ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Κορωνοϊός: O ΠΟΥ εντάσσει την δεξαμεθαζόνη στο πρωτόκολλο αγωγής

Mείωσε κατά το ένα τρίτο την θνητότητα μεταξύ των σοβαρότερων νοσηλευόμενων περιστατικών

Ανανέωση των οδηγιών για την αγωγή των ασθενών της COVID-19 ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ώστε να συμπεριληφθούν τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής που έδειξαν ότι το φθηνό, ευρείας χρήσης στεροειδές δεξαμεθαζόνη είναι αποτελεσματικό στα βαριά περιστατικά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που ανακοινώθηκαν χθες, η δεξαμεθαζόνη, που χρησιμοποιείται από το 1960 ως αντιφλεγμονώδες σε νόσους όπως η αρθρίτιδα, μείωσε κατά το ένα τρίτο την θνητότητα μεταξύ των σοβαρότερων νοσηλευόμενων περιστατικών.

Το πρωτόκολλο του ΠΟΥ απευθύνεται στους γιατρούς και άλλους υγειονομικούς εργαζόμενους και επιδιώκεται να περιλαμβάνει τα τελευταία δεδομένα για να παρέχει ενημέρωση σχετικά με την αντιμετώπιση όλων των φάσεων της νόσου, από την διάγνωση μέχρι την αποθεραπεία.

Παρά το γεγονός ότι η μελέτη για την δεξαμεθαζόνη βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο, οι ερευνητές του προγράμματος δηλώνουν ότι το φάρμακο πρέπει να περιληφθεί αμέσως στο πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση των σοβαρότερων περιστατικών.

Για τους ασθενείς που βρίσκονται στον αναπνευστήρα, η αγωγή έδειξε μείωση της θνητότητας κατά το ένα τρίτο και για τους ασθενείς που χρειάζονται υποβοήθηση της αναπνοής με μάσκα οξυγόνου, η θνητότητα μειώθηκε κατά το ένα πέμπτο περίπου. Η ωφέλεια αφορά μόνο τα σοβαρά περιστατικά της COVID-19 και δεν διαπιστώθηκε σε ηπιότερες καταστάσεις.

«Είναι η πρώτη αγωγή που δείχνει μείωση της θνητότητας σε ασθενείς της COVID-19 που έχουν ανάγκη μάσκας οξυγόνου ή αναπνευστήρα», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόν Γκεμπρεγέσους. Ο διεθνής οργανισμός περιμένει την πλήρη ανάλυση των δεδομένων της έρευνας τις προσεχείς ημέρες.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα συντονίσει μία μετα-ανάλυση η οποία θα ενισχύσει την συνολική μας γνώση επί αυτής της αγωγής. Η κλινική οδηγία του ΠΟΥ θα επικαιροποιηθεί για να περιλάβει τον τρόπο και τον χρόνο χρήσης αυτού του φαρμάκου στην COVID-19. Ωστόσο, ο επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Νότιας Κορέας Jeong Eun-kyeong εμφανίσθηκε επιφυλακτικός για την χρήση του φαρμάκου σε ασθενείς της COVID-19.

«Εχει χρησιμοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια στα νοσοκομεία της Νότιας Κορέας σε ασθενείς με διαφορετικές φλεγμονές. Αλλά ορισμένοι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι το φάρμακο δεν μειώνει την φλεγμονώδη απόκριση στους ασθενείς, αλλά και την ανοσολογική απόκριση και μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Νότιας Κορέας συζητεί την χρήση του σε ασθενείς της COVID-19».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X