ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Η καθαριότητα λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά

«Η ίδια η εργασία της καθαριότητας απελευθερώνει ενδορφίνες που ως γνωστόν «μπουστάρουν» τον οργανισμό»

«Οι άνθρωποι αισθάνονται εντελώς συγκλονισμένοι και αβοήθητοι αντιμετωπίζοντας τον COVID – 19. Η αβεβαιότητα σχετικά με το που πάει η κατάσταση είναι ανυπόφορη για εμάς». », δήλωσε η ψυχοθεραπεύτρια Μάγκι Βόχαν στην HuffPost US.

Πολλοί από εμάς σε τέτοιες περιπτώσεις ρίχνουμε τον εαυτό μας στην οργάνωση και την καθαριότητα για να μπορέσουμε γεμίσουμε τον χρόνο μας και όπως φαίνεται αυτό λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά.

«Η καθαριότητα μας προσφέρει μια αίσθηση ελέγχου στο περιβάλλον μας. Όταν ψάχνουμε τρόπους να περιορίσουμε την αίσθηση του ότι είμαστε αβοήθητοι, η καθαριότητα είναι ένας από τους τρόπους που ίσως αποφασίσουμε να κάνουμε αυτό. Έχουμε την τάση να συνδεόμαστε σε οικογενειακά μοτίβα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια περιόδων με έντονο στρες», δήλωσε η Τζέιμι Ζούκερμαν , κλινική ψυχολόγος με έδρα τη Φιλαδέλφεια. Αυτό όπως φαίνεται οφείλετε στο ότι ο εγκέφαλός μας κάνει πνευματικές συντομεύσεις για να συντηρήσει τη δύναμή του.

«Η ίδια η εργασία της καθαριότητας απελευθερώνει ενδορφίνες που ως γνωστόν «μπουστάρουν» τον οργανισμό μας και βοηθούν στην αντιμετώπιση του πόνου.»

Με το να καθαρίσουμε νιώθουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά παραπάνω στην ζωή μας και να ελέγξουμε περισσότερους τομείς.
Όπως αναφέρει η Βόχαν σε τέτοιες καταστάσεις η επιθυμία μας για καθαριότητα μεγαλώνει και όσο ασχολούμαστε με το καθάρισμα μπορεί κανείς να παρατηρεί εξωτερικές σκέψεις, ανησυχίες και φόβους με λιγότερη αντιδραστικότητα και άγχος.

Ο Φόρεστ Τάλεϊ κλινικός ψυχολόγος με έδρα την Καλιφόρνια δηλώνει ότι η ενασχόληση με την καθαριότητα, «καθαρίζει» και το μυαλό μας αφού δεν ασχολούμαστε με όσα μας ανησυχούν. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να γινόμαστε σε εμμονικοί και να κρύβουμε τα προβλήματά μας πίσω από την δραστηριότητα αυτή.

«Είναι υγιές η ενασχόλησή σας με την καθαριότητα να χρησιμοποιείται για να “καθαρίσει” το μυαλό σας, να κερδίσετε προοπτική και να κάνετε ένα διάλειμμα από τις ανησυχίες σας», λέει ο Τάλλεϊ. «Αλλά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να κρύβεστε από τα προβλήματα»
Για να μην πέσουμε σε αυτή την παγίδα καλό θα ήταν να καθορίσουμε μια ώρα της ημέρας την οποία θα αφιερώσουμε για τον σκοπό αυτό. «Η καθαριότητα το πρωί φτιάχνει το έδαφος για ένα, κατά γράμμα, νέο ξεκίνημα, δίνει ελπίδα και απελευθερώνει το αίσθημα ευεξίας», λέει η Βόχαν.

Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και μην ξεχνάτε ότι μπορείτε πάντα να μιλήσετε σε ένα φίλο για το ότι σας απασχολεί.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση