ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Η επιδημιολογική τάση των 400 και άνω κρουσμάτων δεν αφήνει περιθώρια χαλάρωσης

Οι παράγοντες που θα καθορίσουν τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και τα σενάρια για εστίαση και εκπαίδευση.

Του Απόστολου Τομαρά

 

Η ημερήσια επιδημιολογική καταγραφή της Πέμπτης απλά ήλθε να επιβεβαιώσει την τάση των τελευταίων ημερών και κατ’ επέκταση να δώσει μια ξεκάθαρη κατεύθυνση στο Υπουργικό Συμβούλιο για τις αποφάσεις που αναμένεται να παρθούν στην έκτακτη συνεδρία του, την Παρασκευή το πρωί. Η κατάσταση μερικές ώρες πριν τις τελικές αποφάσεις παραμένει αναλλοίωτη και επιβαρυντική στη χαλάρωση των μέτρων που είχαν ανακοινωθεί για την 16η Μαρτίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που υπάρχουν, η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια να κινηθεί με χαλαρώσεις που έχουν αποφασισθεί, υπό τον φόβο επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης το επόμενο διάστημα. Έχοντας κατά νου την πασχαλινή περίοδο όπου γίνεται προσπάθεια να υπάρξουν χαλαρώσεις, το κυβερνητικό επιτελείο θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα κινηθεί στην κόψη του ξυραφιού, από τη μία να αποφύγει επανάληψη του περσινού Πάσχα, και από την άλλη να απορροφήσει τις έντονες πιέσεις, κυρίως από τον κλάδο της εστίασης στην περίπτωση που ο κλάδος δεν ανοίξει, όπως έχει αποφασισθεί. Στο πνεύμα αυτό, όπως έλεγαν στην «Κ» πηγές κοντά στην κυβέρνηση, σχεδιάζονται τα επόμενα βήματα που θα ανακοινωθούν από τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου, στις 11 η ώρα την Παρασκευή. Αυτό το οποίο φαίνεται να απορρίπτεται είναι η λήψη μέτρων σε τοπικό επίπεδο, πρακτική η οποία εφαρμόσθηκε και όπως εκτιμάται δεν απέδωσε να αναμενόμενα.

Τα σενάρια

Η προσοχή της κυβέρνησης, αναφορικά με το περιεχόμενο των αποφάσεων στρέφεται σε δυο κατευθύνσεις, προκειμένου να ανακοπεί η επιδημιολογική επιδείνωση και να μην θεωρηθεί ως ένα τρίτο κύμα της πανδημίας. Πρώτον στην εστίαση και δεύτερον στην εκπαίδευση, στο σύνολό της. Ωστόσο όπως λέγεται χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να κινηθεί και προς άλλες κατευθύνσεις εάν και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Όπως έγραψε και την Τετάρτη η ηλεκτρονική «Κ», η κυβέρνηση έχει ενώπιον της δυο σενάρια. Την δεκαπενθήμερη αναβολή εφαρμογής των χαλαρώσεων που έχουν αποφασισθεί, που εκ των πραγμάτων αποτελεί το «καλό» σενάριο, και τη λήψη στοχευμένων μέτρων σε τομείς όπως η εκπαίδευση. Τις τελευταίες ώρες έχει προστεθεί και ένα τρίτο σενάριο αυτό των χαλαρώσεων με το σταγονόμετρο, σενάριο το οποίο είναι υπό την αίρεση των επιδημιολόγων. Με το δεδομένα αυτά η κυβέρνηση αναμένεται να επικεντρωθεί σε δυο τομείς.

Εκπαίδευση

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμενόταν ότι θα επέστρεφε σε καθεστώς φυσικής παρουσίας και το υπόλοιπο κομμάτι της εκπαίδευσης, που παραμένει κλειστό. Υπό το φως των νέων δεδομένων φαίνεται να υπάρχει προβληματισμός για υλοποίηση των αποφάσεων. Εδώ υπάρχουν σενάρια από συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης, μέχρι τη λήψη νέων μέτρων που θα αφορούν το κομμάτι της εκπαίδευσης που έχει επιστρέψει στις τάξεις. Το πράσινο φως για τις τελικές επιλογές της κυβέρνησης θα ανάψουν οι επιδημιολόγοι, οι οποίοι καλούνται να εντοπίσουν τις εστίες μόλυνσης. Στο πνεύμα αυτό δεν αποκλείεται να αποφασισθούν συμπληρωματικά μέτρα, όπως επαναφορά κάποιων τάξεων σε καθεστώς εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Πάντως κυβέρνηση και επιδημιολόγοι βλέπουν πρόβλημα με τους μαθητές των Γυμνασίων για τους οποίους δεν αποκλείεται η υφιστάμενη κατάσταση να παραταθεί.

Η εστίαση

Το άνοιγμα των επιχειρήσεων της εστίασης φαίνεται να προκαλεί τους εντονότερους προβληματισμούς στην κυβέρνηση. Και εδώ τα σενάρια είναι δυο. Η δεκαπενθήμερη αναβολή και οι χαλαρώσεις με το σταγονόμετρο και υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Σενάριο που μέχρι το βράδυ Πέμπτης, συγκέντρωνε τις μεγαλύτερες πιθανότητες. Εάν και εφόσον δεν υπάρξουν αλλαγές, η εστίαση θα ανοίξει κάτω από ένα αυστηρό υγειονομικό πλαίσιο. Όπως λέγεται θα δοθεί έμφαση στις επιχειρήσεις που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους ή θα τίθενται ως προϋπόθεση επαναλειτουργίας τα συστήματα εξαερισμού των εσωτερικών χώρων. Στις προϋποθέσεις που θα τεθούν, στο σενάριο της μερικής χαλάρωσης, θα πρέπει να προστεθούν τα γνωστά ατομικά μέτρα προστασίας, προσωπικού και πελατών καθώς και ο καθορισμός πλαφόν ατόμων εντός και εκτός καταστημάτων. Στην περίπτωση που αποφασισθεί παράταση των μέτρων μέχρι τέλος του μήνα, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να ικανοποιήσει κάποιες από τις απαιτήσεις, οικονομικής φύσεως, που θέτουν οι επιχειρηματίες.

431 τα νέα κρούσματα

Και την Πέμπτη από τις 43,177 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) εντοπίσθηκαν 431 (ποσοστό θετικότητας: 1%) νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 με τη Λεμεσό να παραμένει η επαρχία με τα περισσότερα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Τα στοιχεία της Πέμπτης δείχνουν πως στα σχολεία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κινούνται σε μονοψήφιο αριθμό παρά το μεγάλο αριθμό rapid test.

Πηγή: kathimerini.com.cy

 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση