ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

NEWS

Οι έρευνες στην Κύπρο δείχνουν ότι ένα στα τέσσερα παιδιά δέχεται σε κάποια φάση της ζωής του κάποιου είδους σεξουαλική κακοποίηση, αναφέρει ανακοίνωση του Συμβουλίου «Φωνή», υπεύθυνου για την Εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας, για την 18η Νοεμβρίου, Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών κατά της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης και Κακοποίησης.

"Στην Κύπρο οι έρευνες δείχνουν ότι ένα στα τέσσερα παιδιά δέχεται σε κάποια φάση της ζωής του, κάποιου είδους σεξουαλική κακοποίηση. Ένα στα τέσσερα κορίτσια και ένα στα έξι αγόρια", σημειώνεται στην ανακοίνωση, και προστίθεται πως "τις πλείστες φορές (70% - 85%) ο δράστης είναι άτομο του οικείου περιβάλλοντος του παιδιού".

"Το πιο ανησυχητικό όμως, είναι ότι πολύ μικρός αριθμός -υπολογίζεται κοντά στο 15% μόνο- σπάζουν τη σιωπή τους για να ζητήσουν βοήθεια ή να προβούν σε καταγγελία. Και αυτό όταν όλες οι έρευνες αποδεικνύουν ότι η άμεση και εξειδικευμένη παρέμβαση είναι ο καλύτερος τρόπος, για να βοηθηθεί ένα θύμα να ξεπεράσει το τραύμα και να μπορέσει να έχει μια υγιή ανάπτυξη". αναφέρεται.

Το Συμβούλιο «Φωνή» σημειώνει πως ενημερώνει και ευαισθητοποιεί τους πολίτες, με στόχο την πρόληψη και την εξάλειψη του ειδεχθούς αυτού εγκλήματος. Κυρίως όμως προχωρεί στην αποτελεσματική εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής, η οποία προσφέρει σε κάθε παιδί που το χρειάζεται τον τρόπο να σπάσει τη σιωπή του και να έχει άμεση πρόσβαση στη βοήθεια και στήριξη που δικαιούται, προστίθεται.

Στην ανακοίνωση, αναφέρεται πως η Ευρωπαϊκή Ημέρα υπογραμμίζει γι’ άλλη μια φορά την επιτακτική ανάγκη για κύρωση από όλες τις χώρες και αξιοποίηση στο μέγιστο βαθμό της Σύμβασης Λανζαρότε, η οποία αποτελεί σε παγκόσμιο επίπεδο το πιο ολοκληρωμένο νομοθετικό εργαλείο αντιμετώπισης του φαινομένου, καθώς και την ανάγκη αποφυγής στιγματισμού των παιδιών θυμάτων. Στην Κύπρο η Σύμβαση Λανζαρότε έχει κυρωθεί από το 2015 και η ουσιαστική εφαρμογή της λαμβάνει χώρα μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, καθώς και μέσα από την Εθνική Στρατηγική.

"Η σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση των παιδιών, πλήττει αποδεδειγμένα πλέον τα ίδια τα θεμέλια της κοινωνίας µας. Και η εμπλοκή όχι µόνο του κράτους αλλά και του συνόλου της κοινωνίας των πολιτών, είναι άκρως αναγκαία. Αφενός για την καταπολέμηση του ίδιου φαινομένου και αφετέρου για να αναπτυχθεί µια γενικότερη πολιτική πρόληψης µε επίκεντρο τα παιδιά", τονίζεται.

Αναφέρεται επίσης πως η προστασία και ευημερία των παιδιών είναι υπόθεση όλων μας και έχουμε ευθύνη και καθήκον να τα θωρακίσουμε από τέτοιες συμπεριφορές και να τους προσφέρουμε ένα υγιές και ασφαλές μέλλον, έτσι ώστε να αναπτύσσονται ομαλά στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

`Οπως σημειώνεται το Συμβούλιο «Φωνή» εγκαινιάζει, σε επίσημη εκδήλωσή της, στις 27 Νοεμβρίου την έναρξη ενημερωτικής εκστρατείας, για την προστασία των παιδιών, των εφήβων και των νέων της Κύπρου, με πρώτιστο στόχο η σιωπή των θυμάτων να γίνει φωνή.

ΠΗΓΗ: 24NEWS

SIMILAR

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ