ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: midi στενό φόρεμα και μποτάκια
 

Η νέα ταξιδιωτική οδηγία για το Ηνωμένο Βασίλειο και η δυσαρέσκεια γονέων φοιτητών

Η οδηγία από το ΥΠΕΞ

Υπό το φως της συνεχιζόμενης εξάπλωσης του κορωνοϊού Covid-19 που έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως πανδημία, και λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τον εντοπισμό νέου στελέχους του ιού SARS-COV-2 στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκδώσαμε σήμερα νέα Ταξιδιωτική Οδηγία, με ισχύ μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2021, συμβουλεύοντας τους Κύπριους πολίτες όπως αποφεύγουν να ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός αν αυτό είναι απολύτως αναγκαίο.

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ

Χώρες που καλύπτει:
Ηνωμένο Βασίλειο Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας

Σύσταση προς Κύπριους πολίτες:
Αποφύγετε να ταξιδέψετε αν δεν είναι αναγκαίο.

Διάρκεια ισχύος:
Από 21/12/2020, ώρα 18:00 (Κύπρου), μέχρι 5/1/2021, ώρα 23.59

Λεπτομέρειες:

Υπό το φως της συνεχιζόμενης εξάπλωσης του Covid-19 που χαρακτηρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως πανδημία, και λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που προκύπτουν αναφορικά με τον εντοπισμό νέου στελέχους του ιού SARS-COV-2 στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Κύπριους πολίτες όπως αποφεύγουν να ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός αν αυτό είναι απολύτως αναγκαίο.

Εάν είναι αναγκαίο να ταξιδέψετε, συνιστάται όπως μεριμνήσετε να ενημερωθείτε εκ των προτέρων για τους κανονισμούς και περιορισμούς που βρίσκονται σε ισχύ αναφορικά με την είσοδο και παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περαιτέρω, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι έλεγχοι ή/και περιορισμοί σε σχέση με τον Covid-19 ενδέχεται λόγω της κατάστασης να διαφοροποιηθούν ανά πάσα στιγμή με τρόπο που να επηρεάσουν το ταξίδι σας.

Πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που βρίσκονται προσωρινά ή διαμένουν μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, προτρέπονται να παρακολουθούν τα τοπικά και διεθνή ΜΜΕ για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον Covid-19 και το νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2, να ακολουθούν τις σχετικές οδηγίες των τοπικών Αρχών και να λαμβάνουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ατομικής προστασίας.
Επισημαίνεται ότι, για σκοπούς διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας για προληπτικούς λόγους και μέχρι να αποσαφηνιστούν περαιτέρω στοιχεία από την επιστημονική κοινότητα, για όσους αφικνούνται στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου από αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου, θα ισχύουν τα σχετικά μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατία με τη σχετική ανακοίνωσή του ημερ. 21/12/2020.

Κύπριοι πολίτες που βρίσκονται ήδη ή που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ενθαρρύνονται να εγγραφούν στην διαδικτυακή πλατφόρμα Connect2CY.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι επιβάτες που προτίθενται να ταξιδέψουν/επιστρέψουν στην Κύπρο θα πρέπει να ακολουθούν τη διαδικασία και να εγγράφονται στην διαδικτυακή πλατφόρμα Cyprus Flight Pass και να πληρούν τις ισχύουσες προϋποθέσεις για είσοδο στη Δημοκρατία ως αυτές έχουν καθοριστεί από τα σχετικά Διατάγματα και τις Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.
Σχετικά διατάγματα, ανακοινώσεις, δελτία τύπου και ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας της Δημοκρατίας και άλλες αρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες της Δημοκρατίας είναι διαθέσιμα στην ειδική ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.

Τηλεφωνικοί αριθμοί για επικοινωνία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης:
• Ύπατη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο
+44 2073214100 (9.00-16.30, Δευτέρα - Παρασκευή)
• Τμήμα Προξενικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών:
+357 22651113 (8:30 - 15:00, Δευτέρα – Παρασκευή)
• Λειτουργός Υπηρεσίας Υπουργείου Εξωτερικών:
+357 99660129 (εκτός ωρών εργασίας*)
• Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων Υπουργείου Εξωτερικών:
+357 22801000 (8:30 - 15:00, Δευτέρα - Παρασκευή)

* Η τηλεφωνική γραμμή του λειτουργού υπηρεσίας είναι διαθέσιμη εκτός ωρών εργασίας και σκοπό έχει την παροχή βοήθειας σε έκτακτες περιπτώσεις.


Σε ξενοδοχείο της Λεμεσού οι επιβάτες της Εasy jet που έφτασαν στο αεροδρόμιο Πάφου - Πηγή φωτογραφίας: ΚΥΠΕ

Δυσαρέσκεια γονέων φοιτητών από Βρετανία για την καραντίνα σε ξενοδοχείο

Σε ξενοδοχείο καραντίνας στην Λεμεσό θα περάσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων 54 επιβαίνοντες της EasyJet που έφτασαν μετά τις 18:00 χτες το απόγευμα , από το Μάντσεστερ στον αερολιμένα Πάφου, σύμφωνα με πληροφορίες από το αεροδρόμιο Πάφου .

Συγκεκριμένα λόγω του διατάγματος και των επιδημιολογικών δεδομένων που παρουσιάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφορικά με νέο στέλεχος της ασθένειας του Κορωνοϊού COVID-19 και για διαφύλαξη της δημόσιας υγείας μέχρι την αποσαφήνιση περαιτέρω στοιχείων από την επιστημονική κοινότητα, και το οποίο τέθηκε σε ισχύ από χτες 21η Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 18.00 μ.μ. μέχρι και την 5η Ιανουαρίου 2021 και ώρα 23.59 μ.μ., πρόσωπα που αφικνούνται στους αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου από το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να τεθούν σε καρανίντα επτά ημερών .

Κατόπιν τούτου σε υποχρεωτική καραντίνα επτά ημερών θα περάσουν οι 54 επιβαίνοντες της πτήσης της Easyjet που έφτασαν χτες από το Mάντσεστερ. Όλοι οι επιβαίνοντες υποβλήθηκαν σε εργαστηριακή εξέταση κατά την άφιξη τους στο αεροδρόμιο. Όλοι τους μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο στη Λεμεσό που θα περάσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων, ενώ σε κάποιους δόθηκαν ειδικές άδειες. Δυο από τους επιβάτες είναι καρκινοπαθείς και τους δόθηκε άδεια για αυτοπεριορισμό στα σπίτια τους. Ένας τρίτος επιβάτης είναι κάτω των 18 χρόνων και επίσης θα αυτοπεριοριστεί στο σπίτι του, ενώ δόθηκε κατ’ εξαίρεση άδεια για Βρετανίδα η οποία έφτασε στην Κύπρο προκειμένου να επισκεφθεί την σοβαρά άρρωστη μητέρα της που διαμένει μόνιμα στο νησί.

Οι επιβάτες που θα διαμένουν στο ξενοδοχείο στην Λεμεσό, σε επτά μέρες θα υποβληθούν εκ νέου σε εργαστηριακό έλεγχο και όσοι έχουν αρνητικό αποτέλεσμα, θα συνεχίζουν κατ’ οίκον τον αυτοπεριορισμό τους για 3 επιπλέον μέρες. Την δέκατη ημέρα και νοουμένου ότι δεν εκδηλωθούν συμπτώματα, τα άτομα θα αποδεσμεύονται αυτόματα.

Σε περίπτωση που εκδηλωθούν συμπτώματα, θα πρέπει να γίνεται επικοινωνία με τον προσωπικό τους Ιατρό για περαιτέρω ιατρική καθοδήγηση.

Εξάλλου, χτες το έφτασαν 138 επιβάτες μέσω του αεροδρομίου Πάφου από το Λονδίνο με πτήση της Ryan Air oι οποίοι αυτοπεριορίστηκαν αφού μέχρι εκείνη την ώρα ίσχυε το μέτρο του αυτοπεριορισμού, ενώ σήμερα υπάρχει άλλη μια προγραμματισμένη άφιξη από το Λονδίνο στο Αεροδρόμιο Πάφου και άλλες πέντε την Τετάρτη από διάφορα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εξάλλου, γονείς φοιτητών εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους για το νέο διάταγμα και για την υποχρεωτική καραντίνα σημειώνοντας πως θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη προειδοποίηση για τους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο .

Σύμφωνα με το νέο Διάταγμα, για τους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει είτε να προβαίνουν σε μοριακή εξέταση για την ασθένεια του COVID-19 με ένδειξη αρνητική με ισχύ 72 ώρες πριν την αναχώρησή τους και να παρουσιάζουν σχετικά αποδεικτικά στοιχεία, είτε να υποβάλλονται σε μοριακή εξέταση κατά την άφιξή τους στη Δημοκρατία, το κόστος της οποίας καλύπτουν οι ίδιοι.

Πρόσωπα κάτω των 12 ετών δεν υποχρεούνται να υποβληθούν σε μοριακή εξέταση.

Πηγή: Η Καθημερινή και ΚΥΠΕ

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση