ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: midi στενό φόρεμα και μποτάκια
 

Κανένα περιστατικό που νοσηλεύεται δεν είναι με την «Όμικρον»

Αναμένεται να επικρατήσει η «Όμικρον» σε όλο τον πληθυσμό της Κύπρου

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Το Νοσοκομείο Πάφου επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Σε δηλώσεις του, στους δημοσιογράφους χαρακτήρισε διαχειρίσιμη την πανδημία στην Κύπρο, ενώ παράλληλα ανέφερε πως σε συνεργασία με τον ΟΚΥπΥ έχουν πλάνο Α, πλάνο Β αλλά και πλάνο Γ. Επιπροσθέτως, ο Υπουργός Υγείας, απάντησε και στο κατά πόσο παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για περιορισμούς στις μετακινήσεις, μετά την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο και τέλος αναφέρθηκε και στο ποιες σκέψεις υπάρχουν για το άνοιγμα των σχολείων.

Ακολουθούν τα όσα είπε ο Υπουργός και οι απαντήσεις του στους δημοσιογράφους:

«Καταρχήν Χρόνια Πολλά σε όλο τον κόσμο. Εύχομαι το 2022 να έχουμε πολύ καλύτερες στιγμές στον τόπο μας. Ο στόχος της επίσκεψης ήταν, καταρχήν να περάσω λίγο χρόνο με τους νοσηλευτές και το προσωπικό, να τους ευχηθώ Χρόνια Πολλά και την ίδια ώρα να τους ευχαριστήσω για όλες τις προσπάθειες που κάνουν, τα τελευταία δυο χρόνια, σε σχέση με τον κορωνοϊό. Την ίδια στιγμή είχα την ευκαιρία να ανεβώ πάνω στον θάλαμο COVID του ΓΝ Λεμεσού και να ενημερωθώ από πρώτο χέρι σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι νοσηλείες μας.

Δύσκολη η κατάσταση;

Η κατάσταση στις κοινές κλίνες είναι καλή. Υπάρχει μια πίεση που αφορά στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Είναι ένα πρόβλημα που το έχουμε εντοπίσει έγκαιρα, γι αυτό αύριο θα γίνει μια σύσκεψη στο ΓΝ Λάρνακας, που θα μας δώσει αρκετές κλίνες και επίσης, γίνονται και άλλες συζητήσεις και συσκέψεις και σκέψεις, πάντα σε συνεννόηση με τον ΟΚΥπΥ, που είναι εδώ και ο φίλος Πρόεδρος του ΟΚΥπΥ και ο εκτελεστικός του νοσοκομείου εδώ, που να μας αυξήσουν περισσότερο τις κλίνες εντατικής θεραπείας αν υπάρξει ανάγκη.

Είναι πρόβλημα γενικότερα ή στα νοσοκομεία Λεμεσού και Πάφου;

Όσον αφορά το θέμα των εντατικών είναι θέμα παγκύπριο. Δεν είναι επειδή έχουμε ασθενείς με COVID, αλλά υπάρχουν περίπου αρκετοί ασθενείς εκτός κορωνοϊού που είναι στις μονάδες εντατικής θεραπείας, λόγω άλλων λοιμώξεων. Δυστυχώς κάποιοι συνάνθρωποι μας νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε περαιτέρω τις κλίνες που έχουμε. Υπάρχει ένας σχεδιασμός που θα τον αναπτύξουμε άμεσα.

Με το προσωπικό των νοσοκομείων;

Θέλω να σας ενημερώσω ότι πρόσφατα ο ΟΚΥπΥ έχει προσλάβει περισσότερους από 60 νοσηλευτές, δεν υπάρχει πρόβλημα με το προσωπικό τη συγκεκριμένη στιγμή.

Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο εντοπισμός περιστατικού νόσησης από γρίπη και κορωνοϊό στο Ισραήλ;

Καταρχήν πρέπει όλοι να είμαστε ψύχραιμοι και να περιμένουμε να βλέπουμε όλα τα σωστά δεδομένα. Είναι ένα νέο περιστατικό που εμφανίστηκε στο Ισραήλ. Πρέπει να δώσουμε ευκαιρία στους δικούς μας επιστήμονες να το αναλύσουν και όταν το αναλύσουν, τότε θα τοποθετηθούμε.

Με τα σχολεία τι θα γίνει, φαίνεται να προβληματίζεται η επιστημονική ομάδα;

Τους επιδημιολόγους θα τους συναντήσω την Τρίτη. Έχουμε συχνή επικοινωνία. Θα περιμένω να ακούσω από αυτούς και αν εισηγηθούν οι επιδημιολόγοι να παραμείνουν τα σχολεία κλειστά, είναι κάτι που σίγουρα θα συζητήσουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Όσον αφορά τα αποτέλεσμα με την «Όμικρον»;

Γνωρίζουμε πολύ καλά το ποσοστό θετικότητας της Όμικρον. Θεωρούμε ότι τις επόμενες μέρες θα επικρατήσει η Όμικρον σε όλο τον πληθυσμό τον δικό μας. Βλέπουμε και κάνουμε καθημερινά εξετάσεις για την παραλλαγή Όμικρον. Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει ένα πολύ μεγάλο δείγμα από τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσηλευτήρια μας για να δούμε αν κάποιοι από αυτούς νοσηλεύονται με την παραλλαγή «Όμικρον».

Έχουμε ποσοστό;

Το ποσοστό ότι μπορεί να είναι και 80%, τις επόμενες μέρες θα είναι 100%. Αλλά το θετικό από όλη αυτήν την κατάσταση είναι πως, όλα τα δείγματα που έχουμε εξετάσει τη συγκεκριμένη στιγμή από τις νοσηλείες, κανένα δεν είναι με την παραλλαγή «Όμικρον».

Θεωρείται ότι θα υπάρξει αύξηση των περιστατικών κορωνοϊού;

Θεωρούμε ότι θα υπάρξει ακόμα μια αύξηση αλλά όταν φτάσουμε την κορύφωση, τότε θα έχει και μια μεγάλη μείωση. Όσο πιο γρήγορα αυξάνονται τα κρούσματα, τόσο πιο γρήγορα θα μειωθούν όταν φτάσουμε αυτήν την αύξηση (κορύφωση).

Με βάση τις νοσηλείες και τον αριθμό των κρουσμάτων, επιβεβαιώνεται πως η Όμικρον είναι λιγότερο παθογόνα;

Μέχρι στιγμής τα δεδομένα αυτό μας λένε, αλλά δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, ούτε από τον κόσμο, ούτε από εμάς. Ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί. Το μοναδικό όπλο που έχουμε και το μόνο πράγμα που έχουμε μάθει τον τελευταίο χρόνο είναι ότι αν είσαι εμβολιασμένος, δεν κινδυνεύεις να μπεις στην Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Από την άλλη, θέλουμε να πούμε ότι αν είσαι εμβολιασμένος, θα νοσήσεις από τον ιό αλλά δεν θα καταλήξεις στα νοσοκομεία. Είναι ένα πράγμα που πρέπει όλοι μας να το καταλάβουμε και πρέπει όλοι μας να προσέχουμε.

Υπάρχουν εξηγήσεις για την αύξηση αυτή, αποδίδεται καθαρά στην Όμικρον;

Είναι λόγω της Όμικρον και αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και δυστυχώς και η Κύπρος μας δεν μπορεί να είναι εξαίρεση από αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο.

Υπάρχει ενδεχόμενο να αποφασιστεί περιορισμός στις μετακινήσεις;

Πρέπει να ακούσω τους ειδικούς πριν τοποθετηθώ.

Πριν κλείσουμε θέλω να ευχαριστήσω και τον φίλο Πρόεδρο του ΟΚΥπΥ και τον εκτελεστικό που είναι εδώ μαζί μου αυτές τις μέρες. Επίσης, στη Λευκωσία γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από την Παιδιατρική Εταιρεία για να εμβολιάσει τα παιδιά. Θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους εθελοντές γιατρούς, τον Πρόεδρο της Παιδιατρικής, τον φίλο Μιχάλη Αναστασιάδη. Δυστυχώς δεν μπορούσα να είμαι και στη Λευκωσία σήμερα αλλά θέλω να τους ευχαριστήσω για την ιδιωτική πρωτοβουλία που κάνουν για να εμβολιάσουν όσα πιο πολλά παιδιά μπορούν».

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση