ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: strapless top,baggy jeans και μποτάκια
 

Κύπρος: Πότε ανοίγουν κομμωτήρια και καταστήματα

Εργοδοτικές οργανώσεις και Υπουργείο Οικονομικών αντάλλαξαν απόψεις για το πρώτο κύμα επανεκκίνησης της οικονομίας

Το πρώτο κύμα επανεκκίνησης της οικονομίας συζήτησαν το πρωί οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων που μίλησαν ΚΥΠΕ αυτή τη στιγμή φαίνεται να υπάρχει συναίνεση γύρω από την επανεκκίνηση γύρω στις 4 Μαΐου της οικοδομικής βιομηχανίας και των συναφών με αυτή επαγγελμάτων. Υπάρχουν ωστόσο και προτάσεις για ένταξη στο πρώτο κύμα και άλλων επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου, με την τήρηση των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη φαίνεται να διαμορφώνεται συναίνεση για επανεκκίνηση του οικοδομικού τομέα στις αρχές Μαΐου χωρίς περιορισμούς στα εργοτάξια, δεδομένου ότι τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής. Ταυτόχρονα η πρόταση είναι να ανοίξουν με το πρώτο κύμα τα παρεμφερή με την οικοδομική βιομηχανία επαγγέλματα όπως υπεργολάβοι, σιδεράδες, μπογιατζήδες, υδραυλικοί κ.α. και καταστήματα που πωλούν υλικά οικοδομής, πάντα με προσοχή και τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

Ο κ. Τσιακκής είπε επίσης ότι άλλες ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι να ανοίξουν αρχές Μαΐου οι εταιρείες πώλησης αυτοκινήτων, τα ιδιωτικά νοσοκομεία και καταστήματα που πωλούν οικιακές συσκευές, έπιπλα και είδη υγιεινής. Επίσης γίνεται σκέψη να ανοίξουν τα κουρεία και τα κομμωτήρια με την τήρηση κάποιων πολύ αυστηρών κανόνων υγιεινής. Η σκέψη επίσης είναι να παραμένουν ανοικτές οι υπεραγορές και την Κυριακή.

Εισηγήσεις για άνοιγμα και άλλων καταστημάτων λιανικού εμπορίου, ακόμα και των νηπιαγωγείων με το πρώτο κύμα έχει η ΟΕΒ, ωστόσο οι εισηγήσεις αυτές θα οριστικοποιηθούν αύριο αφού πρώτα η Εκτελεστική Επιτροπή συσκεφθεί με την ομάδα εμπειρογνωμόνων της.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η ομάδα εμπειρογνωμόνων της περιλαμβάνει ειδικούς σε θέματα διαχείρισης ρίσκου, σε θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία και ειδικό επιδημιολόγος, γιατρό εργασίας. Οι προβληματισμοί της ΟΕΒ είπε, θα εξεταστούν αύριο στη βάση της διαχείρισης ρίσκου, της ασφάλειας και υγείας στην εργασία και του επιδημιολογικού κομματιού.

Σύμφωνα με την επιχειρηματική αντίληψη της ΟΕΒ, όπως είπε ο κ. Αντωνίου -η οποία ωστόσο θα εξεταστεί με τους εμπειρογνώμονές της- πέραν από τις κατασκευές και τους περίπου 15 συναφείς κλάδους που θα δραστηριοποιηθούν στο πρώτο κύμα, μπορούν επίσης να δραστηριοποιηθούν και οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου δεδομένου ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφάλειας και υγείας.

Ο κ. Αντωνίου είπε ότι θα μπορούσε επίσης να επιτραπεί η λειτουργία του λιανικού εμπορίου για ένδυση και την υπόδηση κάτω από αυστηρές προδιαγραφές, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα σε όλες τις επιχειρήσεις που πωλούν ομοειδή πράγματα να δουλέψουν και να μην υπάρχουν διαχωρισμοί με βάση τα τετραγωνικά ή τους υπαλλήλους, ώστε να μην υπάρξει αθέμιτος ανταγωνισμός. Πάντα όπως είπε, κάτω από αυστηρούς και επισταμένους ελέγχους και πρακτικές που αφορούν τη χρήση αντισηπτικού, μάσκας, γαντιών κ.α. Με την ίδια λογικά, είπε, θα μπορούσαν να δουλέψουν και τα καταστήματα λιανικού εμπορίου στα Εμπορική Κέντρα, δεδομένου ότι καφετέριες, εστιατόρια και σινεμά θα είναι κλειστά.

Πρόσθεσε ότι πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η ασφάλεια και υγεία εργαζομένων και πολιτών και μετά η ισότιμη μεταχείριση όλων των επιχειρηματιών.

Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα μπορούσαν με το πρώτο κύμα να λειτουργήσουν και τα νηπιαγωγεία, όπως έχει γίνει σε άλλες οκτώ χώρες της Ευρώπης που προχώρησαν σε χαλάρωση των μέτρων.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι θα πρέπει να δοθούν στον κόσμο οι ανοικτοί χώροι άθλησης, αφού σύμφωνα με τις μελέτες η άθληση συμβάλει σε ένα εύρωστο ανοσοποιητικό σύστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση