ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Η πανδημία αλλάζει τη ζωή των πλουσίων

Μία από τις αλλαγές που σκέπτονται να κάνουν οι επτά στους δέκα πλούσιους επενδυτές είναι να περιορίσουν τις μετακινήσεις από και προς το γραφείο τους

Μόνιμες αλλαγές στη ζωή τους, στον τρόπο οργάνωσης των οικονομικών τους και τοποθέτησης των χρημάτων τους αναμένουν εξαιτίας της πανδημίας οι περισσότεροι από τους εύπορους επενδυτές, οι οποίοι συμμετείχαν σε σχετική έρευνα της ελβετικής τράπεζας UBS, που είναι και ο κορυφαίος οργανισμός στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως. Ειδικότερα, από 3.750 ερωτηθέντες πλουσίους από 15 αγορές το 75% εκτιμά πως η ζωή δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια, εξ ου και ήδη σχεδιάζουν να την προσαρμόσουν στα δεδομένα μετά την πανδημία. Η δε γενιά η οποία περισσότερο επλήγη, είναι των λεγόμενων μιλένιαλ, όσων δηλαδή γεννήθηκαν την περίοδο 1980-2000. Τις πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στις επενδύσεις τους λόγω πανδημίας θα έχουν όσοι δραστηριοποιούνται στη Νότια Αμερική και μετά εκείνοι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ευπροσάρμοστοι

Μία από τις αλλαγές που σκέπτονται να κάνουν οι επτά στους δέκα πλούσιους επενδυτές, είναι να περιορίσουν τις μετακινήσεις από και προς το γραφείο τους, αλλά και τα ταξίδια τους, ενώ οι μισοί σκοπεύουν να μετακομίσουν πιο κοντά σε συγγενικά τους πρόσωπα. Το 46% ίσως προτιμήσει να μετακομίσει σε πιο αραιοκατοικημένες περιοχές, αφήνοντας τις μεγαλουπόλεις, αλλά πέραν όλων, το 88% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η άμεση προτεραιότητά τους είναι να παραμείνουν υγιείς. Αναφορικά με το πώς θα χειριστούν τα οικονομικά τους, η έρευνα της UBS δείχνει ότι 60% φοβούνται μήπως, σε περίπτωση ασθενείας, επιβαρύνουν οικονομικά την οικογένειά τους, ενώ σε ποσοστό 58% διερωτώνται μήπως χρειαστεί να εργασθούν μεγαλύτερο διάστημα προκειμένου να αντισταθμίσουν τυχόν απώλειες στη σύνταξή τους. Το 56% των συμμετεχόντων στην έρευνα της UBS ανησυχεί μήπως, σε περίπτωση δεύτερου κύματος πανδημίας, δεν έχει επαρκείς οικονομίες, και το 54% εκφράζει ανησυχίες μήπως δεν θα είναι σε θέση να αφήσει αρκετά χρήματα για την επόμενη γενιά. Σε γενικές γραμμές, πάντως, το 83% των επενδυτών χρειάζεται περισσότερη καθοδήγηση απ’ ό,τι συνήθως εκ μέρους των οικονομικών τους συμβούλων σχετικά με τα ζητήματά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Είναι χαρακτηριστικές οι επισημάνσεις του Τομ Νάρατιλ, συμπροέδρου του κλάδου διαχείρισης πλούτου της UBS Global Wealth Management και προέδρου της UBS Βορείου και Νοτίου Αμερικής, ο οποίος δηλώνει: «Δεδομένου πως οι επενδυτές προσπαθούν να χειριστούν την κρίση της ασθενείας του κορωνοϊού, αναζητούν τις πιο πρόσφατες πληροφορίες και τις πιο εξατομικευμένες συμβουλές σχετικά με τον τρόπο επίτευξης των οικονομικών τους στόχων. Η πανδημία έχει οδηγήσει πολλούς από αυτούς να επανεξετάσουν τον τρόπο που θα χρηματοδοτούν τις ανάγκες ρευστότητας, μακροβιότητας και του κληροδοτήματός τους. Αυτό σημαίνει ότι οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έχουν την ευκαιρία να παίξουν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στη ζωή των πελατών τους και να τους προετοιμάσουν κατάλληλα για το περιβάλλον μετά την πανδημία».

Όσον αφορά τη γενιά των μιλένιαλ, αυτοί ανησυχούν περισσότερο, διότι, πρώτον, ίσως θα πρέπει να εργαστούν πιο πολλά χρόνια από τον αρχικώς προβλεπόμενο σχεδιασμό τους, προκειμένου να αντισταθμίσουν τυχόν απώλειες, δεύτερον, πιθανώς να μην έχουν αρκετές οικονομίες στην άκρη και, τρίτον, ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους υπό τις τρέχουσες συνθήκες. Προβληματίζονται, επίσης, για τον κοινωνικό αντίκτυπο που έχουν τα χρήματα που δαπανούν. Σχεδόν ένας στους τρεις έχει αυξήσει την οικονομική στήριξη σε συγγενείς και φίλους, ενώ το 69% ενδιαφέρεται για βιώσιμες επενδύσεις και το 60% για φιλανθρωπικές δράσεις, ώστε να στηριχθούν όσοι επλήγησαν από τον κορωνοϊό.

Πηγή: Η Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X