ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Η περιπέτεια της μικρής Ολίβιας εν μέσω πανδημίας

Στις 23 Μαρτίου, με ειδική πτήση που οργάνωσε το υπουργείο Υγείας της Κύπρου, η κ. Μπιρινσί και η Ολίβια έφτασαν στην Αθήνα.

Είχε μόλις λίγα λεπτά στη διάθεσή της. Το απόγευμα της 16ης Μαρτίου, λίγο προτού τεθούν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας στη διχοτομημένη Λευκωσία, η Τουρκοκύπρια Ντενίζ Μπιρινσί μάζεψε βιαστικά μερικές αλλαξιές ρούχα και πέρασε μαζί με την κόρη της τη διαχωριστική γραμμή. Δεν είχαν άλλη επιλογή. Η 2,5 ετών Ολίβια πάσχει από γλαύκωμα και πρέπει να επισκέπτεται τακτικά την οφθαλμίατρό της στη Λεμεσό, η οποία εξειδικεύεται σε αυτή την παιδική νόσο. Η παραμικρή καθυστέρηση θα τις υποχρέωνε να μπουν σε καραντίνα 14 ημερών. Χωρίς ιατρική παρακολούθηση η κόρη της μπορεί να χάσει την όρασή της.

«Η Ολίβια γεννήθηκε με παιδικό καταρράκτη και στην πορεία απέκτησε γλαύκωμα. Πρέπει να παρακολουθείται συχνά γιατί απορρυθμίζεται η πίεση στο μάτι της. Δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία. Εφόσον δεν ελεγχθεί σωστά μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση», λέει στην «Κ» η κ. Μπιρινσί. Οι νέες συνθήκες που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της πανδημίας της νόσου COVID-19 ανάγκασαν μητέρα και κόρη να εγκαταλείψουν το σπίτι τους, το οποίο απέχει πέντε λεπτά από τη διαχωριστική γραμμή. Εάν επέστρεφαν εκεί θα έπρεπε να μπουν σε υποχρεωτική καραντίνα και η ιατρική παρακολούθηση του γλαυκώματος θα ήταν αδύνατη.

 

«Ζητήσαμε επανειλημμένως και από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά να γίνει μια εξαίρεση. Να μας αφήσουν να μένουμε στο σπίτι μας και να συνεχίσουμε τις διελεύσεις όποτε υπήρχε η ανάγκη ιατρικής επίσκεψης», λέει η 39χρονη Μπιρινσί η οποία εργάζεται ως επικοινωνιολόγος. Σχετική άδεια όμως δεν έχει δοθεί από την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Επειτα από αρκετές ιατρικές επισκέψεις στη Λεμεσό φαινόταν ότι η μόνη οδός για να ρυθμιστεί η πίεση του ματιού της Ολίβιας θα ήταν η χειρουργική επέμβαση. Η μικρή είχε ήδη πραγματοποιήσει δύο αντίστοιχα χειρουργεία στην Αγγλία, στο εξειδικευμένο κέντρο του Οφθαλμιατρικού Νοσοκομείου Μούρφιλντς. Ωστόσο, λόγω του κορωνοϊού δεν θα ήταν εφικτό να ταξιδέψουν ξανά εκεί. Ούτε στην Κύπρο ήταν δυνατό να γίνει παρόμοια επέμβαση. Ο ειδικός σε θέματα γλαυκώματος, καθηγητής Πενγκ Τι Κο, συνέστησε ως εναλλακτική τον Νίκο Ζιάκα, καθηγητή Οφθαλμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Στις 23 Μαρτίου, με ειδική πτήση που οργάνωσε το υπουργείο Υγείας της Κύπρου, η κ. Μπιρινσί και η Ολίβια έφτασαν στην Αθήνα. Υποβλήθηκαν σε τεστ για τον νέο κορωνοϊό στο αεροδρόμιο και οδηγήθηκαν μαζί με άλλους επιβάτες στο ξενοδοχείο Stanley στο κέντρο της πόλης μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Την επόμενη ημέρα, όταν έμαθαν ότι και οι δύο ήταν αρνητικές, μπόρεσαν να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη. Εκεί πριν από το χειρουργείο έκαναν και δεύτερο τεστ για τη νόσο COVID-19, το οποίο επίσης βγήκε αρνητικό.

Ο κ. Ζιάκας, διευθυντής στη Β΄ Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», πραγματοποιεί από 10 έως 15 αντίστοιχες επεμβάσεις σε παιδιά κάθε χρόνο. «Τα κέντρα που χειρουργούν παιδικό γλαύκωμα είναι ελάχιστα ανά τον κόσμο», λέει στην «Κ». «Ηταν πάντα στόχος μου να μη χρειάζεται να φεύγουν παιδιά στο εξωτερικό για αυτό τον λόγο, να γλιτώνουν οι οικογένειες την ταλαιπωρία». Οπως εξηγεί, αυτή η εξειδικευμένη επέμβαση μπορεί να λύσει το πρόβλημα για μερικούς μήνες ή και χρόνια, υπάρχει όμως πάντοτε ο κίνδυνος απορρύθμισης της πίεσης στο μάτι και μπορεί να προκύψει στο μέλλον ανάγκη για νέο χειρουργείο.

«Η παρακολούθηση της συγκεκριμένης νόσου γίνεται εφ’ όρου ζωής. Στόχος είναι να έχουν αυτά τα παιδιά επαρκή όραση για να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή», λέει ο κ. Ζιάκας. Επειτα από τις απαραίτητες ενέργειες για να βρεθεί διαθέσιμη ημέρα (λόγω της πανδημίας έχει περιοριστεί ο αριθμός των επιτρεπόμενων προγραμματισμένων επεμβάσεων στα ελληνικά νοσοκομεία), η Ολίβια χειρουργήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη.

Είναι πολύ πιθανό σε αυτές τις περιπτώσεις να χρειαστεί άμεσα επαναληπτικό χειρουργείο. Η επέμβαση κράτησε τρεις ώρες και όλα πήγαν καλά.

«Τα παιδιά με γλαύκωμα ουσιαστικά μεγαλώνουν μαζί με τους γιατρούς», λέει η κ. Μπιρινσί, η οποία ευχαριστεί και τις κυπριακές αρχές για τη βοήθειά τους. Μητέρα και κόρη θα γυρίσουν την Παρασκευή στην Κύπρο. Η καραντίνα των 14 ημερών ισχύει ακόμη, υπάρχει όμως ελπίδα ότι για την περίπτωσή τους η τουρκοκυπριακή πλευρά θα διευκολύνει την επιστροφή στο σπίτι τους.

Πηγή: Η Καθημερινή

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X