ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Καραγιάννης: Ίσως lockdown με φρουρές κατά τόπους

«Αυτό δείχνει μια ιδιαίτερη ανευθυνότητα χωρίς να έχουν επίγνωση αυτοί οι άνθρωποι»

Ο κόσμος πρέπει να συνεχίσει να είναι σε επιφυλακή και να λαμβάνει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης, προσθέτοντας ότι η χαλάρωση που παρατηρείται πρέπει να εκλείψει.

Η επιφυλακή πρέπει να είναι συνεχής, είπε, καταδικάζοντας τα επεισόδια συνωστισμού που παρατηρήθηκαν σε νυκτερινά κέντρα κατά το Σαββατοκύριακο. Εξέφρασε την ανησυχία ότι τέτοιες συμπεριφορές θα οδηγήσουν σε πισωγυρίσματα. «Ελπίζω μετά τα όσα είπαν όλοι και η Κυβέρνηση, κι εμείς οι επιδημιολόγοι και η Αστυνομία και οι τοπικές αρχές, κάποιοι να πάρουν το μήνυμα ότι ναι μεν χαλαρώσαμε αλλά όχι να χαλαρώσουμε σε βαθμό που να υποσκάψουμε τα όσα πετύχαμε μέχρι στιγμής», σημείωσε.

Η κατάσταση πρέπει να διατηρηθεί ελεγχόμενη, ανέφερε. «Στον κόσμο έχω να πω ότι πρέπει να συνεχίσει να είναι σε επιφυλακή διότι φαίνεται ότι έχουμε εξαλείψει τον ιό από την κοινότητα, μας έρχονται όμως κρούσματα αυτή την στιγμή από επαναπατριζόμενους στην Κύπρο. Στο μεταξύ, πάντα υπάρχει η πιθανότητα με το άνοιγμα των αεροδρομίων να προκύψουν κι άλλα κρούσματα. Επομένως είναι καλύτερα να έχουμε να τα τρέξουμε εκείνα παρά να έχουμε να τρέχουμε και εγχώρια».

Σε ερώτηση αν πρέπει να αναμένουμε να προκύψουν αρκετά κρούσματα με το άνοιγμα των αεροδρομίων, ο Καθηγητής Καραγιάννης είπε ότι αυτό δεν μπορεί να το προβλέψει κανείς. «Εφόσον οι χώρες, από τις οποίες θα δεχθούμε τους πρώτους τουρίστες είναι χώρες που έχουν την ίδια ή ακόμα καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από εμάς, δεν θεωρώ ότι θα μας προκύψει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων με αυτό τον τρόπο. Αλλά δεν μπορεί να ξέρει κάποιος πότε θα παρουσιαστεί το πρώτο κρούσμα», σημείωσε. Επομένως, συνέχισε, πρέπει να γίνονται τυχαίες δειγματοληψίες και στους αφικνούμενους ούτως ώστε να μπορέσουμε να επιτηρήσουμε την κατάσταση. Έφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα όπου έχουν δηλώσει ότι με το άνοιγμα των αεροδρομίων αναμένουν ότι θα υπάρξουν κάποια κρούσματα από το εξωτερικό κι ότι θα τα αντιμετωπίσουν όταν παρουσιαστούν. «Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να ενεργήσουμε κι εμείς», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει ότι άνθρωποι που πρέπει να είναι στην καραντίνα, δεν την τηρούν, ανέφερε ότι «αυτό δείχνει μια ιδιαίτερη ανευθυνότητα χωρίς να έχουν επίγνωση αυτοί οι άνθρωποι σε τι βαθμό θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Μετά από τόσους κόπους και τόσα έξοδα και δυσπραγία, επιχειρήσεων που δεν δούλεψαν για τόσο καιρό, κάποιοι να συμπεριφέρονται ότι δεν συμβαίνει τίποτα, εγώ το βρίσκω εξωφρενικό».

Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν lockdown σε περίπτωση πισωγυρισμάτων, ο Καθηγητής Καραγιάννης είπε ότι θα είναι στοχευμένες οι ενέργειες. «Μπορεί να μην είναι και lockdown απλά θα είναι αυστηρή απομόνωση, καραντίνας με φρουρά. Μπορεί να είναι μια γειτονιά ή μια επιχείρηση», σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X