ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: midi στενό φόρεμα και μποτάκια
 

Μadame L'Oreal - Η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο απεβίωσε αφήνοντας πίσω της ένα μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο

Η Λιλιάν Μπετανκούρ, η ''χρυσή'' κληρονόμος της αυτοκρατορίας καλλυντικών L'Oreal έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών. Την είδηση του θανάτου της ανακοίνωσε η κόρη της, Φρανσουάζ Μπετανκούρ-Μεγιέρ, με μια δήλωσή της: «Η Λιλιάν Μπετανκούρ έφυγε γαλήνια, στο σπίτι της στο Παρίσι».

Έχοντας γίνει η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο με τα χρόνια είχε εδραιώσει την παγκόσμια ηγεμονία της στο χώρο των καλλυντικών, αλλά το όνομά της συνδέθηκε και με πολύκροτα πολιτικά σκάνδαλα και νομικές διαμάχες. Η οικογένειά της κατέχει σήμερα το 33% της L'Oreal Group, δηλαδή του ομίλου που κατέχει τη L' Oreal, τη Lancome, την Garnier και τη La Roche-Posay, εταιρείες-κολοσσούς στον κλάδο των καλλυντικών παγκοσμίως.  Σύμφωνα με το Forbes και τη λίστα με τα οικονομικά στοιχεία επιχειρηματιών που εκδίδει η Μπετανκούρ είχε αξία άνω των 37 δισ. ευρώ. Βρισκόταν στη 14η θέση στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους που συντάσσει το περιοδικό Forbes. Η περιουσία της ανερχόταν στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Ήταν επίσης η δεύτερη πλουσιότερη Γαλλίδα, μετά τον μεγιστάνα ιδιοκτήτη της LVMH, Μπερνάρ Αρνό.

Η γεννημένη το 1922 Λιλιάν Μπετανκούρ άρχισε να δουλεύει στη L'Oreal από τα 15 της. Ξεκίνησε ως μαθητευόμενη και το 1957 κληρονόμησε την εταιρεία από τον πατέρα της. Το 1950 παντρεύτηκε τον Γάλλο πολιτικό Αντρέ Μπετανκούρ, με τον οποίο το 1953 απέκτησαν την κόρη τους Φρανσουάζ. Χρόνια αργότερα, η Λιλιάν Μπετανκούρ έμελλε να εμπλακεί με το μοναδικό παιδί της σε μια απίστευτη δικαστική διαμάχη, που οδήγησε εν τέλει το 2012 στην καθαίρεσή της από το διοικητικό συμβούλιο της L'Oreal και στην αντικατάστασή της από τον εγγονό της. Η Φρανσουάζ έσυρε τη μητέρα της στα δικαστήρια υποστηρίζοντας ότι ήταν ανίκανη να διαχειριστεί την τεράστια περιουσία της.

Η «υπόθεση Μπετανκούρ»

Επί χρόνια, η αποκαλούμενη «υπόθεση Μπετανκούρ» ήταν το αγαπημένο κουτσομπολιό στα μεγάλα -και όχι μόνο- σαλόνια της Γαλλίας. Μετά τον θάνατο του Αντρέ Μπετανκούρ το 2007, η Λίλιαν γνώρισε έναν φωτογράφο και συνδέθηκε στενά μαζί του. Η σχέση της με τον François-Marie Banier απασχόλησε πολύ τα ταμπλόιντ και τελικά κατέληξε σε ένα τεράστιο σκάνδαλο που οδηγήθηκε στα δικαστήρια καθώς η κόρης της χρυσής κληρονόμου κατηγόρησε τον προστατευόμενο της πως είχε αποσπάσει τεράστια χρηματικά ποσά από την Μπετανκούρ. Οι κατηγορίες έγιναν αφορμή για μια τεράστια νομική διαμάχη που έφερε στο προσκήνιο πολλές λεπτομέρειες για την ταραχώδη ζωή της Μπετανκούρ. 

Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε ύστερα από τους ισχυρισμούς του σοκαρισμένου υπηρετικού προσωπικού της Μπετανκούρ, το οποίο ισχυριζόταν ότι ο Μπανιέρ... κατουρούσε στον κήπο, ξάπλωνε με τα παπούτσια του στο κρεβάτι της κληρονόμου της L'Oreal και της ζητούσε συνεχώς χρήματα.

Ο Μπανιέρ ήταν φίλος της «χρυσής» κληρονόμου της L'Oreal για πάνω από 25 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα υπολογίζεται ότι κατάφερε να πάρει από την Μπετανκούρ πάνω από 1 δισ. δολάρια σε μετρητά (είχε εξασφαλίσει μόνιμο τεράστιο μισθό από τη L'Oreal), πολύτιμα έργα τέχνης (και πίνακες του Πικάσο, μεταξύ άλλων), καθώς και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Παρότι ο Μπανιέρ, όπως ήταν φυσικό, αρνήθηκε τα πάντα, οι ισχυρισμοί αυτοί αποτέλεσαν την αρχή και μόνο μιας πολύπλευρης δικαστικής διαμάχης, που εξελίχθηκε σε εθνική σαπουνόπερα της Γαλλίας.

Το... σίριαλ αυτό είχε ως συνέπεια όχι μόνο μια δημόσια οικογενειακή διαμάχη, αλλά και ένα μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο, το οποίο ουσιαστικά «κατάπιε» τον Νικολά Σαρκοζί.

Η πιο «άγρια» στιγμή της υπόθεσης Μπετανκούρ ήταν όταν η Φρανσουάζ, η κόρη της Madame L'Oreal δηλαδή, ζήτησε να κηρυχθεί η μητέρα της ανίκανη να διαχειριστεί την τεράστια περιουσία της. Η Μπετανκούρ την περίοδο εκείνη δίνει μια σειρά από συνεντεύξεις, στις οποίες τονίζει συνεχώς ότι η κόρη της πρέπει να ασχοληθεί με τη δική της ζωή και να την αφήσει ήσυχη. «Η ζωή μου είναι η ζωή μου», είχε πει σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό.

Κατά τη διάρκεια όλης αυτής της απίστευτης δικαστικής διαμάχης, η Μπετανκούρ δεν έκανε βήμα πίσω από τα διοικητικά της καθήκοντα στη L'Oreal, αλλά και από τη δραστήρια ζωή της. Παρακολουθούσε όλα τα μίτινγκ της L'Oreal, διοργάνωνε δείπνα για την υψηλή κοινωνία της Γαλλίας, την επιχειρηματική και πολιτική ελίτ, ενώ ακολουθούσε συστηματικά και με εξαιρετική πειθαρχία το καθημερινό της πρόγραμμα: Κολύμπι, περπάτημα, γιόγκα, βελονισμός.

Το σκάνδαλο «ακούμπησε» και την πολιτική σκηνή της Γαλλίας, όταν ανακαλύφθηκε ότι ο μπάτλερ τής Μπετανκούρ κατέγραφε κρυφά τις συνομιλίες της, σε κάποιες εκ των οποίων αναφερόταν σε κάποια βοήθεια στον Νικολά Σαρκοζί, τότε πρόεδρο της Γαλλίας.

Η υπόθεση Μπετανκούρ αμαύρωσε την προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί για την προεδρία το 2012 και όταν έχασε τις εκλογές από τον Φρανσουά Ολάντ τέθηκε υπό επίσημη έρευνα για παράνομη χρηματοδότηση της καμπάνιας του από την Μπετανκούρ. Ωστόσο, οι κατηγορίες σε βάρος του κατέπεσαν το 2013, λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Ο Μπανιέρ, πάλι, το 2015 κρίθηκε ένοχος για εκμετάλλευση της Μπετανκούρ και καταδικάστηκε για εκμετάλλευση σε ποινή φυλάκισης τριών ετών. Επίσης, του επεβλήθη πρόστιμο 350.000 ευρώ και διετάχθη να πληρώσει αποζημίωση 158 εκατ. ευρώ.

Το τελευταίο επεισόδιο αυτού του δικαστικού σίριαλ κατά σύμπτωση έληξε χθες και συνέπεσε με τον θάνατο της Λιλιάν: δικαστήριο του Μπορντό αθώωσε πέντε δημοσιογράφους που κατηγορούνταν για προσβολή της ιδιωτικότητας της Λιλιάν Μπετανκούρ. Το δικαστήριο έκρινε επίσης ότι ο πρώην οικονόμος της την μαγνητοφωνούσε παράνομα για να την προστατεύσει και κατά συνέπεια δεν έφερε ποινική ευθύνη. 

Σήμερα ο όμιλος έχει ετήσιο κύκλο εργασιών 25,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και απασχολεί περισσότερους από 90.000 υπαλλήλους σε όλον τον κόσμο.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση