ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

ΛΟΑΤ: ''Πόλεμος'' στη Βουλή - Οι υπέρ και οι κατά

Σε μία συνεδρία με έντονες τοποθετήσεις, η οποία κατά τον Πρόεδρο της Βουλής σε κάποιο στάδιο πήρε διαστάσεις καφενείου, η Ολομέλεια του νομοθετικού σώματος τροποποίησε μετά από νομοσχέδιο τον ποινικό κώδικα, ποινικοποιώντας την υποκίνηση βίας ή μίσους εναντίον των ΛΟΑΤ.

Την τροποποίηση του ποινικού κώδικα υπερψήφισαν 33 εκ των παρόντων Βουλευτών. Την καταψήφισαν οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ Αριστοτέλης Μισός και Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Πανίκκος Σταυριανός, οι Βουλευτές του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής και Γιώργος Προκοπίου και ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας, ενώ ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα τήρησε αποχή. Κάποιοι Βουλευτές αποχώρησαν από την αίθουσα ώστε να μην λάβουν μέρος στη ψηφοφορία.

Τοποθετήσεις, απο τους βουλευτές της ευρωπαικής Κύπρου

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίκκος Μαππουρίδης κάνοντας λόγο για ρήξη στους κόλπους του κοινοβουλίου, χαρακτήρισε τη διενεργηθείσα συζήτηση προάγγελο της επερχόμενης συζήτησης για το σύμφωνο συμβίωσης.

Ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας, αναφέροντας ότι προκαλεί εντύπωση η γενικότητα του νόμου, πρόσθεσε πως “ούτε στην Ταγκανίκα δεν περνά τέτοιος νόμος”. Αναφέροντας ότι το νομοσχέδιο είναι πολύ γενικό κείμενο για να ψηφιστεί σε νόμο, παρατήρησε ότι μέχρι προσφάτων “η παρά φύση συνουσία”, ήταν ποινικό αδίκημα και πρόσθεσε ότι φθάσαμε στην εποχή που “η παρά φύση συνουσία πρέπει να παίρνει βραβείο”.

Ανέφερε επίσης ότι ποινικοποίηση της έκφρασης επικρατεί σε ακραία δικτατορικά καθεστώτα και είπε πως “δεν πρέπει να νομίζουν ότι στρεφόμαστε εναντίον τους επειδή έχουν χούγια”.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών διαφώνησε με αναβολή της ψηφοφορίας, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο συζητήθηκε αρκούντως και δεόντως και η Επιτροπή Νομικών κατέληξε.Εξήγησε ότι δεν είναι αρκετή η έκφραση για τεκμηρίωση ποινικού αδικήματος, αλλά η έκφραση θα πρέπει να υποκινεί δημόσια σε βία ή μη μίσος, σε βάρος αυτής της ομάδας ανθρώπων.

Είπε πως και ο ίδιος είναι Ελληνας ορθόδοξος, όμως αυτό δεν του δίνει το δικαίωμα να υποκινεί δημόσια μίσος εναντίον αυτών των ανθρώπων. Σημείωσε ότι κύριο συστατικό του αδικήματος είναι η προτροπή σε μίσος και βία και επεσήμανε ότι για δίωξη με βάση αυτό το αδίκημα θα δίνει άδεια ο Γενικός Εισαγγελέας.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, αφού εξέφρασε την άποψη ότι πολιτική στον τόπο δεν ασκεί η Επίτροπος Διοικήσεως, πρόσθεσε ότι με την τροποποίηση του ποινικού κώδικα καταργούνται όλοι οι συγγραφείς , όλα τα έργα, εξοντώνεται η ελευθερία της έκφρασης και περιορίζεται η διάνοια.

“Εχετε απαγορεύσει το κήρυγμα της οποίας επίσημης θρησκείας”, συνέχισε αναφέροντας ότι όποιος κάνει γελοιογραφία θα διώκεται ποινικά και υπέδειξε προς τους Βουλευτές ότι κόπτονταν για την επίθεση και την προσπάθεια φίμωσης της σατυρικής εφημερίδας στη Γαλλία, αλλά τώρα φιμώνεται με ποινικοποίηση.

“Υποκριτικά ψηφίζετε για να υπερασπιστείτε κάποιους τους οποίους δεν μπορείτε να καταλάβετε ούτε μέρα μεσημέρι”, συνέχισε αναφέροντας ότι “δεν έγινα βουλευτής για να ψηφίζω αυτού του είδους τα νομοθετήματα”.

“Ποινικοποιήσαμε την άρνηση στη γενοκτονία”, και συνεχίζετε, είπε, προσθέτοντας ότι με τρία χρόνια φυλακή για έκφραση, αυτούς που προσπαθείτε να προστατεύστε τους στοχοποιείτε στην κοινωνία.

Περαιτέρω ανέφερε ότι μια κοινωνία δεν καλουπώνεται με ποινικά άρθρα, είπε ότι 100.000 Κύπριοι θα πρέπει να πάνε φυλακή, και εξέφρασε την άποψη ότι η σημερινή θα χαρακτηριστεί μία από τις πλέον μελανές ημέρες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με άρωμα γυναίκας...

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου αναφέρθηκε στην εκστρατεία του Συμβουλίου να προστατεύσει της αδύναμες ομάδες πληθυσμού και τα ανθρώπινα τους δικαιώματος από την αυθαιρεσία, δηλώνοντας ότι η προτεραιότητα είναι να προστατευτούν οι αδύναμοι.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση αναφερόμαστε σε εκφράσεις μίσους, σε βάρος μιας ομάδας που διαχρονικά ήταν δέκτες ιδιότυπου μίσους. Πρόσθεσε ότι δεν τραυματίζεται η ελεύθερη έκφραση και κατάληξε λέγοντας ότι η Κύπρος θα γίνει καλύτερη κοινωνία, έστω και αν αυτό το κάνουμε με ποινικό κώδικα.

Και οι απορίες...

Ο κ. Σταυριανός διερωτήθηκε τι σημαίνει υποκίνηση βίας ή μίσους. Υπέβαλε το ερώτημα εάν κάποιος γράψει ένα κείμενο, για θρησκεία, θα είναι φυλακιστέος. Παρατήρησε επίσης ότι ο ορισμός του μίσους πρέπει να γίνει με ψυχοσυναισθηματικούς επιστημονικούς όρους , αναφέροντας ότι έχουμε ανθρώπους που θυμώνουν, αλλά δεν μισούν. Ο κ. Σταυριανός είπε πως θα γίνει “το χάνι του Πάντζιαρου” και η πολιτεία θα βρεθεί μπροστά σε τεράστιο πρόβλημα.

Ο κ. Μαππουρίδης ανέφερε ότι υπάρχει σε εξέλιξη μια ρήξη στη Βουλή που θα κορυφωθεί με το σύμφωνο συμβίωσης. Κάνοντας λόγο για κλασσική μέθοδο φασιστικής αντιμετώπισης, είπε ότι θα συνεχίσουμε τη ρήξη για να την καταλύσουμε.

Είπε ότι με το νέο νόμο επιχειρείται η καταπολέμηση της παρακίνησης μίσους για γενετήσια προτίμηση ή ταυτότητα φύλου, και ανέφερε πως η κοινωνία προχωρά μπροστά.

Είπε ακόμα ότι η ποινή της φυλάκισης μέχρι 3 έτη δεν είναι υπερβολική, καθώς οι ξενοφοβικές εκφράσεις τιμωρούνται με 5 χρόνια φυλάκιση. Καταλήγοντας είπε “μην επικαλείστε τη δημοκρατία για να την καταλύετε”.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου παρέθεσε τον ορισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τις εκφράσεις που υποκινούν βία, διερωτήθηκε γιατί οι αντιδράσεις για ένα νομοθέτημα κατά της ομοφοβίας, το οποίο μετά από μεγάλη καθυστέρηση τυγχάνει νομικής ρύθμισης. Πηγή: 24news

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση