χρόνιοι πάσχοντες, εγκυμονούσες, κτλ) να λαμβάνουν τα ακόλουθα μέτρα πρόληψης:

- Φροντίζουμε για τον καλό αερισμό των χώρων όπου ζούμε.

- Όταν ένα άτομο βήχει ή φταρνίζεται χρησιμοποιεί χάρτινο μαντηλάκι το οποίο βάζει μπροστά στο πρόσωπο του και το οποίο αμέσως μετά πετάει στα σκουπίδια και πλένει τα χέρια του.

- Πλένουμε καλά και συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό και αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπο με ακάθαρτα χέρια.

- Αποφεύγουμε τη στενή επαφή (πρόσωπο με πρόσωπο) με άτομο που παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.

- Το παιδί ή μέλος του προσωπικού που παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού δεν πάει στο σχολείο μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων και ακολουθεί τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού του.

- Υγιεινή Διατροφή (φρούτα και λαχανικά) και άσκηση.

Σημειώνεται δε πως το εμβόλιο κατά της γρίπης παραμένει ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από την νόσο ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού και του Υπουργείου Υγείας.

Ιδιαίτερα, σε ό,τι αφορά στα παιδιά με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή γρίπη και συγκεκριμένα τα πάσχοντα με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, του καρδιαγγειακού συστήματος, των νεφρών, καθώς και ανοσοκατασταλμένα παιδιά, θα πρέπει να εμβολιάζονται ακόμα και τώρα είτε στον παιδίατρό τους, είτε, εφόσον πρόκειται για δικαιούχους, στα Κέντρα Μητρότητας και Παιδιού μετά από συνταγογράφηση από παιδίατρο.

ΠΗΓΗ: 24news

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X