ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Κορωνοϊός: Νέα μεθοδολογία για την ανίχνευση μεταλλάξεων σε λύματα

Η ιδέα αναπτύχθηκε από Ελληνες ερευνητές του ΕΚΠΑ

newsroom must

Μια νέα μεθοδολογία για την ανίχνευση των μεταλλάξεων του SARS-CoV-2 σε λύματα πόλεων ανέπτυξαν Ελληνες ερευνητές του ΕΚΠΑ. Η νέα μεθοδολογία έχει το προτέρημα να ανιχνεύει εγκαίρως νέες μεταλλάξεις και στελέχη, ενώ μπορεί να δείξει άμεσα την επικράτηση των μεταλλαγμένων στελεχών στο σύνολο του πληθυσμού μιας πόλης. Ηδη η εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου στην Αττική κατέδειξε τη σχεδόν καθολική επικράτηση του βρετανικού στελέχους στην περιοχή. Το ΕΚΠΑ και οι ερευνητές έχουν καταθέσει από τον περασμένο Φεβρουάριο αίτηση για χορήγηση Εθνικού και Διεθνούς Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας (πατέντα), ενώ επιστημονικό άρθρο που περιγράφει τη μεθοδολογία είναι υπό κρίση σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό υψηλής εμβέλειας.

Ειδικότερα, στο ΕΚΠΑ, μέσω της συνεργασίας ομάδας ερευνητών που αποτελείται από τους καθηγητές Ανδρέα Σκορίλα (επιστημονικός υπεύθυνος), Νικόλαο Θωμαΐδη, Δημήτριο Γουργιώτη, Ιωάννη Τρουγκάκο, Νικόλαο Βούλγαρη και τον αναπληρωτή καθηγητή Μαργαρίτη Αυγέρη, έχει αναπτυχθεί μια νέα μοριακή μεθοδολογία ανίχνευσης και ποσοτικού προσδιορισμού μεταλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού σε δείγματα λυμάτων με χρήση μιας σειράς τεχνικών, στις οποίες περιλαμβάνεται και η αλληλούχηση επόμενης γενιάς (Next Generation Sequencing/NGS). Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΕΚΠΑ, η συγκεκριμένη μεθοδολογία, η οποία μπορεί να εξάγει αποτελέσματα ακόμη και σε 50 ml δείγματος, είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι δείχνει την παρουσία και την εκατοστιαία αναλογία των μεταλλαγμένων στελεχών στο σύνολο του πληθυσμού μιας πόλης. Επιπλέον, ανιχνεύει εγκαίρως νέες μεταλλάξεις και στελέχη που μόλις άρχισαν να εισέρχονται στον πληθυσμό. «Με τον τρόπο αυτό», τονίζεται, «γίνεται ευκολότερη η γονιδιωματική επιτήρηση των νέων στελεχών SARS-CoV-2 αλλά και άλλων ιών ή βακτηρίων, δίνοντας την αναγκαία πληροφόρηση για την επιδημιολογική επιτήρηση καθώς και τον ανασχεδιασμό των νέων εμβολίων και φαρμακευτικών πρωτοκόλλων».

Με την εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθοδολογίας έχει ολοκληρωθεί η ανάλυση των μεταλλάξεων του SARS-CoV-2 σε δείγματα λυμάτων της Αττικής τα οποία λαμβάνονταν σε καθημερινή βάση κατά το διάστημα από 1η έως 26η Φεβρουαρίου 2021. Τα συγκεκριμένα δείγματα υπεβλήθησαν σε έλεγχο ειδικών μεταλλάξεων – γενετικών δεικτών του γονιδίου S (Spike) για τις παραλλαγές ειδικού ενδιαφέροντος και τις παραλλαγές υπό διερεύνηση. Συνολικά ελέγχθηκαν 35 ειδικές μεταλλάξεις. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης ανέδειξαν την παρουσία ειδικών μεταλλάξεων του γνωστού ως βρετανικού στελέχους –στέλεχος B.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012/01)– σε ποσοστό 96,8% επί του συνόλου των αλληλουχιών. Ταυτόχρονα, η μετάλλαξη S:A222V, η οποία είχε αρχικά ταυτοποιηθεί στο ισπανικό στέλεχος –Β.1.177/Spain (Variant 20A.EU1)– προσδιορίστηκε σε ποσοστό κοντά στο 26%. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο στέλεχος επικράτησε σε όλη την Ευρώπη από το καλοκαίρι και μετά.

Πηγή: kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X